Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ubuntu Edge? Zřejmě ne, ale možná povzbudí další.

Zajímáte-li se o technologické novinky, je pravděpodobné, že jste již zaznamenali nebývalou kampaň společnosti Canonical. Firma, která se doposud soustředila pouze na vývoj softwaru, nedávno přišla s návrhem vlastního telefonu, který ovšem svými parametry hladce překonává i ty nejlepší kousky dostupné na trhu.

Ubuntu Edge

Chytrý telefon je se 128GB SSD paměti, 4G RAM, výkonným vícejádrovým procesorem, dvěma anténami pro lepší signál, baterkou s úžasnou kapacitou a velmi odolným displejem z krystalu Safíru, určen především pro nadšence a dokáže nadchnout také svým designem a softwarovým vybavením. Podle parametrů by byly přítomny hned dva operační systémy (Android a Ubuntu) ve výchozím stavu s možností výběru po každém zapnutí telefonu. Další zajímavou vlastností je přeměna systému do podoby plnohodnotného desktopového prostředí po připojení zařízení k monitoru a ke klávesnici.

Co možná překvapí nejvíce je cena, která je za takový model až překvapivě nízká. Nejdražší slot vyjde na $830, přičemž během akcí bylo možné ušetřit i více než $200.

 

První dny trhaly rekordy

Parametry Ubuntu Edge zaujaly každého, kdo chce mít vše „bleeding-edge“, neboli kdo chce mít nejmodernější a nejvybavenější telefon. Možná proto, a také díky skvělé nabídce pro prvních pár set zájemců, trhala tato kampaň všechny rekordy a během prvního dne se podařilo vybrat téměř 4 miliony dolarů. Pomohla především blesková sleva, která trvala jen 24 hodin, ale také obrovský zájem světových médií.

Celková částka 32 milionů dolarů je stále vzdálená, velmi vzdálená. V době vzniku tohoto článku utržilo Ubuntu Edge asi $7,7 mil. a lze konstatovat, že posledních pár dní konto spíše stagnuje. Ti, kteří měli peníze dostupné, využili akcí, pro ostatní může být potřebný obnos příliš velký. Aby Ubuntu Edge uspělo, muselo by se stát něco velkého, jako příchod nových a levnějších nabídek (to by ale Canonical musel dotovat). Celé situaci by mohl také výrazně pomoci nějaký sponzor.

 

Obrovská reklama pro Ubuntu Touch

Ubuntu Touch zaujal média již dříve svým vzhledem i ovládáním a také uživatele, kterým se nový systém líbí také po technické stránce. Ubuntu Edge dále pomohl ukázat zájem uživatelů po Ubuntu i po vybavených telefonech, jejichž dostupnost Canonical potřebuje jako sůl, aby mohl úspěšně aplikovat svou myšlenku konvergence celé platformy.

I přes to, že Canonical svůj výtvor zřejmě nebude schopen realizovat, kampaň na serveru indiegogo.com snad pomůže přesvědčit další výrobce a operátory k nasazení Ubuntu na nových mobilních zařízeních, až bude systém připraven. Ubuntu po celý rok otřásá světem v mnohem větším měřítku než jeho starší konkurence, jako Firefox OS či Sailfish OS.

 

Ubuntu CAG, sdružení „přátel“ Ubuntu Touch

Canonical v polovině června zřídil poradní skupinu kolem Ubuntu Touch, jež již na začátku obsahovala 8 operátorů. Ačkoliv jejich přítomnost nemusí znamenat nic významného, je to alespoň náznak toho, že je o Ubuntu Touch zájem i mimo uživatele. V současnosti se zde nacházejí velcí operátoři ze všech kontinentů a mohu tak pomoci Canonicalu v obsazení trhu s mobilními telefony.

 

A kdy že bychom se měli Ubuntu Touch skutečně dočkat?

Vývoj je stále velmi neutišený, aktivní, a zbývá ještě spousta práce předtím, než bude Ubuntu možné nasadit běžně do prodeje. Přesto je již nyní možné systém používat na několika podporovaných telefonech, fungují veškeré základní služby i aplikace. Někteří zaměstnanci Canonicalu dokonce již několik týdnů Ubuntu testují výhradním používáním na svých osobních telefonech, místo Androidu.

Pokud tedy půjde vše podle plánu, měli bychom první taková zařízení vidět již na přelomu roku 2013/2014, nejpozději potom v prvním čtvrtletí 2014.

Autor: Martin Kozub | čtvrtek 1.8.2013 14:00 | karma článku: 10,41 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Martin Kozub

Webový prohlížeč Maxthon vydán pro Linux

Po několikaměsíčním vývoji byla konečně uvolněna první veřejná verze webového prohlížeče Maxthon pro Linux. Ten poměrně nově staví na Chromiu, svobodné verzi populárního Chrome od Googlu a je plně kompatibilní s jeho doplňky.

26.3.2014 v 14:00 | Karma: 14,76 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

SteamOS od Valve přinese AAA tituly na Linux

Linuxoví uživatelé mají zase jednou obrovský důvod k oslavě. Opět za ním stojí jedna z největších herních společností, která oficiálně a významně Linuxu pomáhá již od zimy minulého roku. Tentokrát přišli s vlastním linuxovým operačním systémem, čímž významně usnadní a urychlí příchod nových her na Linux.

24.9.2013 v 12:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 482x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Linux je loterie, ale jen pro někoho

Svobodnému softwaru se na otevřené platformě velice daří a vzhledem ke své popularitě i velké komunitě svou kvalitou mnohdy převyšuje vlastní proprietární konkurenci. Není tedy divu, že se některým vývojářům nemusí vyplatit do linuxové verze své aplikace vůbec investovat a raději si hledají uživatele ve světě Windows, kde mají z vícero důvodů větší šanci na úspěch.

13.9.2013 v 19:00 | Karma: 13,00 | Přečteno: 1100x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Nastala zlatá doba, Wine už nepotřebujeme

Ještě před pár lety si mnozí kompletní přechod na Linux ani nedokázali představit, dnes, zdá se, to není až tak složité. Svobodný desktop v mnohém dospěl a může tedy nabídnout i to, co jeho používanější konkurence nemůže a pro většinu lidí bez sebemenších kompromisů.

8.8.2013 v 15:00 | Karma: 12,70 | Přečteno: 1098x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Připravované Ubuntu a co byste o něm měli vědět

Možná jste již zaznamenali poměrně velké změny ve vývoji nejoblíbenější linuxové distribuce Ubuntu, které nyní hýbou světem. Od počátku roku Canonical oznámil a předvedl několik novinek. Stále ale není úplně jasné, co to znamená pro běžného uživatele, či jak to ovlivní celkovou práci s počítačem.

12.7.2013 v 17:00 | Karma: 12,97 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 939x
O autorovi:
Aktuálně student, jehož zájmem jsou především otevřené technologie a organizace, podporující opensource.

Rovněž uživatel Ubuntu, včetně své mobilní varianty Ubuntu Touch (vyvýjený komunitou UBports).

» Předchozí blog
Osobní web

PS: Linux používám od roku 2004. Za tu dobu stihl obsadit většinu mobilních zařízení a postupně dobývá i segment osobních počítačů. Nevěřte lidem, kteří vám budou tvrdit, že Linux nelze používat nebo že není uživatelsky přívětivý. Kdyby tomu tak skutečně bylo, nevznikly by projekty jako Google Android nebo Ubuntu.


Můj LinkedIn

Seznam rubrik