Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se dělá veletrh

Ví-li kdo, proč se trh trhem zve? Údajně se dříve platilo plátnem, které se trhalo. Odtud slova trh nebo tržiště. Pryč jsou ty (neokázalé) časy. V naší době frčí veletrhy. A jak se jeden takový “dělá”, vám povím v následujících řádkách. Nebojte, možná se i pobavíte…

Je sobota 26. července, pro ‚pozvednutí ducha‘ vyrážím v doprovodu své věrné společnice na vyhlášený veletrh do jihočeské Křemže, konkrétně na jeho 17. ročník. Jedeme lokálkou z Českých Budějovic, den je jako stvořený na vážnou známost (jak s oblibou říká můj kamarád). Cesta hladká, kolem 13. hodiny se ocitáme před branami ‚veletržiště‘. Vstupné činí 50,- za osobu. Jako první nás do očí udeří autodrom. Pak hned zas výstava automobilů. Dva nefalšované atributy pořádného veletrhu, říkáme si s příslibem v očích.

Prvního selhání se dopouštíme vzápětí: Hnáni hladem se vrháme k nóbl kiosku s tzv. občerstvením. Menu je široké, moje volba padá na bramborák – vystavené vzorky působí solidním dojmem. Dobrá tedy, plácnu se přes kapsu – okusím tento pokrm, vždyť co si dneska koupíte za čtyřicet korun? S natráveným bramborákem v žaludku pronikáme hlouběji do útrob veletrhu. Opodál cítím lahodný kouř dřevěného uhlí a jako opařený zírám na další menu. Nabízí krásný kuřecí steak za šestatřicet korun. Hrne se mi krev do hlavy a profesionální čest mě přímo fackuje – hochu, hochu, říkám si, je asi na čase, abys pověsil práci nákupčího na hřebík – ztrácíš krok s dobou, ořou s tebou jako s volem. Notnou chvíli mi trvá, než se povznesu nad tento uštědřený políček…

Krásným koloritem takto periferijního veletrhu jsou všudypřítomné postarší dámy vyšnořené ve svých svátečních halenkách, případně kompletech s květovanými vzory. Naondulované hlavy mi připomínají dobu tesilových materiálů. Slunko pálí a doslova musím takto oděné dámy politovat. Snad mají aspoň bavlněné kombiné, které odsaje nutně se tvořící potůčky potu.

Křemežský veletrh odkrývá postupně svou pravou tvář – je to vlastně velkolepá pouť, mozaika slepená z prodejců lednic, koření, čínských šuntů, zahradních traktůrků, šperků, mastí, voňavek, marcipánu, žužu, tureckého medu, cukrkandlů ve tvaru penisu atd., atd.

Vrcholem naší návštěvy se jednoznačně stává vystoupení valašskomeziříčské kapely Mňága a Žďorp. Petr Fialala se ani v saunovém prostředí velkostanu nešetří a dav mu jeho vydanou energii vrací. Naši pozornost si zasluhuje pár stojící před námi – dívka ve fialových šatech s háčkovaným mundůrkem navrch (teplota ve stanu činí kolem 30°C) a její společník v dokonale obepínajících červených trenkách Adidas (model z 80. let). Navzdory panujícímu veselí jsou dokonale strnulí. Mezi mladým publikem křepčí i pár postarších “rockerek” – šlapou vodu jako o život.

Mezi hity tohoto veletrhu jednoznačně patří zázračná žínka s cca třícentimetrovými jakoby froté cancourky, určená na mytí či leštění nejrůznějších povrchů. Jsou v “akci”, tj. zlevněné z 299,- na pouhých 99,-. Tomu říkám kauf.

Za zmínku stojí velmi výmluvný prodejce nejlepšího mixeru na světě. Při moderně pojaté prezentaci dovedností tohoto zázračného přístroje hloučku přihlížejících předvádí své dokonale nacvičené divadlo. “A pro dámy tu máme další výhodu mixéru Baulix: rychlá příprava zeleninové polívky. Zbyly vám při vaření brambory? Udělejte rychlou zeleninovou polívku. Stačí přidat mrkev, celer – taková česká viagra pro pány!! – zkrátka co máte po ruce, trochu koření, zalijeme vroucí vodou a mixujeme – pozor, netlačíme, to až na záchodě.” Dav se baví, prodejce graduje své vystoupení. “Další výhoda je rychlá příprava rybí polévky o vánocích. Mixér jemně ponoříme do akvária a spustíme na nejrychlejší otáčky,” završuje svou one-man show tento zběhlý profesionál. Nutno říci, že vtip mu nejde upřít – báječně nás pobavil a návdavkem jsme dostali kalíšek dotyčného polévkového zázraku. Mňam!

