Pupalka dvouletá zářivá noční svíce

Poupata pupalky dvouleté se pravidelně rozvíjí kolem šesté hodiny v podvečer a následující den v podobné době vadnou. Působivě tak prozařují letní noc. Na světě jich existuje více než 200 druhů. Jejich domovinou je Severní Amerika a v současné době je rozšířena po celé Evropě. U nás se nejčastěji nachází na rumištích, na okrajích cest, na náspech, u železničních tratí a vyhovuje jí spíše suché stanoviště. 

Pupalka dvouletá (Oenothera biennis)

Jedná se o dvouletou rostlinu, která roste většinou jednotlivě. Dorůstá do výšky až 1,5 m a má mohutný, do hloubky sahající kořen. Listy jsou vejčitě kopinaté a jemně zubaté. Velké, žluté a voňavé květy jsou složeny ze čtyř plátků a plodem je asi 3 cm dlouhá tobolka.

Sbírá se kořen a to buď první rok na podzim či druhý rok na jaře. Semena se sbírají v jejich plné zralosti. Listy společně s mladými výhonky před květem a samotné květy jak jinak, než v období květu. Poslední uvedené části se užívají k okamžité spotřebě.

 

Možnosti užívání:

  • z květů se připravuje odvar (doporučená délka vaření je asi 1 minuta)
  • syrová semena se drtí. Užívá se 3x denně 1 moka lžička
  • kořen lze využít jako běžnou zeleninu (za syrova či vařený)
  • olej lisovaný ze semen lze vyrobit pouze průmyslově. Prodává se buď ve formě tobolek či kapek

 

Vysokých dávek pupalky dvouleté by se měli vyvarovat lidé trpící epilepsií.

 

Léčivé účinky:

  • pupalkový olej zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a podporuje mladistvý vzhled pokožky
  • olej je vhodný na léčbu lupénky a ekzémů
  • je výborný při premenstruačním syndromu
  • působí proti kocovině
  • snižuje hladinu cholesterolu a posilňuje imunitu
  • normalizuje vysoký krevní tlak
  • příznivě ovlivňuje zrak i sluch
  • zvyšuje odolnost proti stresu
  • má pozitivní vliv na cévy
  • lze ho využít i při onemocnění štítné žlázy
  • kořen i semena čistí krev
  • příznivě působí na padání vlasů
  • při hojení ran lze zevně využít olej, který ránu rychleji zacelí
  • přidává se také do kosmetických krémů a mastí

 

Pupalkový kořen můžeme pojídat syrový např. jako ředkvičku. Velkou pochoutkou

je vařený, podávaný s rýží.

 

Přečtěte si novinky nejen o pěstování

Autor: Jana Tvarůžková | úterý 15.7.2014 11:46 | karma článku: 9,44 | přečteno: 390x