- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Tato vytrvalá bylinka dorůstá do výšky až 1 m a jsou pro ni typické silné kořeny. Lodyha je hodně chlupatá, po stranách křídlatá. Listy jsou kopinaté a zužují se do řapíku. Z rubové strany jsou hodně žilnaté. Kvete od června do října. Plodem jsou tvrdky.
Lidový název pro tuto rostlinu je černý kořen, medunice, kobylí mléko, trudovatník či volský jazyk.
Sbírá se kořen a to buď na jaře či na podzim v měsících září až listopadu. Kořen vykopeme, omyjeme, a nakrájíme na drobnější kousky. Suší se buď na slunci nebo za použití umělého tepla, kdy nepřesahujeme teplotu 45oC. Správně usušený kořen je bez zápachu a má svíravou a lehce nahořklou chuť.
Léčivé účinky:
Obklad z kořene: nastrouhaný kořen rozvaříme s troškou vepřového sádla s poté potíráme postižená místa.
Obklad z listů: omyté listy rozválíme či rukou rozmačkáme a přikládáme na zlomeniny.
Tinktura: kořeny očistíme, nadrobno nakrájíme a vložíme do láhve. Takto připravený kořen zalijeme lihem či ovocnou pálenkou. Láhev umístíme na teplé a slunné místo.
Mast: 1 lžičku usušeného kořene smícháme se 3 lžičkami sádla, přidáme trochu včelího vosku – používá se ke zmírnění bolesti a jako prevence proti zahnisání ran
Odvar: 2 lžíce sušeného drceného kořene vaříme 15 minut v půl litru vody. Poté 15 minut louhujeme a scedíme. Doporučená dávka 2 – 4 šálky denně. Nepřesahujeme však dobu užívání 3 měsíce.
Další články autora |
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...