Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putinův lék na krach ekonomiky : válka s NATO

Bývalý Putinův dlouholetý ( 00-011 ) ministr financí Alexej Kudrin bez politické příslušnosti pro list Vědomosti uvedl, že protiruské sankce RF těžce poškodily. Kudrin, jenž s Putinem pracoval na petrohradské radnici pro starostu Sobčaka, liberála, a spolu s Putinem po  „ prohraných „ Sobčakových volbách odešel v roce 96 pracovat pro Jelcina do Kremlu, ve vládě skončil poté, co zkritizoval vysoké vojenské výdaje. Přednáší na Petrohradské univerzitě, a šéfuje nevládnímu Výboru pro občanskou iniciativu.                

Na rozdíl od Kudrina Putin účinek protiruských sankcí ještě v 10/014 bagatelizoval, a s kamennou tváří tvrdil, že sankce budou mít ozdravný účinek na ruskou ekonomiku, která zažije závratný růst, protože se bude muset spoléhat jen sama na sebe ( podobně bagatelizoval svůj neúspěch při nedodání útočných lodí Mistral -  „Rusko nedodání lodí nepoškodí, dovedeme si je vyrobit sami“ , či zrušení svého ambiciózního projektu SouthStream : „ Jeho zrušení neznamená pro RF žádnou újmu, plynovod přes dno Černého moře vybudujeme do TR „, na otázku novinářů, kde RF vezme peníze na otevření nových nesnadno přístupných ložisek ropy a plynu, protože stará ložiska již vytěžila, nevzrušeně odpověděl : “ Nějak si poradíme „ ... ) .

Protiruské sankce roztočily již tak velkou inflaci, v 10/014 byla 8.3%, ceny v RF vzrostly o 15% , současně v zemi, kde je podnikatelská a bankovní sféra zadlužená až po uši, Ústřední banka drasticky omezila přístup k úvěrům.

Experti udávají mínusovou ( mínus 4-5% ) míru růstu ruského HNP v roce 015 , ruský ministr financí Anton Siluanov odhadl pokles ekonomiky v roce 015 o 4%.

Federální rozpočet, založený na ceně 100 dolarů za barel ropy ( cena US ropy klesla až na 50 dolarů za barel ), bude hluboce deficitní, ledaže by jej Putin dotoval ze svých soukromých miliard.

Kombinace výbušného koktejlu protiruských sankcí a volného pádu cen ropy (od 6/014 se její cena snížila o polovinu ) dosáhla svého – na pozadí zchátralé ruské ekonomiky a celkového hospodářského marasmu, při úniku ruského kapitálu do zahraničí v částce zhruba 128 mld dolarů za rok 014, se hodnota rublu vůči dolaru začala traicky propadat ( po asijské krizi 97/98 krachla v 8/98 ruská burza, kdy si RF za gigantického státního deficitu půjčovala na zahraničních trzích stále větší částky, finanční krize v RF za přemrštěných nákladů na zbrojení vypukla i v roce 08, ale Putin ji intervencemi zažehnal ).

Hlavním důvodem propadu rublu, propojeného s petrodolary, byl propad cen ropy.

V 1/015 byl barel ropy za 45 dolarů, kuvajtský ministr Ali al-Omair tvrdí, že cena klesá především v důsledku velkého objemu vytěžené ropy, zejména americké, těžba ropy v US v letech 015-016 přesáhne historickou úroveň z roku 1970, ale cena ropy klesá i pro daleko menší poptávku ze strany vyspělých průmyslových zemí a Číny ( k propadu ceny ropy došlo i v roce 86, když se Saúdská Arábie rozhodla, že již nebude hrát roli podpůrného dodavatele – poté trvalo 15 let, než se cena ropy vyrovnala - naneštěstí v době nástupu Putina do funkce prezidenta )  ...

Státy OPEC, mezi které se svého času Putin pokusil vetřít s tím, že je křestˇanského i muslimského vyznání, přesto těžbu ropy neomezily, a vedle RF  těžce poškodily Írán a Venezuelu, která je na pokraji ekonomického zhroucení.

Když se 7.11.014 dolar prodával za 48 rublů a euro za 58 rublů, v moskevských finančních kruzích ( mj. bance VTB poklesl kvůli sankcím zisk o 98%, a žádala stát o pomoc ve výši 250 mld rublů ) propukla panika, ale i mezi Rusy, kteří vzali směnárny útokem , a měnili si rubly za dolary/eura.

Již 5.11.014 Ústřední banka ( které Putin od svého nástupu k moci podstatně omezil autonomii rozhodování ), oznámila, že sníží své intervence na záchranu rublu na 350 mil. rublů denně, což byla kapka v moři ve srovnání s jejími neúčinnými intervencemi v říjnu 014, které dosahovaly až 2 mld dolarů denně ( od krymské krize na neúčinné intervence dle rozkazu Putina zbytečně vyhodila 83 mld dolarů – 10.11.0104 Putin na summitu APEC prohlásil, že se rubl propadá jen pro spekulativní transakce, které bude přísně trestat, a že brzy hodnota rublu závratně vzroste ) …

10.11.014 guvernérka Ústřední banky Elvíra Nabulinová oznámila, že ukončuje jakékoliv intervence na záchranu rublu/ udržení pevného kurzu vůči dolaru ( v důsledku kurzových intervencí došlo k poklesu měnových rezerv, v 11/014 údajně činily 428 mld dolarů – také Argentina  ve stejné době neúčinně intervenovala ve prospěch pesa, ta ale až do úplného vyčerpání rezerv ).

