Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Banff & Buchan College - prohra nebo jedinečná příležitost? (1/2)

Tenkrát, když k nám do třídy přišla výchovná poradkyně s informacemi a prospektem skotské Banff and Buchan College, zdálo se mi to všechno jako výborný a takřka geniální nápad - a rozhodně jsem nebyl sám. O tom, že bychom se do Skotska po maturitě vypravili, nás reálně uvažovalo aspoň pět (nakonec jsme tu z naší třídy skončili tři).

O co vlastně jde? Výukové kurzy na Banffu jsou buď roční (po nich získáte HNC - Higher National Certificate) nebo dvouleté (HND - Higher National Diploma) a po nich máte možnost přestoupit do odpovídajícího ročníku univerzity (povětšinou v Aberdeenu) nebo se vrátit domů a dohodnout se se svou zvolenou univerzitou, jak daleko do jejího (odpovídajícího) studijního programu naskočíte a na dalších podmínkách.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po maturitě jsem chtěl jet na nějakou dobu do zahraničí z víc důvodů. Zaprvé jsem měl širokou škálu vysokých škol, které by mě zajímaly, bavily a snad by mi i šly, a tak jsem si říkal, že za nějakou dobu strávenou v zahraničí je možné získat trochu větší rozhled a zjistit, co by pro mě bylo to pravé ořechové a co vlastně od života chci a čekám. Jenže když rok pracujete, přece jenom z učebního procesu rychle vypadnete a těžko se pak vrací zpátky a naskakuje do lineární algebry, matematické analýzy, logiky či algoritmizace.
Banff mi proto přišel jako ideální kompromis. Ve škole zůstanu a mozek mi úplně nezakrní. Na druhou stranu je to škola natolik nenáročná, že nebudu muset v noci ležet v knihách a budu mít v týdnu čtyři volné dny na to, abych si našel nějaký part-time jobík a vydělal si měsíčně svých obligátních 400 liber, za které se tady dá žít (zapomněl jsem, že školné za všechny EEA a Švýcarské studenty - platí SAAS - skotská vládní agentura, jen si musíte podat žádost). Sdílené bydlení na privátě stojí většinou mezi 150 a 250 librami měsíčně - podle toho jak jste daleko od centra (Aberdeenu) a kolik kolem sebe potřebujete životního prostoru. Těch zbývajících 150 - 250 liber na spokojený život (pokud nakupujete v Lidlu, Tescu nebo ASDĚ a jdete chlastat maximálně dvakrát do týdne) pohodlně stačí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Letěli jsme s jet2 bez přestupu - z Prahy přímo do Edinburghu a odtamtud tři hodiny vlakem do Aberdeenu. Jinak se dá letět třeba přes Heathrow a odtamtud do Aberdeenu letadlem, všechno to vychází celkem 3000 - 4000 Kč za celou cestu. Pokud ale někdy do Aberdeenu poletíte přes Edinburgh jako my, je lepší jet buď autobusem megabus.com, anebo si vlak zarezervovat předem (http://www.scotrail.co.uk/). Jinak se můžete podivovat ceně vlaku (40 liber) stejně, jako jsme se podivovali my. S rezervací předem to vychází stejně jako autobus (10 - 20 liber).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvních čtrnáct dní jsme byli ubytováni na kolejích Hillhead. Cena byla studentská (skotská studentská, česká tříhvězdičkově hotelová) - 12 liber za noc, ale koleje samotné mi připomínaly komunistický lágr. Byt má šest single pokojů, ve kterých se sotva otočíte. Skříň i postel se rozpadají, malým oknem neproudí ani světlo ani vzduch, úroveň zachraňuje jen Holy Bible na poličce. V kuchyni dva vařiče s troubou (30 minut než se roztopí na teplotu, při níž se dají péct brambory, nicméně pečení samotné trvá další hodinu), odtok ve sprchovém koutě ucpaný, umakartové stěny se loupou a odpadávají... Osazenstvo bytu také nebylo nic moc - Papuánec, který koukal tak hladově, že jsem se na noc zamykal, aby mě nesežral, Ital zase koukal křivě a neodpovídal na pozdrav.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po několika dnech nám začal International welcome course - bylo nás tam asi dvacet Čechů, pár Slováků, Maďarů a Indů - překvapivě žádní Poláci, kterých je tady jinak opravdu požehnaně. Ve škole nám pomohli zařídit si SIMku, bankovní účet, National Insurance Number, podat si přihlášku k SAAS na proplacení školného, vytvořit CVčko (no i když to od nich bylo otřesné, přemýšlel jsem, jestli je neplatí za to, že chrání pracovní trh pro Skoty proti cizincům, ale asi to spíš byli prostě jen mašťáci - ostatně jinak by asi neučili na Banffu) atd.
Zkušenost určitě zajímavá - ve druhém díle se dozvíme, proč i přesto se někomu (třeba mně) může studium na Banffu zdát jako ztráta času, peněz... prostě jako prohra...

