Proč mají tramvaje přednost?

Živá pražská ulice. Skupina  turistů ověšená  hromadou zavazadel  se bezstarostně sune  přes  „zebru“. Auta  před přechodem poslušně  zastavují  -  a  dva  z Japonců  se důvěřivě vydávají přímo do cesty   tramvaje! Její řidič má  naštěstí  ke křižovatce  ještě  asi  padesát  metrů. Místo aby přibrzdil však přidává.

Cizinci se rozprchnou jako hejno slepic, bok tramvaje  však naráží do  chvatem opuštěného zavazadla. Naštěstí jen lehce, kufr se jen převrátí.   „ No jo, cizinci ,“ uleví si  tramvaják a jede dál. O pár stanic dál  podobně skoro smete  belhajícího se důchodce. Tentokrát si postěžuje na „pitomýho dědka“....

Ne, nechci  se  strefovat  do  bezohlednosti  zaměstnanců  pražské MHD, Pan řidič se  mohl zachovat lidumilněji, pravda, na druhé straně  jel  v podstatě podle předpisů. V tom pes zakopaný není.

Jde mi spíš o to, že výjímka, podle které má tramvaj  přednost  i  na přechodu, kde všichni ostatní zastaví, mi přijde jako nepraktický  nesmysl.

Jasně, že jsou pro ni  argumenty!  Tramvaj  je  mimořádně velká a  těžká a má tedy obrovskou  setrvačnost.  Navíc  veze  spoustu stojících lidí, ti můžou  při neplánovaném   zastavení spadnout. A  žádoucí je i zachovat  plynulost dopravy.

Neměli  by ale teoreticky  mít podobnou  výjímku i kamióny  a  velké  autobusy?  Ty mají  přece také obrovskou  hmotnost.

Zažil jsem v tramvaji použití rychlobrzdy. Pěkně to cuklo, pár lidí  se  bezmocně  třepotalo  na tyčích.   Ale  „elektrika“ zastavila skoro na fleku! A  auto, které nám pár metrů před námi  zablokovalo  koleje nemělo ani škrábanec.

Myslím, že rozjetému tirákovi se  to  takhle rychle  třeba na mokru  podařit  nemůže – navíc, protože  nemá koleje  může jít do smyku. Pokud  takhle „zašlajfuje“ autobusák  popadá  často stejně lidí jako v tramvaji.

Přesto těmto kolosům  nikdo  právo přednostní jízdy nedá.  Není divu,  takováhle výjímka  by byla  totiž  neúnosně nebezpečná.

To tramvajové privilegium  je  ale rizikové taky! Dopravní podniky si to ostatně uvědomují –  informační kampaň  upozorňující na přednost  tramvají je zrovna v plném proudu. Nepochybuji nicméně,  že  její sdělení se  ke každému stejně nedostane – třeba k statisícům turistů  skoro určitě ne!

Nebylo by tedy lepší  upravit dopravní pravidla  a  vnitřní pokyny pro řidiče tramvají a přednost na přechodu pro chodce prostě sjednotit?  Možná, že by  na to doplatila  plynulost  tramvajového provozu, jistě by se tak však  zachránilo pár životů.

Autor: Matěj Kouba | pátek 19.8.2011 17:31 | karma článku: 14,86 | přečteno: 1820x
  • Další články autora

Matěj Kouba

Pravidla styku

14.3.2021 v 11:11 | Karma: 9,69

Matěj Kouba

Padá a padá.....

9.2.2021 v 10:44 | Karma: 13,10

Matěj Kouba

Taky sháníte boby?

24.1.2021 v 11:11 | Karma: 14,45

Matěj Kouba

Laskavé lázně

6.12.2020 v 13:35 | Karma: 16,80