Křen selský posílí organismus a povzbudí chuť k jídlu

Vytrvalá rostlina, která dorůstá do výšky v průměru 30–150 cm. Nejčastěji se vyskytuje v hlinitých až jílovitých půdách, na březích a v příkopech. Má přímou, jemně rýhovanou, dutou lodyhu a velmi masitý válcový kořen s bílou dužninou uvnitř. Kvete v období května až července. Bílé aromatické květy jsou uspořádány do tvaru hroznu.  Nejvíce mu vyhovuje slunné místo či polostín. 

Křen selský (Armoracia rusticana nebo Cochlearia armoracia)

Křen zařazujeme mezi nejštiplavější koření, ke kterým patří také hořčice bílá, brukev černohořčice, řeřicha či ředkvička. 

Dbejte opatrnosti při dlouhodobém užívání křenu, protože může dráždit ledviny a trávicí ústrojí.

Tuto pikantní zeleninu využíváme zejména pro gastronomické účely, ale i pro její léčivou sílu. Na podzim a na jaře sbíráme list a kořen. Ten můžeme použít buď čerstvý, nebo ho uchovávat zahrabaný v písku ve sklepě, kde jsou k tomu optimální podmínky tj. vlhko a chlad. 

Pro křen je typický vysoký podíl vitamínu C a látek s antiseptickými účinky, jejichž cílem je ničit bakterie. Proto je velmi účinný při rekonvalescenci organismu.

Léčivé schopnosti:

  • posiluje celý organismus včetně srdce
  • působí dezinfekčně, močopudně a povzbudivě
  • má pročišťující účinky
  • povzbuzuje chuť k jídlu
  • čistí krev
  • odstraňuje žaludeční křeče
  • velmi účinně působí proti virovým onemocněním
  • podporuje trávení a činnost střev – napomáhá ozdravovat střevní mikroflóru
  • sirup uvolňuje hlen při nachlazení, bronchitidě a kašli
  • ve formě obkladu pomáhá při revmatismu, ztuhlosti svalů, při otocích, omrzlinách a ischiasu
  • macerát křenu v červeném víně je vhodné použít k odstranění žlučníkových kamenů
  • při zevním použití inhalací, odhleňuje průdušky a napomáhá vykašlávání 

 

 

Autor: Jana Tvarůžková | úterý 4.3.2014 13:55 | karma článku: 10,25 | přečteno: 421x