- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Křen selský (Armoracia rusticana nebo Cochlearia armoracia)
Křen zařazujeme mezi nejštiplavější koření, ke kterým patří také hořčice bílá, brukev černohořčice, řeřicha či ředkvička.
Dbejte opatrnosti při dlouhodobém užívání křenu, protože může dráždit ledviny a trávicí ústrojí.
Tuto pikantní zeleninu využíváme zejména pro gastronomické účely, ale i pro její léčivou sílu. Na podzim a na jaře sbíráme list a kořen. Ten můžeme použít buď čerstvý, nebo ho uchovávat zahrabaný v písku ve sklepě, kde jsou k tomu optimální podmínky tj. vlhko a chlad.
Pro křen je typický vysoký podíl vitamínu C a látek s antiseptickými účinky, jejichž cílem je ničit bakterie. Proto je velmi účinný při rekonvalescenci organismu.
Léčivé schopnosti:
Další články autora |
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!