EU, tak tak jsme to nechtěli

Když banky a bankéři vydělávají miliardy je to kapitalismus, když banky špatně zainvestují a bolí je ztráty potřebují pomoc od ostatních, i to je kapitalismus. Když jeden malý stát pochopí, že zaplatit dluhy druhých tím, že si sám  půjčí je stejně jako když jeden splácí půjčků novou pujčkou je cesta do pekel, tak se bude hlasovat, prý demokraticky, od čeho tady je EU a demokracie...

A když suverénní stát odhlasuje , že nebude tlumit banky a jejich ztráty tak se bude hlasovat znovu a když to i tentokrát neprojde tak znovu a znovu, ono to jednou projde.

Ale který stát je na tom tak dobře, který má přebytek v rozpočtu , že může platit, dotovat , darovat peníze??

Takže si opět musí půjčit. Musí si půjčit na to aby zachránily ostatní, ale kde se to zastaví, když současný záchranný polštář je už teď malý a nebude stačit?

Proč bankéři nenesou odpovědnost za svojé ztráty? A proč když chtějí se podělit o svoje ztráty se nechtějí podělit o svoje zisky?

 

Samozřejmě bankovní sektor má peníze nás všech a možná není možné žádné velké zemětřesení, ale tisknout peníze, používat virtuální peníze a platit dluhy kusem papíru může fungovat jen chvíli, ono spirála státních dluhů se točí pro všechny nebezpečně rychle.

 

Možná právě to, že banky  mají peníze nás všech je vede k jistotě, že jakákoliv investice jim projde, buď vydělají a nebo to za ně zaplatí ostatní.

 

Nevím, snad v Říme, nebo dokonce ve starověkém Řecku považovali úroky z dluhů za hřích a už tentokrát před nimi varovali.

 

Vlastně to mělo být o rozumu, který řekl " ne" nemůžeme zadlužit nás víc jen proto abychom oddálily problémy jiných a tento rozum dostal napráskáno.

 

Ne vždy, bohužel zvítězí rozum nad chamtivostí.

 

A mimochodem, co se stane až někdo opravdu bude chtít své peníze od zadlužených státu zpátky? Tak na zadlužené státy pošlou exekutory? Řecko tlačí do prodeji ostrovů, co prodáme my??

 

Pěkný víkend

 

 

 

Autor: Petr Koutný | pátek 14.10.2011 7:25 | karma článku: 27,61 | přečteno: 1416x
  • Další články autora

Petr Koutný

Ta naše Česká demokracie

13.7.2012 v 10:13 | Karma: 24,73

Petr Koutný

Milé ODS, můj hlas už nedostanete

28.6.2012 v 11:52 | Karma: 36,45