- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Bedrník má přímou, jemně rýhovanou lodyhu, která bývá zpravidla v horní části jen málo olistěná. Přízemní listy jsou dlouze řapíkaté, na okrajích zubaté. Kvete od června do října bílými až narůžovělými květy, které jsou sdruženy v malých okolíčcích.
Na jaře v březnu a dubnu a na podzim v září a říjnu se sbírá kořen, ale jako koření lze využít i čerstvé listy. Kořen se očistí, rozpůlí a suší pomocí umělého tepla, kdy nepřesahujeme teplotu 35oC. Správně usušený kořen má nasládlou a lehce kořenitou chuť.
Bedrník se užívá ve formě prášku: doporučená denní dávka je 2x-3x denně a to na špičku kulatého nože.
Ve formě nálevu: jedna čajová lžička na jeden šálek vody. Popíjí se 2x-3x denně
Ve formě tinktury: 20 – 25 kapek 4x denně
Bedrník se nedoporučuje užívat v období těhotenství a při zánětu ledvin. Předávkování může způsobit přecitlivělost na světlo.
Léčivé účinky:
Další články autora |