Maršále Radetzky vstaňte, Picek se zbláznil!

Až donedávna jsem měl náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka za relativně normálního člověka. Ovšem jeho nápad řešení krize v armádě opětovným zavedením branné povinnosti, a to ještě pro vybrané profese, katapultoval generála Picka mezi tak věhlasné vojenské mistry jako byl plukovník Cathcart v Hellerově Hlavě 22, Nadporučík Dub v Haškově Švejkovi a Major Frank Burns v seriálu MASH.

Je hluboce fascinující, v konečném důsledku přizpůsobit celou společnost, dnes již v podstatě zbytečné instituci. Dlouhodobě se nabízí otázka na co Česká republika potřebuje armádu o takřka pětadvaceti tisících vojáků  a osmi tisících civilních zaměstnancích. Ale to je kapitola jiná. Chápu, že generál s profesionální armádou, kde je téměř nemožné buzerovat do mrtva nové brance, kteří se octli v zeleném nedobrovolně, není zdaleka tak uspokojující, jako být generálem buzerujícím… Fakt, že závazek armádě je v důsledku klesajících výsluh a zrušení příspěvku na byt čím dál tím méně atraktivní, je alarmující. Na druhou stranu: Proč by voják, který celý život sedí v kanceláři a jediné co si ze své služby odnese, je mozol na zadku, měl mít takové výhody oproti jinému státnímu úředníkovi?  Ale vraťme se k návrhu generála Picka. Novinky.cz píší toto:

„Armádě se ale nedostávají řidiči či specialisté na informační technologie... … Velení by proto chtělo, aby mohlo v případě nouze povolat lidi určitých profesí… … Dodal, že prioritně by byli povoláváni bývalí vojáci a poté i nevojáci. „Ti by samozřejmě prošli nejdříve základním tříměsíčním výcvikem,“ podotkl Picek. Dodal, že by nešlo o plošné odvody, ale pouze o vybrané profese.“

Rád bych generálovi Pickovi připomněl, že máme již nějaký čas kapitalismus, a tudíž povolání některých určitých  profesí je v plošnějším měřítku vyloučené. Představme si modelovou situaci, že by Armáda ČR potřebovala v případě nouze IT specialisty. Přijdou tedy „empíci“ např. do Honeywellu a řeknou: „Dobrý den jsme ve stavu nouze, je nám jedno, že děláte právě zakázku za dvě miliardy pro jinou firmu, tady ti programátoři budou teď tři měsíce na výcviku, a potom budou nějaký čas dělat pro nás, za rok je tu máte jako na koni a můžete pokračovat ve vaší zakázce… A vy mládenci jste tímto odvedeni!“ ???? To je přece absurdní! Navíc pokud by armáda skutečně chtěla povolávat jen lidi z některých profesí, klesne o tyto profese enormně zájem. Vždyť šel by někdo studovat např. pět let informatiku jen proto, aby po vystudování místo získání dobře placeného místa v privátním sektoru narukoval jako branec do armády?

Současný bídný stav a nedostatek profesních specialistů „v zeleném“ je pro armádu tristní, ovšem zde platí, co kdo zasel to sklízí. Bylo jasné, že dlouhodobé lákání na výsluhy bylo neudržitelné. Kdyby armáda místo výsluh v řádech desítek tisíc vytvářela lákavé podmínky pro mladé specialisty, kteří by šli do armády dobrovolně, nemusel by dnes generál Picek lobovat za znovuzavedení branné povinnosti.    Proto si dovolím v návaznosti na Pickovu geniální myšlenku navázat citátem George Orwella: „Nechme vojákům na pomnících koně, aby nedej bože nevypadali jako myslitelé….!“

Autor: Jan Krajčirovič | sobota 3.9.2011 8:00 | karma článku: 14,41 | přečteno: 1057x