Přinese programové prohlášení vlády pokračování změn?

Co přesně bude obsahem programového prohlášení, kterým se zabývali členové vlády Jana Fischera ve čtvrtek na neformálním setkání v Kramářově vile, se veřejnost dozví v pondělí 25. května. Vláda v něm bude definovat východiska činnosti, své priority a okruhy problémů.

kozusnik.eu Jak je však známo „kapři si rybník sami nikdy nevypustí“, a proto nelze ani od úřednické vlády Jana Fischera očekávat, že by v rámci svého působení prováděla či iniciovala nějaké zásadní antibyrokratické kroky.

Úřednická vláda, která nemá mandát od voličů, by již ze své podstaty měla být vládou velmi zdrženlivou k jakýmkoliv krokům, které by mohly v budoucnu ztížit boj s nadměrnou byrokracií. Zejména pak by neměla předkládat návrhy na zakotvení institutu státní služby a posílení postavení úřednického stavu. Obdobně, jako tomu bylo v případě vlády Josefa Tošovského, tak i současná vláda by měla být vládou udržovací, která bude pouze pokračovat v těch pozitivních změnách, které nastartovaly předchozí politické kabinety. Z těch stojí za zmínku odstraňování bariér v podnikatelském prostředí a ztransparentňování procesů ve veřejné správě.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Edvard Kožušník | pátek 22.5.2009 21:58 | karma článku: 10,66 | přečteno: 2281x