Autor: Bohuslav Koukal | pondělí 29.11.2010 20:15 | karma článku: 10,56 | přečteno: 1499x
  • Další články autora

Bohuslav Koukal

Útěkář

Chodím k Prokopovi na hagioterapii. Je to klasická skupinová psychoterapie, kde zrcadlem našich životů, emocí a postojů jsou biblické příběhy. Dneska jsem zažil zajímavý pohled na Jonáše. Víte, jak by ten příběh mohl vypadat dneska (resp. jeho první část)? Jonáš měl silné niterní pnutí, které mu říkalo: "Běž do Mosulu a řekni džihádistovi Johnovi (to je ten, co podřezává rukojmí na videích Islámského státu), že je vůl a ať toho nechá a jde dělat něco užitečného."

2.3.2015 v 0:00 | Karma: 4,44 | Přečteno: 61x | Diskuse| Kultura

Bohuslav Koukal

Bezmoc a beznaděj. Co kdyby unesli Vaše děti?

Bezmoc, beznaděj, zoufalství. Pocity jako vystřižené ze zlých snů Franze Kafky už dlouhé měsíce a roky zažívá máma dvou kluků, která udělala tu chybu, že se s celou rodinou odstěhovala do "civilizovaného" Norska.

9.11.2014 v 20:50 | Karma: 32,61 | Přečteno: 3166x | Diskuse| Společnost

Bohuslav Koukal

Na facebooku jsme siláci, ale jít s kůží na trh?

Pojďme si spolu zahrát krátkou, ale o to zajímavější hru! Vezměte si tužku a papír a napište tři negativní slova, která se vám vybaví, když se řekne "politika". Otočte papír a napište tři pozitivní slova, která se vám pojí s tímto slovem.

8.10.2014 v 20:15 | Karma: 9,95 | Přečteno: 441x | Diskuse| Společnost

Bohuslav Koukal

Komunikace stran s voliči je tristní, uspěli Svobodní, ODS a ANO.

Komunikují politické strany se svými voliči? A nabízejí jim možnost předvolebního osobního setkání ve městech, které mají méně než 30 000 obyvatel? V rámci projektu Exod-us jsme udělali malý průzkum a výsledky stály za to.

2.5.2014 v 22:44 | Karma: 17,41 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Politika

Bohuslav Koukal

Lídr ČSSD do EP Keller: Nechápe rozdíl mezi EU a Evropou?

Jan Keller ve svém vystoupení na tiskovce ČSSD nejspíš prováděl nějaký sociologický průzkum ohledně počtu lidí, kteří nechápou mluvený projev. V horším případě své teze opravdu myslel vážně, tak se na ně pojďme podívat bod po bodu.

29.1.2014 v 19:17 | Karma: 28,00 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2201x
Rychle stárnoucí šohaj, duchem a perem však stále mladší.