Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Případ DS, aneb odporuje politická korektnost zdravému rozumu?

„Máš – li křivou hubu, zakaž v zemi všechna zrcadla.“ (ihned.cz) Jsou argumenty NSS ve věci zrušení Dělnické strany spíš logickým důsledkem fašizujících tendencí a projevů DS, politicky korektními prohlášeními nebo jen populistickým alibismem, který odporuje zdravému rozumu?

O zákazu DS už bylo napsáno dost a dost a můj názor na tuto problematiku plně vystihuje Tomáš Váňa.

Já bych se chtěl spíš zamyslet nad dvěma body programu Dělnické strany, které byly Nejvyšším správním soudem shledány buď jako protiústavní nebo jako odkazující na Hitlerovu NSDAP.

1. "Komplexní národní reforma českého školství. Vytvoření výhodných podmínek pro studium sociálně slabších studentů. Vzdělanost národa je obrazem jeho kvalit a zároveň jeho budoucností. České školství musí vychovávat k vlastenectví a úctě k národním tradicím a kulturním hodnotám křesťanství. Základním pilířem školství musí být školy státní, hrazené z veřejného rozpočtu. Soukromé školy jsou hrazeny pouze ze zdrojů jejich zřizovatelů. Ve školách základního typu je zapotřebí postupně odbourávat systém liberální výchovy a žáky naopak vést k úctě k autoritě, sebeovládání a kamarádství." (Program DS)

Část tohoto bodu programu Dělnické strany je ryze konzervativní a připomíná program křesťanských demokratů nebo jakékoli jiné konzervativní strany. Dělnická strana chce však navíc vést mladé lidi k úctě k autoritám, sebeovládání a kamarádství. Ačkoli nejsem příznivcem toho, aby stát jakkoli zasahoval do oblastí, jako je sebeovládání nebo úcta k autoritám (rozvíjen í takových morálních vlastností by mělo být v kompetenci rodiny), jedná se bezpochyby o vlastnosti, které západní společnost postrádá a na nichž není primárně nic špatného. Špatné je na nich ovšem to, že například úcta k autoritám je potřebnou vlastností pro ovládání masy lidí totalitním systémem, a proto ji mimo jiné chtěl docílit i Hitler. To, že ze západní společnosti téměř vymizely osobnosti hodné následování má za následek, že lidé si autority hledají ve „zkaženém“ šoubyznysu a učí se k „úctě“ či „následování“ jejich příkladu. O kolik lepší by bylo, kdyby se mohli učit úctě k opravdovým autoritám - politikům, kteří dokáží nést odpovědnost za svá rozhodnutí nebo k umělcům, jejichž tvorba má trvalejší hodnotu než tvorba Ewy Farne (nic proti ní).

Problémem je, že úcta k autoritám byla jednou z morálních vlastností, preferovaných Adolfem Hitlerem a nejspíš proto musí být tato vlastnost v naší demokracii tvrdě postihována. Ale domýšlejme věci do důsledků! Základním cílem NSDAP, s nímž vstupovala do politiky, bylo pozvednout ekonomickou sílu Německa. Dělo se tak například výstavbou sítě dálnic, která zároveň odstranila hrozivou nezaměstnanost. Nestaví se snad dnes dálnice kvůli tomu, že je stavěl Hitler? Nebo se kvůli dálnicím zakazují politické strany? Argument, že úcta k autoritě, sebeovládání a kamarádství je jasný odkaz na NSDAP, je nesmyslný.

2. "Požadujeme zavedení určování národnosti obyvatel republiky a jejího potvrzení do rodných a křestních listů, rovněž i občanského průkazu. V tomto smyslu je třeba změnit Ústavu ČR."(Program DS)

Argument NSS: „Jakákoli segregace obyvatelstva je nepřípustná, obzvláště segregace podle rasy či národnosti.“
A teď se zamysleme. NSS říká, že úředníci nemají právo znát naše důležité soukromé údaje, aby nás na jejich základě nemohli diskriminovat či dokonce perzekuovat. To je sice politicky korektní, ale odporuje to zdravému rozumu. Národnost je totiž údajem úplně stejného druhu, jako pohlaví či věk. Na první pohled je přibližně odhadnutelná a zároveň z velké části může určovat naše vlastnosti či názory. Pokud bychom chtěli zakazovat rozlišování lidí podle národnosti, pojďme taky zakázat rozlišovat lidi podle pohlaví. Možností je spousta. Dát si genderově neutrální jména – či rovnou čísla. Nebo malé děti operovat a dělat z nich hermafrodity. Vždyť segregace společnosti na muže a ženy je tak fašisticky diskriminační….