Z dalšího dění pouze útržkovitě. Mimo jiných novinek jsme zjistili následující informace:

- žerzejová prostěradla už Písek nedělá, přešli na froté

- tolik vyhledávané boty české značky Prestige ustály otřesy na evropských trzích a jejich výroba pokračuje; nadto přibyly ke dvěma osvědčeným provedením dva nové modely – červený a černý kotníčkový (tzv. boxerky) – zaplať pánbů!

- před negativními vlivy vás ochrání tzv. škapulíř, šitý na míru jednotlivým znamením zvěrokruhu; jde o pidi váček našťouchaný směsí bylinek, nosí se na krku; samotnému (taktéž přítomnému) druhovi paní bylinkářky významně zlepšil zdravotní problémy; masivní prodej v lékárnách se však neplánuje

Z každé takové pouti – pardon, veletrhu – by si měl člověk přivézt nějaký ten suvenýr, tedy jaksi krom přetláskaného žaludku. Já jsem takový dostal od své skvělé společnice: klakson na kolo. Nešlo odolat. Šéf megastánku s čínským šuntem skrze reprobedny napojené na mikrofon u svých úst lákal koupě dychtivé na neodolatelnou “desetiprocentní slevu na všechno” – uvízli jsme jako rybky v síti. Našemu znamení zvěrokruhu jsme tak rozhodně ostudu neudělali.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Král | pondělí 28.7.2008 9:36 | karma článku: 11,71 | přečteno: 951x
  • Další články autora

Václav Král

Verše ze sna

Nestává se mi často, aby mě ve spánku napadaly verše. O to silnější význam jim tudíž přikládám. A tuším jejich zdroj...

31.10.2018 v 11:05 | Karma: 3,61 | Přečteno: 100x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Král

Český lev (kultura vers. politika)

Tak zde opět máme střet. Střet nejvyššího představitele politiky v osobě M. Z. s představiteli kultury v osobách nejen nových nositelů filmových cen Český lev. Je příjemně paradoxní, že právě lev - tento symbol české státnosti...

11.3.2018 v 15:56 | Karma: 17,02 | Přečteno: 1230x | Diskuse| Kultura

Václav Král

Letní "gastronomický/literární" úlet

Návštěva jedné z "restaurací", a sice ve stavu mé snížené bdělosti, mi vnukla nápad na nový literární tvar. (Varování: Může jít taktéž o opožděný dopad předešlých horkých dnů nebo důsledek spánkové deprivace.)

25.7.2017 v 7:41 | Karma: 4,48 | Přečteno: 180x | Diskuse| České Budějovice

Václav Král

Lenka, David, Klára versus Miloš, Václav, Andrej

Dovolte mi přidat svůj kamínek do bohaté andělské názorové mozaiky. Vynechám citace jednotlivých aktérů, jsou beztak dostatečně známé a stokrát ve všech pádech vyskloňované. Ono jde totiž zejména o PRINCIP. Ne však ledajaký!

11.4.2016 v 20:53 | Karma: 18,71 | Přečteno: 975x | Diskuse| Kultura

Václav Král

Nebýt v odporu

Je-li dobrá rada nad zlato, pak jest nutno kopat dosti hluboko, poněvadž povrchové doly na zlato neexistují.

11.1.2016 v 18:32 | Karma: 5,09 | Přečteno: 143x | Diskuse| České Budějovice
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

Blackface! Ne, jen mast na uhry. Škola v Kalifornii vyhodila žáky, teď jim zaplatí

23. května 2024

Premium Mlýn války proti „systémovému rasismu“ a cynismus školy semlel i studenty, kteří se v roce 2014...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1615x
pozorovatel sama sebe v kontextu společnosti a pozorovatel společnosti v kontextu sebe samého

Seznam rubrik