Poupata pupalky dvouleté se pravidelně rozvíjí kolem šesté hodiny v podvečer a následující den v podobné době vadnou. Působivě tak prozařují letní noc. Na světě jich existuje více než 200 druhů. Jejich domovinou je Severní Amerika a v současné době je rozšířena po celé Evropě. U nás se nejčastěji nachází na rumištích, na okrajích cest, na náspech, u železničních tratí a vyhovuje jí spíše suché stanoviště.
Pupalka dvouletá (Oenothera biennis)
Jedná se o dvouletou rostlinu, která roste většinou jednotlivě. Dorůstá do výšky až 1,5 m a má mohutný, do hloubky sahající kořen. Listy jsou vejčitě kopinaté a jemně zubaté. Velké, žluté a voňavé květy jsou složeny ze čtyř plátků a plodem je asi 3 cm dlouhá tobolka.
Sbírá se kořen a to buď první rok na podzim či druhý rok na jaře. Semena se sbírají v jejich plné zralosti. Listy společně s mladými výhonky před květem a samotné květy jak jinak, než v období květu. Poslední uvedené části se užívají k okamžité spotřebě.
Možnosti užívání:
- z květů se připravuje odvar (doporučená délka vaření je asi 1 minuta)
- syrová semena se drtí. Užívá se 3x denně 1 moka lžička
- kořen lze využít jako běžnou zeleninu (za syrova či vařený)
- olej lisovaný ze semen lze vyrobit pouze průmyslově. Prodává se buď ve formě tobolek či kapek
Vysokých dávek pupalky dvouleté by se měli vyvarovat lidé trpící epilepsií.
Léčivé účinky:
- pupalkový olej zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a podporuje mladistvý vzhled pokožky
- olej je vhodný na léčbu lupénky a ekzémů
- je výborný při premenstruačním syndromu
- působí proti kocovině
- snižuje hladinu cholesterolu a posilňuje imunitu
- normalizuje vysoký krevní tlak
- příznivě ovlivňuje zrak i sluch
- zvyšuje odolnost proti stresu
- má pozitivní vliv na cévy
- lze ho využít i při onemocnění štítné žlázy
- kořen i semena čistí krev
- příznivě působí na padání vlasů
- při hojení ran lze zevně využít olej, který ránu rychleji zacelí
- přidává se také do kosmetických krémů a mastí
Pupalkový kořen můžeme pojídat syrový např. jako ředkvičku. Velkou pochoutkou
je vařený, podávaný s rýží.
Přečtěte si novinky nejen o pěstování