- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Její chuť je výrazně hořká z čehož vychází i lidový název hořký jetel.
Jedná se o vytrvalou rostlinu dorůstající do výšky 10 až 30 cm. Řapíkaté listy rostou v přízemní růžici, lodyhy jsou vystoupavé, zakončené v hroznech bílých až narůžovělých květů. Kvete od května do června. Plodem je tobolka.
V době květu se sbírá list, který se doporučuje sušit ve stínu. V případě sušení umělým teplem nepřesahujeme teplotu 50oC. Je důležité připomenout, že se jedná o chráněnou rostlinu, proto je její sběr vyloučen. Obvykle se podává ve formě prášku nebo nálevu.
Příprava nálevu:
2-3 polévkové lžíce přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Doporučené dávkování je jeden šálek denně, popřípadě jeden šálek obden.
Nálev vhodný při onemocnění leukémií či při léčbě ozařováním:
50% vachty, 30% bazalky, 20% zeměžluče
Droga není vhodná pro těhotné a kojící ženy z důvodu mírné toxicidy.
Léčivé vlastnosti:
Další články autora |
Jeseniova, Praha 3 - Žižkov
17 600 Kč/měsíc