Argumenty soudců jsou líbivé a populární, ale při bližším pohledu se ukazuje, že často odporují nejen logice věci, ale i zdravému rozumu… A řekněme si na rovinu: Jaká rozhodnutí a zákony v naší multikulti euro demokratuře zdravému rozumu neodporují?

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohuslav Koukal | středa 3.3.2010 0:55 | karma článku: 13,20 | přečteno: 953x
  • Další články autora

Bohuslav Koukal

Útěkář

Chodím k Prokopovi na hagioterapii. Je to klasická skupinová psychoterapie, kde zrcadlem našich životů, emocí a postojů jsou biblické příběhy. Dneska jsem zažil zajímavý pohled na Jonáše. Víte, jak by ten příběh mohl vypadat dneska (resp. jeho první část)? Jonáš měl silné niterní pnutí, které mu říkalo: "Běž do Mosulu a řekni džihádistovi Johnovi (to je ten, co podřezává rukojmí na videích Islámského státu), že je vůl a ať toho nechá a jde dělat něco užitečného."

2.3.2015 v 0:00 | Karma: 4,44 | Přečteno: 61x | Diskuse| Kultura

Bohuslav Koukal

Bezmoc a beznaděj. Co kdyby unesli Vaše děti?

Bezmoc, beznaděj, zoufalství. Pocity jako vystřižené ze zlých snů Franze Kafky už dlouhé měsíce a roky zažívá máma dvou kluků, která udělala tu chybu, že se s celou rodinou odstěhovala do "civilizovaného" Norska.

9.11.2014 v 20:50 | Karma: 32,61 | Přečteno: 3166x | Diskuse| Společnost

Bohuslav Koukal

Na facebooku jsme siláci, ale jít s kůží na trh?

Pojďme si spolu zahrát krátkou, ale o to zajímavější hru! Vezměte si tužku a papír a napište tři negativní slova, která se vám vybaví, když se řekne "politika". Otočte papír a napište tři pozitivní slova, která se vám pojí s tímto slovem.

8.10.2014 v 20:15 | Karma: 9,95 | Přečteno: 441x | Diskuse| Společnost

Bohuslav Koukal

Komunikace stran s voliči je tristní, uspěli Svobodní, ODS a ANO.

Komunikují politické strany se svými voliči? A nabízejí jim možnost předvolebního osobního setkání ve městech, které mají méně než 30 000 obyvatel? V rámci projektu Exod-us jsme udělali malý průzkum a výsledky stály za to.

2.5.2014 v 22:44 | Karma: 17,41 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Politika

Bohuslav Koukal

Lídr ČSSD do EP Keller: Nechápe rozdíl mezi EU a Evropou?

Jan Keller ve svém vystoupení na tiskovce ČSSD nejspíš prováděl nějaký sociologický průzkum ohledně počtu lidí, kteří nechápou mluvený projev. V horším případě své teze opravdu myslel vážně, tak se na ně pojďme podívat bod po bodu.

29.1.2014 v 19:17 | Karma: 28,00 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Třetině lidí by nevadilo, kdyby se vrátila totalita. Největší hrozbou je stále Rusko

12. května 2024  16:34

Česko si stále drží pozici regionálního „šampiona“ v podpoře demokratických hodnot a prozápadních...

Nová prezidentka Severní Makedonie u přísahy nepoužila oficiální název země

12. května 2024  16:32

Nově zvolená prezidentka Severní Makedonie Gordana Siljanovská-Davkovová v neděli u slavnostní...

Cermat nahrál výsledky přijímaček na střední školy, 90 procent uchazečů je přijatých

12. května 2024  16:24

V elektronickém systému podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) jsou od neděle dostupné...

Do kina s popcornem, ven v maskáčích. Minutový klip za milion láká do armády

12. května 2024  16:18

Česká armáda má smělé plány mít do roku 2030 třicet tisíc vojáků a deset tisíc aktivních záloh. Na...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2201x
Rychle stárnoucí šohaj, duchem a perem však stále mladší.