Oblbování demokracií, ve jménu mafie

 Když si dám do kontextu všechny silné výroky posledních dní, zaznívajících od našich politických představitelů, jímá mě hrůza! To už není nějaké tušení korupce, klientelismu a mafiánských praktik. To už je realita!

Jak mám vnímat ty nechutné tahanice kolem ministrů, či kolem slučování ministerstev? To už je přeci zcela veřejné dohadování se mafiánských rodin o vliv na zajištění koryt a financování vlastních partají tak, aby byla budoucnost všech donů zajištěna na dlouho dopředu. Poté se do toho vloží nejvyšší boss a suše sdělí, že demokratická volba budoucí hlavy státu je totální paskvil, který se v budoucnu vymstí. A bylo by prý dobré zrušit třeba i zprávy nebo politické debaty. Do toho si ještě borci ve sněmovně zruší zdanění poslaneckých výhod a jako bonus si odsouhlasí, aby v případě jejich odtržení od státního prsu jim ještě dva měsíce zůstaly veškeré požitky spojené s jejich činností. A jakoby v závětří se objeví taková čirá demokratická idea pana disidenta - taxíkáře - ministra, že by bylo dobré zrušit trvalé adresy lidí hlášených na úřadech města a šoupnout je někomu konkrétnímu, jistě ne sobě, domů. Ať si ta parta spravedlivých dobrodinců s názvem exekutoři přijde na své.

 Nechci tvrdit, že to všechno nepěkné sem zavlekla až tato vláda. To už začalo daleko dřív a mělo to svůj vývoj. To začalo už v době, kdy se zhaslo. Od té doby je tady takové politické pološero, kde ve stínu demokracie začali úřadovat všichni ti Grossové, Řebíčci, Topolánkové, Dalíci a spousta dalších. Ti se ještě snažili, alespoň naoko, zůstat v tom příšeří a příliš na sebe neupozorňovat. Už se o té korupci a klientelismu vědělo, ale pořád se to jevilo jen jako hra jedinců.

 Přišly volby 2010, které spousta voličů spojila s nadějí, že se může společnost konečně pohnout někam dál. Po dlouhé době, stále se opakujících šedých vlád ODS a ČSSD, byla šance na něco nového. Přišly TOP a VV. Jenže brzy se ukázalo, že hlavně TOP žádnou změnu nechce. VV se zčásti odstřelily samy a zčásti za velkého potěšení ODS a TOP byly natolik zdiskreditovány, že už není o čem. I tak si myslím, že VV svůj smysl měly a dokonce, že  hodně i díky nim se začalo něco dít. Horší pro nás všechny je fakt, že po jejich rozštěpení vykrystalizovala pidipartaj LIDEM.

 Osobně si myslím, že právě Kalousek a Peake přinesli do naší politiky věci netušené. Kalousek nastolil normu, kde lež a vulgarita jsou naprosto legitimní součástí politiky. Kariéristka Peake zase dokazuje téměř nepokrytě každý den, že žádné koryto jí není cizí. ODS nezůstává daleko se svými Vondry, Tluchoři, Šnajdry a dalšími. A všichni dohromady jsou koalicí plnou podezření na korupci, na klientelismus, na machinace a čachry, kdy pro zachování vlastního koryta v klidu poslouží i oficiálně,leč zatím pouze nepravomocně, odsouzený poslanec.

 A tohle všechno je nazýváno demokracií a ti, co to nechápou,jsou označováni za komunisty, nedemokraticky smýšlející jedince nebo rovnou za idioty. Nevím jak vy, ale tomuhle já říkám opravdu MAFIE. Jiný výraz, jenž by tak vystihoval současnost, mne opravdu nenapadá... A někde nad tím se vznáší kolibříci a strašidlo komunismu, které se tady bude ještě asi hodně dlouho používat, v zájmu vyšší demokracie. Prý té jedinné správné...

 Přeji pěkný den nebo spíš Buon giorno!

 

Autor: Roman Košťál | sobota 8.12.2012 15:54 | karma článku: 39,42 | přečteno: 2893x