Pálíš, Pálím, Pálíte? A kdo ne? A co na to Policie?

Už si ani nepamatuji, kdy jsem si naposled koupil hudební nosič, či originální DVD jinak než z novin za 50 Kč či kdy jsem naposledy platil za originální software a přitom se nepovažuji za piráta a ani tím taky netrpím nespavostí z důvodů špatného svědomí. Skoro naopak, těší mě, že lidi se dokáží postavit monopolům a kartelovým dohodám, které drží ceny podezřele vysoko a podezřele podobně. Že by ruka trhu byla na ně krátká? A co s tím udělá police?


Pomalu abych měl strach, že v autě poslouchám rádio a neplatím za něj poplatky, pomalu abych měl strach, že v telefonu mám rádio a ještě jsem za něj neplatil a přitom to není nemožné, protože tlaky na platbu za každé rádio, dokonce i v autě je rok od roka silnější.

 

Pomalu abych měl strach si stáhnout nelegální software a vyzkoušet si jej od několika společností a svobodně se rozhodnout následně, jestli budu investovat do kvality penězi nebo se spokojím s výrobkem , který je oficiálně na internetu zadarmo. Následně můžu vše smazat a zaplatit si a mít krásný prográmek s vizitkou legálního softwaru a nebo ne.

 

Při takovém rozhodování se vždy ptám, kdo je pirát a kdo je ta chudinka.

 

Jsem pirát já, když si stáhnu například hudební CD a nebo je pirátem, ten kdo za něj chce několik stovek? Jsem to já, který loupí a dělá škodu a nebo jsem obětí nekřesťanských vydřiduchů?

 

Jsem pirát já a mám vlajku s kříženými hnáty, když se snažím najít alternativu jinou, než kterou mi vnucuje výrobce operačního programu? A nebo, jak to taky můžu vidět, nejsem to opět já, který s naivní dávkou blbosti si koupí program, či operační program a zaplatí tak někomu, který nelegálně deformuje trh a tím pádem si diktuje ceny?

 

Pomalu abych měl strach, že Policie, která jak říká je tu od toho aby pomáhala a chránila bude pronásledovat študáky a zabavovat jim PC a dívat se na ně jak na zloděje a pak se budou vytahovat jak s nimi zatočí, když tolik opravdových darebáků, kteří se všem do očí vysmívají s tím, že na ně nikdo nemá páky, ani Policie!

 

Je to divný svět, Policie bude honit piráty a přitom zlodějům se nic nestane. Je to divný svět, kde teorie trhu padá s neotřesitelnou sílou monopolů a přitom kdyby fungoval trh jak má, věřím tomu, že by konkurence stlačila ceny pěkně dolů.

 

Ne, opravdu nejsem chudák a mám na to si koupit legální software, ale opravdu někdy Váhám, jestli mám vůbec někdy na výběr pálit – či – nepálit!

 

Opravdu nevím kdo je zloděj, když zloděj křičí: CHyťte zloděje? 

 

A co Vy?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Koutný | středa 14.5.2008 15:28 | karma článku: 39,49 | přečteno: 7554x
  • Další články autora

Petr Koutný

Ta naše Česká demokracie

13.7.2012 v 10:13 | Karma: 24,73

Petr Koutný

Milé ODS, můj hlas už nedostanete

28.6.2012 v 11:52 | Karma: 36,45