Nabulinová prohlásila, že se kurz rublu nyní bude odvíjet jen od nabídky a poptávky, jako je tomu u dolaru a eura, Ústřední banka již nebude denně do jeho kurzu zasahovat ( s příchodem nového roku 015 si údajně nejhůře na světě vedla česká koruna ).

Slova na ruských sociálních sítích nejsou pro Putina lichotivá, proto musí Putin od ekonomického marastu odvést pozornost veřejnosti k zahraničním expanzím a k válečným hrátkám, aby měli ruští občané jiné starosti, např. povolávací rozkazy do armády.

Finanční krize za porušení územní integrity Ukrajiny bude dlouhodobá, a tím bude narušena i společenská dohoda, jak ji Putin nazývá, s ruskou společností : „ Hospodářský růst za vaši politickou pasivitu „ ( byla svého času nabídnuta i EU – podnikejte v RF a vydělávejte, o politiku se ale nestarejte „ ) .

S ekonomikou v troskách bude muset Putin přejít na jinou dohodu, např. „ Válečná kořist za vaši politickou pasivitu „ …

Putin v předvečer summitu APEC (8.-10.11.014) odsoudil dle jeho mínění  „ protiruský komplot “ /protirusky motivovaný pád ceny ropy, na jejíž ceně je závislé financování celé RF, a 31.10.014 ujistil armádní generalitu, že z vojenského rozpočtu ( který za Putina dosáhl historické výše již v roce 013, přesto byl v roce 014 navýšen o 30%  ) nebude ubrána ani kopějka …

28.11.014 se ruský ministr zemědělství Nikolaj Federov ostře pustil do kvality výrobků firem Danone a PepsiCola.

O výrobcích Danone pronesl : “ Nás neoklamou, nakupují laciné nekvalitní mléko, přidají do něho tuk z palmy olejné, a pod názvem jogurt to prodají za přemrštěnou cenu „,  takže šéf Danone, firma, která v roce 010 koupila ruskou firmu Unimilk, a stala největším ruským mlékárenským podnikem, požadoval omluvu.

29.11.014 EU rozšířila své protiruské sankce, protože Putin nejen nedodržel dohody z Minsku, ale přesouvá na Ukrajinu pro svoji jarní ofenzívu další jednotky.

V týž den, dle agentury Interfax, Kreml požádal o zrušení „ nesmyslných „  protiruských sankcí s tím, že „ za odměnu“ zruší sankce proti Západu …

1.12.014 Putin během návštěvy Turecka/TR na tiskovce jen tak mimochodem oznámil zrušení nákladného a ambiciózního projektu na vybudování plynovodu SouthStream za minimálně 40 mld dolarů ( oficiálně z důvodu, že nezískal souhlas BG, které jako člen EU uposlechlo Evropskou komisi, a z důvodu Putinova záboru Krymu nedalo k zahájení prací souhlas - navíc Gazprom chtěl plynovod vlastnit, což je v rozporu s politikou EU -  Putin BG doporučil, aby na EU požadovalo náhradu za ušlý zisk z tranzitních poplatků )  …

Putin prohlásil, že projekt SouthStream za to ani nestál, a že místo něj ruské a turecké/TR firmy vybudují  na dně Černého moře lacinější plynovod do TR, kterému současně Gazprom snížil ceny za plyn ( a slíbil podporu, nejen tureckým, muslimům ).

Putin TR přislíbil navýšit i kapacitu plynovodu BlueStream, a vybudování obřího skladiště plynu na TR-GR hranicích.

Na závěr Putin „ konzervativního „ islámistu Erdogana pochválil, že se nepřidal k protiruským sankcím, a zůstal tak „ suverénním „ státem ( TR je však odpůrcem alávity Bašíra Asáda + anexe Krymu, kde sponzoruje tatarskou menšinu )  …

Přípravy na válku proti Západu

4.12.014 Putin ve svém výhružném projevu o stavu RF uvedl, že „ prohnilý Západ rozvrátil Ukrajinu, a chystá se rozvrátit Rusko sankcemi, které poškozují všechny státy na světě ".

Putin Rusům vysvětlil, že „ protiruské sankce Washington a jeho přisluhovači v Evropě nevyhlásili kvůli začlenění Krymu do RF, to byla jen záminka, vyhlásili by je i bez naší akce na Krymu, „ lhal suverénně Putin.

„ Tento Rusku nepřátelský blok, vedený Washingtonem, chce z RF učinit prach a popel, tak jako rozbil YU, a vymazat ji z mapy světa ( téhož dne Putinova slova potvrdil šéf ruské civilní rozvědky SVR Michail Fradkov s tím, že „ za ruské problémy může spiknutí Západu „ )  ...

