Valve odhalí další údaje o svém přechodu na novou platformu

Steam pro Linux je možná blíž, než se ještě nedávno čekalo. Valve brzy představí svou hru Left 4 Dead 2 na Ubuntu. Uspořádalo proto i speciální linuxovou prezentaci, kde kromě zmíněné hry představí i jaké nástroje pro Linux vyvinuli a jaké jsou jejich další plány.

Linux skutečně čeká největší desktopová událost posledních let. Jak jsem již nedávno napsal, poslední vývoj indikuje postupné odsunutí Microsoftu na vedlejší kolej a místo něj vynoření mladého konkurenta - Ubuntu.

I přes to, že se o silnou pozici Linuxu zasloužilo mnoho firem, některé z nich se přitom o Linux starají již téměř od samého počátku jeho vývoje, žádná z nich zatím nepřinesla tolik naděje, jako v posledních dnech hodně omílané Valve.

 

Uživatelé rozhodují o popularitě

Linux si nikdy bez softwarového vybavení nedobude kýženou pozici velkého hráče na desktopu. Může se jednat o sebelepší, sebejednodušší a sebevyladěnější systém, ale absence kvalitního kancelářského balíku, používaného Photoshopu a především absence populárních her, mu jeho pozici dokonale ztěžuje.

Valve chce do Linuxu proniknout a vdechnout mu život. Pokud se mu to podaří, půjde o skutečnou revoluci ve sféře osobních počítačů.

Prezentace na téma Linux a Valve

Valve nyní oznámilo, že za dva týdny plánuje linuxovou prezentaci. Mimo jiné zde představí funkční a odladěnou hru Left 4 Dead 2, která poběží nativně pod Ubuntu. Dále se ve své prezentaci zaměří na to, co se s Linuxem naučili a jaké nástroje vyvinuli a použili pro optimalizaci této hry v Ubuntu.

Hlavním důvodem těchto sdělení bude pravděpodobně oslovit vývojáře, kteří chtějí své hry pro Linux také přizpůsobit a ukázat jim, jak na to. Je také možné, že Valve zároveň odhalí i některé další informace - tedy například kdy hodlají uvolnit interní i veřejnou betaverzi Steamu a jaký další postup plánují do budoucna.

Prezentace se uskuteční 8. srpna v Los Angeles, na konferenci o počítačové grafice SIGGRAPH.

Autor: Martin Kozub | pátek 27.7.2012 7:40 | karma článku: 8,45 | přečteno: 680x