Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Banff & Buchan College - prohra nebo jedinečná příležitost? (2/2)

Minule jsme si pověděli, proč jsem se vlastně do Skotska vydal, kde tady studuju a s čím vším mi pomohli v uvítacím kurzu ve škole. Dneska už jen krátce o letošním školním roce a shánění práce.

Banff and Buchan College vlastní několik komplexů budov. Hlavní je ve Fraserburghu a druhý největší v Ellonu. Fraserburgh je asi padesát mil od Aberdeenu, Ellon něco přes deset. Já jsem měl, narozdíl od mých spolubydlících, tu smůlu, že můj kurz (něco jako Computing) byl umístěn právě do Fraserburghu. To znamená, že tři dny v týdnu musím vstávat docela dlouho před sedmou hodinou (zatímco Elloňáci vychrupují až do osmi) a přes hodinu sedím v šíleně malinkatém a kodrcavém školním autobusu. Zpátky pak přijíždím většinou o dvě hodinky později než Elloňáci. Navíc ve Fraserburghu se celý komplex přestavuje (z 'fondů EU' - původně našich peněz, které jsou ovšem tak štědré, že probíhá nejen rekonstrukce, ale prakticky zbourání a znovupostavení celé školy) a my se učíme v zatuchlých ozářivkovaných buňkách bez oken, kde ráno mrzne a odpoledne je nedýchatelno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výuka je opravdu kvalitní a náročná. Tak náročná, že náš spolužák (o kterém se od začátku dohadujeme, je - li to imbecil nebo geniální autista), který tvrdí, že "nehraje tak dementní hry jako je farmville na facebooku", celý den sedí a na nějakých skotských onlajnovkách běhá s panáčky po herním poli a sbírá diamanty. Tak náročná, že jsem si za jeden den udělal všechny testy z jednoho předmětu dopředu na celý rok, že jsem se naučil jak instalovat Windows XP (ano, ty windows, jež vyšly před devíti roky pro procesory s frekvencí 0,3 GHz a RAMky 128 MB) čtyřmi různými způsoby nebo že jsem musel tři měsíce dokola procvičovat látku, kterou jsme brali v osmé třídě na základce dvě hodiny a na které se už nedá nic víc pochopit... Tato škola bohužel není ta pravá pro to, aby člověku nezakrněl mozek nebo snad pro to, aby se naučil něco nového. Co jsem slyšel, tak úroveň College ve Skotsku obecně není valná, ale přeci jen bych si dneska dal přihlášku radši do Aberdeenu - odpadne Vám cestování a zároveň máte většinou právo na finanční podporu (maintenance support - na jídlo a bydlení) přímo od školy (Banff toto poskytuje pouze pro studenty further, nikoli higher kurzů a tím pádem je student klidně o několik set liber měsíčně chudší, než když studuje na Aberdeen College).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Práce se dá shánět čtyřmi různými způsoby
a) Vytisknete si hromadu CVček (životopisů) - pokud nemáte doma tiskárnu, tak můžete zadarmo v Career centre na Union Street (někde u BurgrKingu, max. 20 CV za jednu návštěvu, ale nikdo to nekontroluje) - a potom běháte po centru města, vlezete do všech otevřených dveří a ptáte se, jestli můžete mluvit s manažerem. Dozvíte se buď, že manažer tam teď není a asi ani nikdy nebude, anebo že s ním právě mluvíte. V obou případech řeknete, že sháníte práci, dozvíte se, že zrovna nikoho nehledají, ale že tam můžete nechat CV kdyby náhodou někdy něco. Někteří šílenci takhle dokázali rozdat stovky CVček než našli práci, ale mně to přišlo dost ubíjející a depresivní.
b) Projíždíte portály největších pracovních agentur (no cenu má snad jenom totaljobs.com a úřad práce http://jobseekers.direct.gov.uk/, ostatní, včetně známého gumtree, nestojí prakticky za nic) a na nabídky, které se Vám líbí (to může být klidně 5 - 10 za den) odpovídáte buď  emailem, poštou, osobně nebo telefonicky (což je asi nejhorší, protože 'Skotštině' je do telefonu rozumět ještě hůř než normálně).
c) Občas po Vás nechtějí CVčko, ale dají Vám k vyplnění Application form (já jsem vyplňoval třeba pro Iceland, Travelodge, Thistle, Holiday Inn, Toys R us, Argos, Morrisons, Tesco, ASDU...), popř. Vás odkážou na Application form na internetu (McDonalds, KFC, Next, TopShop, Gala Coral, Republic...).
d) Ptát se známých a lidí, kteří nějakou práci mají, jestli u nich třeba někoho nehledají, popř. aby se za Vás přimluvili. To je cesta, která dovedla k úspěchu snad víc než polovinu lidí, které znám (včetně mě).
Pokud se do Skotska nechystáte, doufám, že jsem Vás neunudil, pokud se chystáte a našli jste tuhle stránku, pak doufám, že jsem Vám trošku pomohl. Pokud byste měli jakýkoli dotaz, pak se nestyďte mi napsat na zabakb (at) seznam.cz.

