Vietnamský obchodník a strýček policajt.

Pane, málo peněz , málo chodit. Doporučuje Vietnamský obchodník zákazníkovi, který si prohlíží nové boty na Vietnamské tržnici. Dalo by se to taky převézt na: Vy málo platiti, já levno prodávati a Vy hubu držeti. Kvalita a pozáruční servis jistě není hlavním lákadlem Vietnamských tržišť, ale na druhou stranu , když si člověk koupí něco za pár korun, s vědomím, že to za chvíli klidně vyhodí a že snad své zdraví moc neriskuje, je vše v pořádku. Vše je v pořádku, až na ty zákony a pravidla a vlastně nezájmu s tím něco dělat.


Celní zátah, najité padělky a nekolkované cigarety, pirátské CD a podivný alkohol. Něco se vždy najde na rozdíl od viníků těchto daňových, celních a autorských podvůdků. Prý je obtížné se vyznat ve Vietnamské komunitě, oni neumí česky ( když nechtějí) a najít dotyčného ( když se mu podaří utéct z tržiště) je jako hledat jehlu v kupce sena.

Zboží se zabaví, co si nezaberou policisté se zlikviduje a jede se na novo. Stánek se za pár dní zaplní stejným zbožím a stejný prodavač ( když není chytřejší a nenastrčí si levnou pracovní sílu) se na Vás dál klidně usmívá a nabízí své zboží.

A že to nikomu nevadí?

Co vím, tak Vietnamští překupníci nenakupují své zboží na kusy, ale na kila. Platí za kilo bot, za kilo CD, za kilo triček, za kilo „poctivých“ JEANS. Nevím jak dnes, ale dříve se platilo něco kolem deseti korun za kilo.( Bylo to za levný dohled některých příslušníků celní stráže a policie ČR)

Takže není divu, že Vám dovolí smlouvat o ceně a sleví Vám i 50 %. Škodní na tom rozhodně nejsou. Obchod je obchod.

Samozřejmě i Vietnamští obchodníci mají trh dneska silně kartelový a centrálně řízený několika skupinami.

Ale co je zarážející? zarážející je nedokonalost postihů. Oni odmítnout komunikovat v češtině, ztratí se v davu a začnou za chvíli s tím stejným někde jinde a všichni jsou spokojení, naopak když někdě nějaký obchodník dluží na daních, nebo se proviní proti například autorskému právu, čí hygienickým normám, nebo dluží a neplatí tak s ním zametou jako se zajícem, ale když je to někdo jiný.......?

...... jen tak mě napadá, když dokážou požádat v češtině o povolení pobytu, když dokážou v češtině požádat o vystavení živnostenckého listu a dalších listin a pak to najednou zapomenou a okrádají stát na daních a poplatcích, proč se s nimi i tak nejedná? Nemám osobní zkušenosti, ale myslím si, že něco takového se dít v Anglii, tak nestihnete ani říct ahoj a už sedíte v cele a čekáte na nejbližší spoj domů s nežádoucím razítkem v pase.


A k těm raziím na tržišti?

Beru to jako výkřik do tmy, s mírným přimhouřením očí bych to mohl přirovnat k pašováni drog. Říká se, že když chytnout někoho s pašovanou zásilkou, tak jen protože, jej nahlásila vlastní skupina a to proto, aby zmátli pozornost a o několik kilometrů dál mohli převézt několikanásobný náklad.

A že to nikomu nevadí?








Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Koutný | pátek 3.8.2007 7:06 | karma článku: 16,28 | přečteno: 1194x
  • Další články autora

Petr Koutný

Ta naše Česká demokracie

13.7.2012 v 10:13 | Karma: 24,73

Petr Koutný

Milé ODS, můj hlas už nedostanete

28.6.2012 v 11:52 | Karma: 36,45