„Nebojte se, nedovolím to“, prohlásil Putin, „ Západ skončí v boji proti Rusku poražený jako Hitler, jenž chtěl rovněž zatlačit  Rusy za Ural. Mluvit s Ruskem (s Putinem) z pozice síly nikdo nebude ! „, hrozil Putin.

„Nebudeme slepě přijímat rozkazy Západu, máme moderní, odstrašující a všehoschopnou armádu, „ pohrozil Putin v kremelském sále Sv. Jiřího zhruba před  tisícovkou shromážděných proputinovských hodnostářů s tučnými konty v US bankách.

Povzbuzen jejich potleskem Putin 19.12.014 válečnicky oznámil, že „ RF zařadí v roce 015 do výzbroje 50 nových balistických raket s jadernými hlavicemi ( učinil významnou pomlku, a výhružně pravil :“ Dovedete si představit, jaká je to síla !“ ), takže atˇse Rusové nebojí, hájit svoji bezpečnost bude Putin tvrdě  „  ( 26.12. v souladu s linii zastrašování evropských států Putin vydal aktualizovanou verzi ruské „ obranné „ doktríny, která označuje NATO za základní hrozbu pro mírumilovnou existenci Putinova militaristického režimu ) ...

Putin tak cílevědomě připravuje ruskou veřejnost na útok proti sousedním státům pod záminkou, že v nich NATO soustředˇuje divize pro útok na Putina, aby ji odvedl od přemýšlení o krachu ruské ekonomiky a svržení jeho režimu.

Putin, jenž ohrožuje a vojensky napadá své sousedy, dodal : “ Jestliže je pro některé evropské státy národní hrdost a státní suverenita již dlouho zapomenutým pojmem, pro Rusko je to pojem, za který bude bojovat životy svých občanů „ ...

„ Krym a Sevastopol jsou ruské národní svatostánky již od dob cara Vladimíra, jenž zde přijal křestˇanství, na které nikdo Rusku již nesáhne „ , uzavřel Putin.

Současně Putin v rámci taktiky cukroví a biče vyzval zahraniční investory, aby se vrátili do RF s tím, že jim poskytne „ daňové úlevy a jiné výhody „ , a vyzval ruské občany, kteří si v RF nakradli miliardy, a převedli je na svá konta v zahraničí, aby je vrátili do RF, že budou nejen omilostněni, ale nikdo se jich ani nebude ptát, jakým způsobem si je nakradli ...

Hlavně však za všeobecného hospodářského chaosu Putin hrál na vlasteneckou strunu – plakal nad tím, jak se RF demograficky vylidňuje a zaplňují ji muslimové, a poblahopřál si, že ruské rodiny uposlechly jeho výzvy, aby plodily více dětí ( viz videoparodie Pussy Riot), protože v posledních letech se za jeho vlády údajně počet obyvatel RF přestal dramaticky propadat. 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Andrea Kostlánová | úterý 20.1.2015 21:41 | karma článku: 24,59 | přečteno: 1756x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Středoafrická rep : OSN Rusku povolilo výjimku ze zbrojního embarga, vzápětí toho litovalo

Bývalá francouzská kolonie Středoafrická republika získala nezávislost 1960, od té doby se utápí ve vojenských převratech. Francie zde dosazovala a sesazovala zkorumpované prezidenty ( viz diamantový a kanibalský císař Bokassa

22.6.2022 v 19:29 | Karma: 12,57 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ruská rozpínavost v Africe - jistí jen zájmy kremelských elit ?

Již bolševici se prostřednictvím Kominterny snažili ovládnout africké radikály ( intelektuály, odborové předáky - zejm. železnic ) pro svoje zájmy, a sdružit je pod kritikou kolonialismu v prosovětských hnutích.

19.6.2022 v 17:44 | Karma: 15,58 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wagnerovci : Putinovo dobrodružství v Rudém moři

Afriku ponechala na pospas Číně a Kremlu nejen EU, ale i US, které za Putinova užitečného idiota Trumpa zvolily taktiku „ šetření peněz daňových poplatníků „ s tím, že stáhnou své vojáky nejen z Afghánistánu, ale i z mírových misí

13.6.2022 v 19:48 | Karma: 14,91 | Přečteno: 412x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Jak Putinovi žoldáci vybojovali proruskou vládu v Libyi

Putin se chce stát vládcem světa, proto ruská vojenská doktrína hlásala, že z Ruska bude velmoc jen tehdy, stane-li se námořní mocností. Ovládnutí zemí se strategickými přístavy se stalo Putinovou zahraničněpolitickou mantrou.

1.4.2022 v 11:45 | Karma: 17,68 | Přečteno: 498x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Aktuální zpravodajství o ruské agresi proti Ukrajině moje vlastní

můžete sledovat ve FB skupině Demokratický odboj.Snažím se o denní zpravodajství z českého a světového tisku i od jednotlivců v zahraničí.

27.2.2022 v 5:48 | Karma: 14,35 | Přečteno: 571x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz