Jeřáb ptačí - výborný na trávicí ústrojí

Jedná se asi o 15 m vysoký strom, který je typický svou hladkou šedou kůrou, která se postupem času jemně zvrásňuje. Ptačí jeřáb čítá asi 150 druhů po celé Evropě a v Asii. U nás se vyskytuje ve světlých lesích, na pasekách, ve skalních štěrbinách, podél silnic a vyhovuje mu slunné až polostinné stanoviště a vlhká půda. Roste poměrně rychle, ale bohužel nemá kvalitní dřevo, proto se spíše využívá jako dekorativní strom.

Společně se šípky a rakytníkem patří k nejbohatším zdrojům vitamínu C.

 

Listy jsou střídavé, přisedlé a polokopinaté. Květy jsou seskupeny v bohatých vrcholcích a mají svou typicky zapáchající vůni. Kvete od května do června. Plodem jsou malvice šarlatové barvy, které na stromech zůstávají až do zimy. Plody dozrávají od srpna do října. 

Během května lze sbírat květy a koncem srpna se sbírají plody. Suší se pomalu ve stínu a dosušují se na slunci. 

 

Plody se mohou zavařovat, jsou výborné na mošty, marmelády, vína a likéry.

 

Léčivé vlastnosti:

  • působí projímavě a mírně močopudně
  • je velmi účinný v chřipkových obdobích
  • pomáhá při paradentóze
  • dobře působí na bolestivé klouby a údy
  • napomáhá při revmatismu a onemocnění dna
  • reguluje činnost střev - pomáhá proti průjmům i zácpám
  • normalizuje funkci trávicího traktu
  • pomáhá při těžkém dechu, zahlenění a zánětu průdušek
  • pročišťuje ledviny
  • odstraňuje jarní únavu
  • příznivě působí na žlučník

 

 Přečtěte si o bylinkách v zimě

Autor: Jana Tvarůžková | středa 5.11.2014 15:44 | karma článku: 11,01 | přečteno: 327x