Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

blondieee

6. 3. 2011 9:30
díky!

musím Vás pochválit za neotřelý způsob psaní, líbí se mi moc, jak přirovnáváte RISK jak k letu letadlem, tak k požití sekané ve stánku :-) je to vtipné i u tak závažného článku, dávám karmu R^

co se týče tématu.... je to zajímavé téma, protože spousta lidí, kteří teď říkají - pomůžu - se může "v akci" sesypat strachy a spousta lidí, kteří zde mávají zákonem a zavoláním záchranky, by pomohlo už jen v případě, kdyby se toto nedejbože stalo jejich známým, příbuzným či někomu blízkému... a nelžete že NE! já sama mám strach z krve, ale v tu chvíli zavolám záchranku, popadnu deku, lékárničku a půjdu poskytnout první pomoc.... např. v MHD jsou obrázky JAK poskytnout CO dělat a CO nedělat... !!

0 0
možnosti
S

sampis

4. 3. 2011 19:59
Mám podobný zážitek,

ulítli jsme na písku a skončili na druhé straně pod strání. Nikdo ani nepřibrzdil. My zůstali v autě. Navíc to bylo v místech, kde není moc provoz. Nicméně v dané chvíli jsme "přibrzdili" tři auta. Jakmile jsme zmizeli ze silnice, mohli pokračovat plnou rychlostí dál, což také udělali.

0 0
možnosti
W

weizenkleie1

4. 3. 2011 18:09
Karma....

konecne neco k veci...

0 0
možnosti
AA

Jack Russell

4. 3. 2011 17:25
Jako řidič se můžu vymlouvat

na "osobu blízkou". Ty případy známe a odsuzujeme je. Ale toto zákonné ustanovení má své racionální jádro v tom, že mi zákon umožňuje v případě, že bych svojí výpovědí přivodil újmu svému blízkému (manželce, dětem, sourozencům, rodičům), nebo i sobě, výpověď odmítnout. Proč mám být ale trestán za neposkytnutí pomoci v případě, že se obávám o své zdraví, třeba zrovna nakažením se HIV. Nebo jen proto, že prostě nesnáším krev a pohled na zraněného. Nebo toho prostě v té chvíli nejsem schopen v důsledku šoku, stresu apod. Za několik týdnů se u soudu, když nejsme ve stresu a všichni vědí co a jak, snadno mluví o neposkytnutí pomoci, co kdo a jak měl udělat. Kdysi dávno jsem se zcela nahodile stal svědkem situace, kdy začalo u chodníku hořet prázdné zaparkované auto. Můžu vám říct, že nás čumilů tam bylo hodně, ale nikdo v ten moment nedokázal racionálně uvažovat a jednat. První přiběhl a začal zasahovat řidič autobusu s minimaxem, který však byl zcela prázdný.

0 0
možnosti
SN

kuča

4. 3. 2011 13:11
A hlavně .....

:-) musím si psřed tím přečíst návod, napsaný miniaturním písmem, kresby nesrozumetelné, ale jeho držení nařízeno zákonem(jakousi ĺobby, která na tom dobře vydělala. Nechal jsem si doma brýle na blízko(nemusím je vozit, mám jenom 4 dioptrie,) brýle na dálku mi neposlouží a babo raď. Navíc, když vidím úraz u cizího, kde teče krev, jdu do mdlob! !

0 0
možnosti
VP

Sípomat

4. 3. 2011 13:19
Re: A hlavně .....

Jako řidič byste měl první pomoc umět,je to součást autoškoly.

0 0
možnosti
A

A/D

4. 3. 2011 13:02
jen si rejpnu

když chodíte po poli a viditelně Vám nic není, jak má člověk vědět, že má poskytnout první pomoc?

abyste neřekl, že jsem necita, já osobně vždycky zastavuji.

0 0
možnosti
TK

honda_mrkos_pajdusakova

4. 3. 2011 13:13
Re: jen si rejpnu

No, když člověk vidí auto na šrot a kolem se někoho pohybovat, tak by asi zastavit měl, ne? Celkem pohledem z okýnka projíždějícího auta nepoznáte, zda je člověk zraněný nebo ne.

Tady kus odtud se před pár lety taky stala nehoda, kamarád byl u toho. Auto na stopce sestřelilo ženskou na hlavní. Paní vystoupila, taky chodila po poli, celkem normálně komunikovala, tvrdila, že jí nic není, docela dlouhou dobu. Pak se zhroutila a než přijela sanitka, byl konec... :-/

0 0
možnosti
VP

Sípomat

4. 3. 2011 12:54
Pokud vím

Tak neposkytnout první pomoc,pokud bych tím ohrozil své zdraví nebo život je nejenom zcela legální,ale i celkem rozumné. Lepší zavolat pomoc a počkat,než se někam hnát a stát se dalším člověkem,co tu první pomoc bude potřebovat,že. Stejně tak je to s podezřením na nákazu.

0 0
možnosti
MK

eltanin

4. 3. 2011 12:49
Pravda

Já mám taky zážitek s mírným šokem a zlomenou nohou a lidma, co projížděli kolem, resp. projížděli kolem a smáli se. Ale noha už mě nebolí, šok přešel a teď za celý ten zážitek cítím vděk, protože doufám, že mi tahle vzpomínka pomůže k tomu, se případně v podobné situaci zachovat jinak než tehdy ti lidi. Takže všechno zlé je k něčemu dobré. Snad. ;-)

0 0
možnosti
JK

j.kotlin

4. 3. 2011 12:52
Re: Pravda

R^ určitě! Díky za názor, jsem rád, že nejsem sám, kdo si něco podobného prožil.

0 0
možnosti
MJ

Heisenberg

4. 3. 2011 12:44
hloupé

dát sem odkaz na zákon a ani si příslušný paragraf nepřečíst je hloupé: Řidič dopravního prostředku, který po dopravní nehodě, NA NÍŽ MĚL ÚČAST, neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc, AČ TAK MŮŽE UČINIT BEZ NEBEZPEČÍ PRO SEBE NEBO JINÉHO, bude potrestánodnětím svobody až na pět let nebo zákazem činnosti.

Takže pokud mám pocit, že pokusem o pomoc způsobím víc škody než užitku, pokud v autě vidím poházené drogy, pokud je zraněný agresivní, pokud mám oprávněnou obavu, že bych se mohl nakazit nevyléčitelnou nebo i těžce vyléčitelnou nemocí,.... jenom zavolám záchranku a nechám to na nich.

0 0
možnosti