Sýrie, jak Putin ponížil Asáda

Náměstek US ministra zahraničí Antony Blinken v TV France24 prohlásil, že ruská intervence v Sýrii není úspěšná, jen si Kreml proti sobě popudil všechny sunnitské Araby na světě.

Otázkou je, kam Putin začlení ruské bojovníky IS, zda je vrhne do Afghánistánu, aby se v Afghánistánu ještě více zhoršila bezpečnostní situace, a Kreml zde mohl zasáhnout, jak naznačili někteří poslanci ruské Dumy, a sám Putin, jenž situaci v Afghánistánu označil pro RF za „ kritickou“ .

US v obavě před reakcí Putina nebombardují cisterny IS, které vozí ropu Asádovi, oficiálně Obama tvrdí, že cisterny IS nebude bombardovat z ekologických důvodů, a také z důvodu, že řidiči těchto cisteren jsou civilisté.

S ruským letectvem nad hlavou byla syrská armáda znovu nasazena do akce proti povstalcům, nikoliv proti IS.

Když Putin rozbombardoval vesnice všude kolem, syrská armáda vyrazila do útoku proti městu Talbísa v provincii Homs, a na předměstích v Damašku  Džúbar + Harasta.

16.10.015 se bojovalo před branami Aleppa/Halabu.

EU, zahlcena uprchlickou krizí, zůstala k ruské invazi do Sýrie jako vždy nejednotná, na jednu stranu souhlasila, že dohoda s TR o zadržování uprchlických vln je nezbytná, na druhé straně odmítla požadavek Ankary na zřízení bezpečnostních zón při TR hranicích. Ankara zdůrazňovala, že jestliže tyto zóny nebudou ( proti Kurdům ) vytvořeny, čeká EU ještě větší příval uprchlíků, TR premiér Davutoglu hrozil až 7 mil. běženci.

BER oznámil, že do konce roku 2015 uzavře německou leteckou základnu  v uzbekistánském Termezu při hranicích s Afghánistánem ( kde však nadále zůstane 850 německých vojáků v úloze vojenských instruktorů afghánské armády, kteří budou převeleni na německou základnu v Mazar-e Šaríf, prohlásil německý velvyslanec v Uzbekistánu Neithart Höfer-Wissing ( předtím gen. konzul v Novosibirsku).

Uzbekistán v roce 014, kdy se v Taškentu střídaly ruské vojenské delegace, zvýšil nájem základny na 35 mil. euro/ročně, a krátce před prohlášením Höfer-Wissinga nájem na rok 016 zvýšil na 72.5 mil. euro ( BER od 8/015 využíval dopravu US letouny )  …

Ve stejnou dobu navštívila Taškent ruská vojenská delegace, která vyjednávala přeletová práva nad Uzbekistánem do Afghánistánu, viz regnum.ru.

Při ruských náletech z 10/015 zahynulo několik povstaleckých velitelů, jejich smrt potvrdily syrská agentura SANA, Reuters a syrská exilová organizace se sídlem v LON SOHR, ale ani jeden šéf IS.

20.10.015 US a RF na žádost Kremlu ( viz webovou stránku ruského ministerstva obrany ) podepsaly tajnou dohodu o letech nad Sýrií, obsah nebyl zveřejněn ( mj. jednaly o rádiových frekvencích a o vytvoření podpůrné pozemní komunikace  ).

Washington zdůraznil, že tato dohoda není o vzájemné spolupráci či o výměně zpravodajských informací, protože ruská strategie v Sýrii je přinejmenším kontraproduktivní.

Nový CAN premiér Justin Trudeau, jehož otec byl nakloněn Kremlu, odvolal CAN letectvo ze západní spojenecké koalice.

Putin nechal převézt na ukradený Krym těla 26 v Sýrii padlých ruských vojáků z 810.oddílu brigády námořní pěchoty Pobřežních vojsk Černomořské floty, třebaže popřel, že by v rakvích byli ruští vojáci.

20.10.015 Asád tajně a překvapivě přijel do Kremlu „ srdečně „ poděkovat Putinovi za nálety proti teroristům a civilistům,  pochválil i Miloše Zemana, kterého naopak zkritizoval komisař OSN pro lidská práva.

Asád se vypravil ze Sýrie poprvé ( veřejně ) od vypuknutí občanské války v roce 011 ( kterou sám vyvolal, a ve které dosud zahynulo dle odhadů 250.000 lidí). V každém případě přijel nedobrovolně na Putinovu žádost, aby jej Putin pokořil (Putin na své kremelské webové stránce oznámil, že Asád přijel na pozvání Kremlu ( bylo to potřetí, co se s ním od roku 00 setkal, naposledy byl Asád v Kremlu v roce 06 ) .

