Lékořice lysá - pomoc pro vaše dýchací cesty

Domovinou lékořice je Středomoří. Latinský název pochází z řečtiny a znamená sladký, lepkavý kořen. Je rozšířena v jižní Evropě, v Asii, méně pak v Americe a Austrálii. U nás se začala pěstovat až v 16. století. V současné době ji můžeme nalézt na vinohradech a v jižních a jihovýchodních stepních svazích. 

Lékořice patří k čeledi bobovitých. Jedná se o trvalku, dorůstající do výšky 1,5 m. Ráda roste ve shlucích a má malé světle fialové květy, které jsou seskládány do hroznů. Kvete od května do července. Plodem je lusk dlouhý 2-3 cm, ve kterém jsou 3-4 semena. Kořen je mnohonásobně sladší, než cukr a patří mezi nejsladší produkty v naší rostlinné říši. Sladkost je způsobena kyselinou glycyrrhiziovou, která je 50x sladší než sacharóza. Dorůstá do délky až 1 m.

 

Typická chuť lékořice pochází z aromatické látky nazývající se anetol. Tato chuť se nachází také v badyánu, anýzu či fenyklu.

 

Nejúčinnější částí lékořice je kořen. Sbírá se nejlépe v říjnu, kdy rostlině opadávají listy a to nejdříve 3 roky po vysazení. Suší se při teplotě 20 – 35oC. Správně usušený kořen má výraznou vůni a štiplavou chuť.

 

 Lékořice patří mezi nejstarší a nejpoužívanější rostlinné drogy na světě. V indické ájurvédě jsou zmínky o lékořici starší než 4000 let.

 

Léčivé účinky:

  • výborně odhleňuje a usnadňuje vykašlávání
  • působí močopudně – při vysokých dávkách naopak močopudné účinky mizí
  • upravuje látkovou výměnu
  • je velmi účinná při léčbě různých zánětlivých onemocnění
  • pomáhá při tělesné slabosti a neuróze
  • podněcuje činnost nadledvinek
  • prospívá játrům
  • podporuje tvorbu žaludečních šťáv
  • působí hojivě na žaludeční a dvanáctníkové vředy

 

Dlouhodobé užívání lékořice působí podobně jako kortikosteroidy. Proto se nedoporučuje také z důvodu zvyšování krevního tlaku a potlačení močení.

 

Připravte svou zahradu na listopad už nyní

 

Autor: Jana Tvarůžková | středa 29.10.2014 9:25 | karma článku: 8,38 | přečteno: 365x