Atentát na Heydricha - pár poznámek

V kauze atentátu na Heydricha se  zapomíná na klíčovou úlohu majora Morávka, jenž jediný znal pravou identitu dr. Steinberga, alias Franta A-54, pravým jménem Paul Thümmel, aneb šéf Canarisovy vojenské rozvědky pro jihovýchodní Evropu s rezidenturou v Praze.

Heydrich si spojil tečky ještě než 27.9.41 dorazil do Prahy, a pochopil, že Canarisovým kontaktem se spojenci je Thümmel (další kontakt měl Canaris na Gibraltaru, viz zde  Okultní socialismus a NSDAP), a pověsil mu na paty kpt. SS Abendschoena, jenž si s playboyem  Thümmelem měl co vyřizovat – svedl mu manželku.

Abendschoen podrobil Thümmela  výslechům krátce po příjezdu Heydricha do Prahy, třebaže Canaris u Heydricha protestoval.

Thümmel byl spojeneckým zpravodajcem přes pluk. Moravce, respektive hlavním esem pluk. Moravce samotného, proto jej Moravec nechtěl ztratit, aby v Londýně/LON nepřišel o své privilegované postavení , jedna verze je, že si atentát „vymyslel“ pluk. Moravec, jenž „vrahy“ na Heydricha poslal v 12/41, kdy byl Thümmel opět „ ve vazbě“ několik dní nepřetržitě vyslýchaný Abendschoenem na kladenské ústředně Gestapa.

Také Canaris byl osobně ohrožený zatčením Thümmela, proto pluk. Moravec pověřil majora Morávka, aby Thümmela z kladenské ústředny Gestapa vysvobodil, k čemuž měli přispět i Kubiš a Gabčík, kteří byli svým hlavním kontaktem majorem Morávkem začleněni do skupiny Tří králů.

Morávek jim zajištˇoval denní rozpis  Heydrichovy pracovní agendy, ale atentát na Heydricha byl stále odkládán, protože  prioritou bylo vysvobození Thümmela, což odsouhlasilo i spojenecké velení, navíc major Morávek s atentátem na Heydricha nesouhlasil, s tím, že veškerý odboj bude zadupán do země, a měl pravdu -  se skonem Heydricha skonal i český odboj, a musel začít znova od prvopočátku.

V den, kdy se Morávek před zatčením ze strany Gestapa raději zastřelil, 21.3.42 (38), Morávek Kubiše a Gabčíka znovu odrazoval od atentátu na Heydricha.

Až Morávkovou smrtí byli paradoxně oba výsadkáři „uvolněni“ pro svůj původní cíl  …

Oficiální výklad, že Beneš/Britové chtěli v protektorátu  vyvolat ozbrojené povstání, je pohádka, třebaže by si jej přáli – gen. Vojtěch Luža marně Brity prosil o dodání zbraní , LON se obával, aby nepadly do rukou komunistů,  navíc LON Protektorát považoval za část sovětské válečné zóny …

Autor: Andrea Kostlánová | pondělí 28.5.2012 7:02 | karma článku: 12,27 | přečteno: 2117x