Pracovat nebo se dívat na televizi? A co na to Úřad práce?

Každý měl, nebo možná bude mít životní zkušenost s Úřadem práce. Mě se to poštěstilo dvakrát, poprvé po škole, kdy jsme si prodloužily prázdniny a podruhé když jsem se vrátil z Anglie domů. Řekl bych lidi se mění, úřad práce ne, a proto se nedivím, proč tolik lidí nepracuje.

Úřad práce by měl mít snahu Vám najít práci. By mělo být v jeho zájmu Vás co nejdříve mít zaměstnaného a když náhodou jste dlouho bez práce, by měl být tak otravný až byste vzali první nabídku a šli pracovat, když ne pro peníze tak aspoň pro klid duše. Samozřejmě je nezaměstnanost i dobrovolná, kdy se lidem nechce nebo nevyplatí pracovat a je pro ně pohodlnější brát státní podporu a právě v tomto případě by měl být pracák nekompromisní a ne ten, který funguje teď a tady.


Ze zkušenosti co znám z doslechu od mých britských přátel, je pracák v UK trošku odlišný. Podpory jsou malé a úředníci nekompromisní. Podle připravovaného zákonu, by měl úřad práce nabídnout uchazeči o zaměstnání adekvátní pracovní místo ( když není adekvátní, tak přibližně adekvátní) a když nezaměstnaný odmítne bez udání rozumného důvodu tři pracovní nabídky, bude automaticky vyřazen z evidence.

Ze zkušenosti co mám z ČR, Vás úřad práce mile zaregistruje a pak si Vás objedná tak za měsíc. Přijdete za měsíc a bez jakékoliv snahy Vám najít práci si Vás přeobjedná na další měsíc. To je z mé praxe, u mě to zabralo a našel jsem si práci sám. Ale nechybí tady bič?

Asi znáte známé případy, kdy lidi z pracáku chodí na pohovory ne s úmyslem získat práci, ale jen dostat razítko potvrzující účast na pohovoru. Kdy se lidem vyplatí nepracovat a raději pobírat dávky! Je příjemné doma sedět u televize, pak si sedmkrát v týdnu ponadávat na vládu v hospodě a nakonec si přijít pro podporu!

Říká se, že kdo chce pracovat si práci najde, ale samozřejmě jsou místa, kde to s tou prací je horší, kde by lidi rádi pracovali, ale nemají kde. Naopak, někde je práce dost a není pracovní síla.

Myslím si, že za nezaměstnanost si z velké části můžeme sami. Nemáme ochotu se za prací stěhovat a radši budeme plakat, že není práce. Možná by pomohla efektivnější rekvalifikace, a přísnější přístup od pracáku.

Kdyby se muselo aspoň něco odpracovat, aby člověk dostal podporu( třeba zametání ulice, pomoc při úklidu obci, pomoc na stavbách, pomoc v neziskových organizaci…) myslím si, že by se pak člověk jinak snažil si najít práci.

Ale když nemusí, proč se nedívat na televizi?.




Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Koutný | čtvrtek 28.6.2007 23:12 | karma článku: 18,27 | přečteno: 1807x
  • Další články autora

Petr Koutný

Ta naše Česká demokracie

13.7.2012 v 10:13 | Karma: 24,73

Petr Koutný

Milé ODS, můj hlas už nedostanete

28.6.2012 v 11:52 | Karma: 36,45