Ještě v zimě 012 Putin o Asáda neprojevoval žádný zájem, Asád se v té době neúspěšně dvořil jen Západu. Putin, jenž měl před OH a okupací Krymu tehdy prohlásil, že jej osud Asádova režimu nezajímá, protože Asád odmítl zasednout v MOW k „ mírovým „ rozhovorům pod dohledem Mírotvůrce Putina, jenž v roce 012 nazval Asáda „ arogantním „ .

Lavrov v případě Asáda 2012 katastrofálně selhal – Asád měl dle plánů Kremlu jednat o „ politickém vyřešení „  situace v Sýrii s jistými proruskými zástupci syrské opozice, mj. s Abdelazízem al- Khayerem, kterého však Asád vsadil do vězení, a Lavrovovi se nepodařilo vyjednat jeho propuštění.

V roce 014 Asád vsadil do vězeňské kobky dalšího proruského disidenta, jenž se chystal na „ mírové „ rozhovory do Kremlu – Louay Husseina, jenž byl propuštěn až na žádost Teheránu, na žádosti Lavrova Asád nereagoval.

Rozzuřený Putin poté v 6/014 pozval do MOW syrského ministra zahraničí Walída al-Moallema, jednání byla údajně vedena ve velmi nepříjemné atmosféře, možná již tehdy hrozil vojenskou intervencí ( The NYC Times z 21.10.015).

Asád byl v noci na ruské základně Hmeimim v Lattakíja naložen do ruského vládního speciálu IL-62-M (RA-863539) vypraveného z MOW, takže to vypadalo, jako když ze Sýrie utíká. O jeho přítomnosti na palubě tohoto speciálu, který letěl rušným leteckým spojeneckým koridorem, neměl nikdo tušení, proto Erdogan letoun nesestřelil.

Letadlo s Asádem letělo přes Irák, Írán a Kaspické moře, pečlivě se vyhýbalo Turecku/TR. Nazpátek letělo stejnou trasou, letadlem s imatrikulační značkou 86559, při letu přes Kaspické moře a Írán , tam i zpět, letělo bez volacího znaku, teprve když se letadlo vracelo do MOW bez Asáda, mělo již volací znak RFF7094.

Blogger Reveals How Assad (Probably) Flew to Moscow ...

sputniknews.com/.../russia-assad-secret-flight-reveale...

Syrian President Assad makes secret visit to Moscow

www.usatoday.com/story/news/world/.../assad...moscow/74314830/

Putin vyslovil „ politování“, že v řadách IS bojuje „ přinejmenším 4.000 příslušníků ex-SU „ , nejvíce z RF.

Obsah jednání mezi Asádem a Putinem byl tajný, Erdogan a Rijád nad návštěvou Asáda v Kremlu soptily.

Ve stejnou dobu, kdy se Lavrov a Šojgu účastnili setkání s Asádem, náměstek Lavrova Michail Bogdanov, pověřenec Kremlu pro BV, přijal na zamini delegaci syrských Kurdů ( spolušéfa Strany demokratického svazu/PYD Asija Abdaláha + Anwara Muslima, šéfa města Kobání ) navzdory tomu, že Erdogan Kreml varoval, aby syrské Kurdy Kreml nepodporoval.

Putin hyperaktivně jednal i s jordánským králem Abdalláhem II a s egyptským maršálem Sisím.

V MOW zadrželi českou delegaci, která přijela uctít památku českých legionářů, v čele s místopředsedou Sněmovny Petrem Gazdíkem (STAN). Do Uljanovska ji dovolili odletět až po 4 hodinách.

25.10.015 při společném zásahu US a kurdských speciálních jednotek ve věznici ve městě Havídža v irácké provincii Kirkúk bylo osvobozeno z místní věznice 69 rukojmích, unesení členové jednotek Pešmerga ale mezi nimi nebyli, zemřel 1 US voják.

?????????? ?????? ??????? ???? ?? ????? ??? ????? ??????/Saúdská Arábie snížila ceny ropy  http://politolog.net/novosti-mira/saudovskaya-araviya-snizila-ceny-na-neft-dlya-stran-evropy/.

Erdogan vmetl Putinovi do tváře :  „ Dobře, byli jste pozváni do Sýrie, ale nebyli jste pozváni do Gruzie ani na Ukrajinu, které jste napadli „   «????????, ??? ?????????? ? ?????. ?????? ?? ?? ????? ????? ?????? ? ??????? ????? ??? ???? ??????????? ??? ??? ???? ????? ? ???????»  http://1news.az/region/Turkey/20160108061201394.html

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Andrea Kostlánová | neděle 10.1.2016 19:13 | karma článku: 17,92 | přečteno: 723x