Ubuntu TV, konkurence Applu i Googlu

Canonical dnes představil novou verzi svého operačního systému pro televizní zařízení. V základu se jedná o klasické Ubuntu, pouze s prostředím upraveným pro práci na televizi. Ubuntu TV umožňuje běh speciálních pluginů a aplikací, napsaných konkrétně pro tuto platformu. První televize osazené tímto systémem by se měly objevit již na konci tohoto roku.

Na oznámení Canonicalu, které dnes provedli na mezinárodní elektroncké konferenci CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegas, čekali fandové operačního systému Ubuntu dlouho. Jeho obsahem byl nakonec vstup na novou platformu, televizní zařízení. Canonical zároveň představil i demo svého upraveného systému, které podle prvních ukázek vypadá velmi nadějně.

Nový systém obsahuje několik zajímavých funkcí, známých také z klasické desktopové verze. Jedná se především o rozšíření hlavního menu, která umožňují uživateli rychlý přístup k oblíbeným položkám, jako jsou vaše filmy, hudba či informace o aktuálním počasí. Rozšíření mohou přistupovat i k videoúložišti Youtube nebo službám jako jsou Facebook či Flicker. Podobně je v systému obsažena také funkce indikátorů, do nichž je možno obsáhnout ovládání například multimediálního přehrávače nebo komunikačního klienta.

Canonical k ovládání Ubuntu TV používá jedno ovládací zařízení, které by mělo ve své finální verzi umožňovat kromě klasické práce s televizorem také pohodlné zadávání textu. To je trochu oříšek, ale zdá se, že se ho nakonec podaří ve spolupráci s výrobci hardwaru vyřešit.

Linux je obecně často kritizován za špatnou podporu některých exotičtějších kousků hardwaru, jejichž výrobci na standardy více méně nehledí. V tomto případě má však Ubuntu vyhráno. Zařízení, na kterém poběží, bude přímo vytvořeno pro běh tohoto systému a tak ho bude možné téměř dokonale vyladit.

Základní vlastnosti sytému

Jako grafické prostředí si v Canonicalu zvolili upravené Unity. To tak bude povědomé všem uživatelům Ubuntu a zároveň pomůže při přechodu uživatelům z Windows, pokud se již naučí ovládat svou televizi. V základním stavu systém podporuje zařízení Bluetooth, WiFi, Ethernet, USB a HDMI. To dává vývojářům poměrně široké pole působnosti, především při tvorbě aplikací využívajících intetové připojení.

Ubuntu TV je zároveň schopno nahrávat televizní pořady, integruje služby jako Ubuntu One a Ubuntu One Music Store. Umožňuje tedy nákup hudby i videa a to přímo přes televizní obrazovku, bez nutnosti použít počítač. Další zajímavou vlastností je přítomnost Centra Softwaru pro Ubuntu, přizpůsobeného pro ovládání televizním ovladačem. Majitelé mobilních telefonů a dalších gadgetů Apple, Google Android či Ubuntu potěší zajisté podpora přenosu dat skrze USB i Bluetooth. Lze očekávat také existenci neoficiální aplikace pro vzdálené ovládání televize pomocí mobilního telefonu či jiného zařízení, což by se mohlo hodit při prohlížení internetu i při hraní her.

Ubuntu TV by se mělo objevit nejprve na Americkém a Čínském trhu a to nejpravděpodobněji na konci letošního či začátku příštího roku. Evropa si na něj bude muset počkat o trochu déle.

Autor: Martin Kozub | pondělí 9.1.2012 21:30 | karma článku: 12,65 | přečteno: 966x