Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohádka o stromech a větru

Někdy máme problém dětem vysvětlit, kde se berou, nebo proč se maminka s tatínkem občas rádi zamknou v ložnici. Někdy nevíme, jak jim vysvětlit, že nemohou mít všechno, co kolem sebe vidí. Někdy se zeptají na něco, na co nejsme až tak docela připraveni jednoduše odpovědět…

Protáhl jsem se nenápadně kolem postele, šlápl na plastovou panenku, zaúpěl, zhasl světlo a pomalu zavírajícími dveřmi ukrajoval trojúhelník světla z chodby. Už už jsem je měl dovřené.

„Já mám strach,“ ozvalo se do pološera a zastavilo moji ruku na klice. Pustil jsem ji, potichu přešel ke stolku a rozsvítil lampičku.

„Z čeho máš strach, prosím tě? Ze tmy? Z bubáků?“

„Z lidí co jsou na sebe zlí. A taky z těch co kradou. Mluvili o tom v televizi,že nějaký zloděj ukradl veliké peníze.“ Zakabonila se a na čele jí naskočily drobné vrásky. Takhle na první pohled složitou odpověď jsem nečekal. Tedy ne takhle na noc. A já na ní s bubáky… naiva.

„Ano, ukradl, máš pravdu. Občas někdo takhle veliké peníze ukradne.“

„A komu?“

„Nám všem, Karolínko.“

„I mně?“

„I tobě.“

„I mamince a tobě?“ Rozjížděla klasický dětský ptací kolotoč.

„Ano. Maminka pracuje, já taky pracuju a kousek z toho vždycky dáme jiným, aby to nechali na hromádce a za to pak pro nás všechny učitelé učí a doktoři léčí a spoustu dalších věcí, víš? A někdy jsou ti lidé oškliví a seberou si z té hromádky pro sebe, i když sami nechceme a potom nám ty peníze chybí. Myslí na sebe, i když ty peníze nejsou jejich.“

„A potrestá je za to někdo?“ Všechny pokusy o uspání byly pryč.

Přemýšlel jsem, jak se z toho vykroutit, abych nemusel vysvětlovat, proč nám mnohdy naši političtí představitelé sprostě vysávají peněženky, rozkrádají státní kasu a pak mě to napadlo. Z knihovny u postele jsem po dlouhém hledání vzal bolševickou knihu Pohádka o stromech a větru, s ilustracemi Ondřeje Sekory, posunul peřinu a sedl si na okraj.

„Přečtu ti jednu rychlou pohádku a potom už spát, ano?“ Na oko přísně jsem se podíval, ale stejně mi to nevydrželo a usmál jsem se. Nadšeně zatřásla souhlasně hlavou a „zakutala“ se pořádně pod peřinu. Jenom si dávat pozor na ten text a trošku ho cenzurovat. Šlo mi o sdělení mezi řádky, ne o oslavování „nejvěrnějšího bratra“.

„Pohádka o stromech a větru. Podívejte se, zde ve stínu stromů je studánka. Z té bral vodu dědeček. Brala tam vodu i hodná bělovlasá babička. Všechno kolem bylo pěkné, i květinám se zde dařilo. A větru, tomu to šlo teprve těžko přes stromy a tak vždycky skoro všechnu vodu, kterou si s sebou nesl, vylil. Ta pak naplnila studnu, ze které si všichni brali vodu. A tu přišel pán, kterému tu všechny stromy patřily. Měl mnoho peněz a chtěl jich mít ještě víc.“

„Jako Trautenberg?“

„Ano, třeba jako on... A řekl dělníkům aby stromy porazili a prodali je. Co měli dělníci dělat? Museli poslechnout. A vítr se mohl prohánět, už mu nic nestálo v cestě a on už nemusel nikdy vylévat vodu. A stalo se co muselo, najednou byla studánka prázdná. Nebylo vody. Všechno kolem uschlo. Uschly i krásné květiny. Všechno způsobil ten bohatý statkář, který myslil jen na svou kapsu a na nikoho jiného. Ale to nesmí být. Však se také všechno změnilo. Lidé statkáře vyhnali.“

„Takže toho zloděje taky vyženeme? A kdy?“ Se zívnutím vyzvídala.  

„Určitě nakonec ano, snad brzy. Neměj strach, na každého takového zloděje dojde. A teď už se tím netrap a spi. Dobrou noc.“

 

A tak zatímco v roce 1953 byla tato pohádka oporou a omluvou bolševického kolektivismu, její skrytý význam se dá pěkně vztáhnout i na porevoluční éru. Vím, že lhát se nemá a dětem zvláště ne. Proto někde uvnitř doufám, že jsem jí vlastně nelhal a že postupně na každého z těch zmetků, co rozkrádají státní kasu, dojde. Krásný víkend a kdo odjíždí na dovolenou, tak opatrně!

Autor: Jan Kotlín | pátek 29.6.2012 13:40 | karma článku: 14,81 | přečteno: 1699x
  • Další články autora

Jan Kotlín

Reklama za pětník

Kolik let tomu už je, kdy jsme se smáli německým turistům v Krkonoších, jak si nacpávali pupky borůvkovými knedlíky se svíčkovou omáčkou za vydatného zalévání pivem se Spritem. Módní trend se za dekádu dohrabal těch pár kilometrů i k nám a pro typicky pivařský národ vznikl nový, nejen letní, osvěžovák. I já jsem mu propadl.

7.9.2012 v 11:25 | Karma: 16,10 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Společnost

Jan Kotlín

Klub odložených mužů

Možná proto, že je okurková sezóna, tak se vynořuje stále více článků a pořadů o tom, jak to v dnešní době mají ženské těžké při hledání chlapa, který jim při první příležitosti nestrčí ruku pod sukni, kterému jde o víc, než jen o chvilkové potěšení. Ale nás chlapů se nikdo neptal, jaké to máme z našeho pohledu.

24.8.2012 v 13:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 2118x | Diskuse| Ostatní

Jan Kotlín

Dvakrát miř, jednou...

Kultura národa se pozná podle veřejných záchodů, jako se dobrá restaurace pozná podle toho, že nemá krysí bobky ve skladu. Stav veřejných záchodků se za pár let rapidně zlepšil. Jaký je stav jinde? Jen pro silné žaludky ;-) a ne, toto naštěstí není fotoblog.

3.7.2012 v 15:21 | Karma: 16,49 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Společnost

Jan Kotlín

Gastronomická pornografie

Zvou si ho do Afgánistánu, aby tam vojákům trochou klasické staročeské kuchyně polechtal jejich žaludky. Některým z nás již delší dobu lechtá bránici a jiným gastro dobrodruhům určitě polechtal žlučník. Má svůj pořad, vydal knihu, pak další, bloguje, sportuje a je prý i dobrý milovník. Klement Gottwald české gastronomie Jiří Babica.

11.6.2012 v 15:21 | Karma: 29,26 | Přečteno: 2451x | Diskuse| Hobby

Jan Kotlín

Čína nám zdražuje Vysočinu

Za drahou Vysočinu mohou Číňané... No nepřekvapuje vás to? Po dobách, kdy za všechno mohli marťani, pak kapitalistický brouk mandelinka bramborová, Jennifer Lopez, počasí, tu máme naší spásu, Číňany. Na ně se dá hodit prakticky cokoliv, oni to snesou.

29.5.2012 v 9:04 | Karma: 38,16 | Přečteno: 3897x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč