- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Mydlice lékařská (Saponaria officinalis)
Jedná se o vytrvalou rostlinu dorůstající do výšky až 80 cm. Má válcovitý, větvený a v průměru asi 1 cm tlustý oddenek. Lodyha je přímá a rozvětvená. Listy jsou vstřícné, polodlouhé, kopinaté až eliptické. Obvykle jsou dlouhé 5-10 cm a jejich okraje jsou drsné. Květy v koncových a úžlabních vidlanech bývají obvykle bílé až bělorůžové. Mydlice kvete během léta až do října. Plodem je podlouhlá tobolka.
V současnosti jsou mydlicové saponiny využívány při výrobě zubních past a čistících prostředků, které jsou využívány při restaurování starých oděvů či tapet.
Sbírá se kořen ze dvou až tříletých rostlin, který se užívá buď čerstvý či sušený. Nejlepší období pro sběr je období podzimu tedy od září do listopadu, anebo na jaře během března a dubna. Po vykopání či vyrytí se opláchne studenou vodou, nakrájí na drobnější části a suší se nejlépe v dobře větratelných prostorech, na slunci či za použití umělého tepla, kdy není dobré přesahovat teplotu 60oC.
Při předávkování se může dostavit pocit nevolnosti a zvracení. Dlouhodobé užívání se nedoporučuje i z hlediska úbytku červených krvinek.
Léčivé vlastnosti:
Prací prostředek:
Hrst nakrájených kořenů vaříme asi půl hodiny v půl litru vody. Jakmile začne silně pěnit, odstavíme a přecedíme. Takto vzniklý roztok přelijeme do láhve a používáme k mytí či praní.
Právě nastalo období, kdy můžete začít sbírat kořen mydlice, tak vzhůru do práce. Nezapomeňte, že kořen je nejlepší vykopávat kolem 10 hodiny ranní.
Další články autora |
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!