400 mega za eshop? Amatéři...

Ať byla firma na e-shop k prodeji dálničních známek vysoutěžena nebo ne, ať je cena vysoká či není, pořád to je ve srovnání s největším tunelem v IT oblasti jen takové menší plácnutí do vody.

Jedná se samozřejmě o aktuálně přetřásanou kauzu eshopu na dálniční známky za 400 miliónů, viz https://www.idnes.cz/brno/zpravy/babis-dalnicni-znamky-e-shop-400-milionu.A200115_164919_brno-zpravy_mls, která má za následek odchod dalšího ministra dopravy, viz. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/kremlik-odvolani-babis-vlada.A200120_173557_domaci_kop

Dovolím si tu teď vložit jedno meme, doufám že mi odpustíte CZ/EN verzi, nějak se mi to nechtělo předělávat celé.

https://meme-creator.com/meme/103/amateurs

Pro ty z Vás, kteří nevládnou angličtinou (či memy), si dovolím poznamenat, že se jedná o rozhovor dvou osob, v tomto případě dua K+B, do kterého jim skočí osoba v kápi s poznámkou, že to jsou amatéři. "What was that, punk?" by se dalo volně přeložit jako "co to kruci meleš?", po které následuje odhalení vyrušující osoby - s překvapením poznáváme, že osoba ví velmi dobře o čem mluví, neboť je CRABem. 

Co je CRAB? Že jste o tom nikdy neslyšeli? Přitom je to s podivem, protože CRAB uzmul prvenství Ejpovickému jakožto nejdelšímu (největšímu) tunelu v ČR, pokud tedy můžu parafrázovat o zakázkách spojených s IT (technická poznámka - "Čapák" samozřejmě není IT záležitost). 

A. Babiš dle článku prohlásil, že:

Na základě této zkušenosti budu chtít od všech ministrů, aby na vládu předkládali veškeré IT zakázky,“ kritizoval Babiš. 

Zdroj: https://www.idnes.cz/brno/zpravy/babis-dalnicni-znamky-e-shop-400-milionu.A200115_164919_brno-zpravy_mls

Jsem zvědav, jestli se bude překontrolovávat i zpětně. CRAB je již totiž fungující "Centrální Registr Administrativních Budov", a to od r. 2013. Ke konci roku 2019 se částka za provoz tohoto systému a blížila téměř čtyřem miliardám korun. Na to, že momentálně zpracovává údaje o cca 2.500 budovách, je to opravdu hodně slušná částka. 

V článku aktualizovaném 12.11.2019 na webu Kverulant.org (https://www.kverulant.org/kauza/crab-nejvetsi-tunel-v-dejinach-ceskeho-it-aktualizace-12-11-2019) se o tomto dočtete vše potřebné. Nemůžu zde hodnotit výpočty Kverulanta, nemám k dispozici potřebná data, nicméně, zdá se, že podklady jsou celkem jasně odzdrojované a pravdivé. Pokud se někdo bude chtít v číslech hrabat a event. potvrdit či vyvrátit tvrzení Kverulanta, budu jenom rád. 

Tímto bych rád položil otázku na pana premiéra A. Babiše - bude se vyšetřovat a padnou hlavy i v tomto případě, pokud by se prokázalo, že skutečně dochází k takovému odtoku veřejných financí?

Rád bych samozřejmě vzdal hold spolku Kverulant.org, bez jejichž práce a investigace bych o této kauze neměl nejmenší tušení (o dalších nemluvě). Vše je jejich zásluha, já bych pouze rád na tuto problematiku tímto způsobem upozornil.

Děkuji za přečtení.

Autor: Vlastimil Kraisl | úterý 21.1.2020 8:26 | karma článku: 33,60 | přečteno: 1763x
  • Další články autora

Vlastimil Kraisl

Krátký vzkaz ruského občana

1.3.2022 v 14:20 | Karma: 22,15