 

 

 

Příště fotoblog 'Pláž a moře' na téma Skotská sněhová kalamita a potom také úvaha 'Proč západní civilizace musí zaniknout'.

Autor: Bohuslav Koukal | pátek 3.12.2010 20:15 | karma článku: 9,49 | přečteno: 1429x
  • Další články autora

Bohuslav Koukal

Útěkář

Chodím k Prokopovi na hagioterapii. Je to klasická skupinová psychoterapie, kde zrcadlem našich životů, emocí a postojů jsou biblické příběhy. Dneska jsem zažil zajímavý pohled na Jonáše. Víte, jak by ten příběh mohl vypadat dneska (resp. jeho první část)? Jonáš měl silné niterní pnutí, které mu říkalo: "Běž do Mosulu a řekni džihádistovi Johnovi (to je ten, co podřezává rukojmí na videích Islámského státu), že je vůl a ať toho nechá a jde dělat něco užitečného."

2.3.2015 v 0:00 | Karma: 4,44 | Přečteno: 61x | Diskuse| Kultura

Bohuslav Koukal

Bezmoc a beznaděj. Co kdyby unesli Vaše děti?

Bezmoc, beznaděj, zoufalství. Pocity jako vystřižené ze zlých snů Franze Kafky už dlouhé měsíce a roky zažívá máma dvou kluků, která udělala tu chybu, že se s celou rodinou odstěhovala do "civilizovaného" Norska.

9.11.2014 v 20:50 | Karma: 32,61 | Přečteno: 3166x | Diskuse| Společnost

Bohuslav Koukal

Na facebooku jsme siláci, ale jít s kůží na trh?

Pojďme si spolu zahrát krátkou, ale o to zajímavější hru! Vezměte si tužku a papír a napište tři negativní slova, která se vám vybaví, když se řekne "politika". Otočte papír a napište tři pozitivní slova, která se vám pojí s tímto slovem.

8.10.2014 v 20:15 | Karma: 9,95 | Přečteno: 441x | Diskuse| Společnost

Bohuslav Koukal

Komunikace stran s voliči je tristní, uspěli Svobodní, ODS a ANO.

Komunikují politické strany se svými voliči? A nabízejí jim možnost předvolebního osobního setkání ve městech, které mají méně než 30 000 obyvatel? V rámci projektu Exod-us jsme udělali malý průzkum a výsledky stály za to.

2.5.2014 v 22:44 | Karma: 17,41 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Politika

Bohuslav Koukal

Lídr ČSSD do EP Keller: Nechápe rozdíl mezi EU a Evropou?

Jan Keller ve svém vystoupení na tiskovce ČSSD nejspíš prováděl nějaký sociologický průzkum ohledně počtu lidí, kteří nechápou mluvený projev. V horším případě své teze opravdu myslel vážně, tak se na ně pojďme podívat bod po bodu.

29.1.2014 v 19:17 | Karma: 28,00 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Byla to pecka, poprvé jsem oddával snoubence, pochlubil se Babiš

5. května 2024  10:04

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se na sociální síti pochlubil, že poprvé oddával. „Byla to pecka,“...

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů, včetně Hilšera či Drahoše

5. května 2024  9:48

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory,...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2201x
Rychle stárnoucí šohaj, duchem a perem však stále mladší.