Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bože, jak hluboko jsme klesli...

 Morálka... Hodnota, která je dnes stavěna na úroveň sci-fi. Opravdu je nám už všem bližší Glum? Fakt musí být alfou a omegou pouze hmotné statky? Je samozřejmostí fakt, že o oblíbenosti vlády rozhoduje pouze přepočet :  Mám na to nebo ne? Smutný...

 Tak jsem včera zaslechl poradce prezidenta p.Hájka, když v pořadu ČT obhajoval svou knihu. Myslím, že německá média celkem trefně označila p.Hájka jako vrchního dvorního šaška Václava Klause. Vidění světa tohoto pána je vypovídající směrem k naší společnosti. Já vůbec nechci zpochybňovat právo kohokoliv na názor. Jen si říkám, že už jen samotné načasování vydání této rádoby objevné knihy je minimálně krajně nevhodné. Ubohé... říkal jsem si, při poslechu "argumentů" p.Hájka. Havel nebyl svatý, ale spojovat ho se silami zla a satana je minimálně hodně zarážející. Proč se nikdo, včetně Hájka, nevyhranil proti Havlovi za jeho života? Tohle posmrtné okopávání, navíc prakticky s výročím jeho úmrtí, je minimálně neetické. A stavět na odiv Klause? Směšné... Upřímně řečeno, p.Klaus na tom asi není příliš dobře, když zaměstnává lidi tohoto typu. Navíc, p.Hájek je placený z daní nás všech.

 Nikdo není dokonalý... Nebyl ani Havel, ale určitě by se on sám nikdy nesnížil k tomu, aby po někom plival tímto stylem, navíc ještě posmrtně. A když ještě navíc naše současná hlava státu prohlásí, že toto veledílo považuje takřka za povinnou četbu, tak sorry... Tímhle popřel p.Klaus veškeré plusové body, které u mne získal svým postojem po úmrtí Václava Havla. Na druhou stranu, asi bych zrovna od něj nečekal nic víc.

 Zvykejme si. Slova o pravdě a lásce prostě vystřídaly projevy Gluma. "Milášek" dneska hýbe světem, ne morálka. Všichni na tom máme svůj podíl... Nechali jsme všechny ty Glumy prorůst v podobě Janoušků, Dalíků a našich čelních zastupitelů politické scény, rádoby se označujících jako demokratických, do společnosti. Přestali jsme dýchat svobodu a začali ji nahrazovat "milášky". Přestali jsme vidět svobodu a chtěli jsme a chceme čím dál víc vidět statky. A začali jsme všichni jenom počítat. Co a za kolik?

 Svoboda je tak nějak samozřejmá a více nás zajímá, kolik a za co si vyděláme. A kolik všelijakých nesmyslů si můžeme koupit. Porovnáváme vlády ne podle programů a vizí, ale podle toho, co nám naslibují. Můžeme se pak ale divit, kde jsme skončili?

 Máme opravdu teď zrovna nejhorší vládu, protože po nás chce úspory? Nemůžeme si za to hodně sami tím, že jsme nechali ty vlády předchozí krást o sto fidli? Stačilo nám, že jsme prostě měli dost na pitominy? Kdoví...

 Jsem skutečně poslední z těch, kdo by současnou vládu hájil. Ostatně, není za co. Ale když jsem včera slyšel, s prominutím, totální zhovadilosti p.Hájka, tak mi došlo, že souvislosti jsou v minulosti. Hájkovo hledání zla mi hodně připomíná Landova Žita. Jenže zrovna tak se mohu Žita zeptat, co dělal posledních 20 let. Kdybych ale měl volit mezi Hájkem a Žitem, volím Dana Landu... Úmyslně píši Landu, protože Žito 44, se svými zavádějícími symboly mi tak nějak nevoní a nechci je vzít za své, kdežto naštvanosti Dana Landy rozumím.

 Víte, kritizovat a být chytrý po boji, umí být každý. Ale opravdu málokdo se umí postavit čelem zlu. A to p.Havel uměl. Uměl i spoustu blbostí, ale jak už jsem zmínil, nikdo není dokonalý... Klidně si na mě plivněte, ale já v podvečer výročí jeho úmrtí před ním smekám! A stydím se za to, že současný pan poradce prezidenta republiky je placen z našich daní.

 Asi budu hodně v menšině, ale tento článek jsem skutečně nepsal kvůli karmě. Prostě jsem to tak cítil... Holt i ve svých létech, stále naivní snílek, ktreý věří v jiné hodnoty než Glum. Nechci být Glumem, to radši budu věřit té lásce a pravdě, i když vím, že dnes už to není "IN". Jen si prostě pamatuji ty obličeje lidí z devadesátých let, kdy se jim ve tvářích zračil úsměv a naděje. Dnes tam, bohužel, vidím zmar, beznaděj a závist a rozhodně si nemyslím, že za to může Havel. Nechci někoho humanitárně bombardovat svými myšlenkovými pochody, ale zamyslete se, prosím... Hájkovo primitivní blábolení o někom, komu nesahá ani po kotníky, ve mě vyvolalo potřebu něco napsat... Netvrdím, že jen můj názor je správný. Ale tvrdím, že minimálně ten Hájkův je out. Své jsem řekl...

 Každý den se ve světě dějí nepěkné věci, ale já žiji zde a komentuji zde. Při vědomí všeho zla na celém světě prostě mám ten svůj píseček a pískoviště, které mne bezprostředně obklopuje. Nemohu obsáhnout vše, ale aspoň to málo, co se děje teď a tady, ano. Možná je to sebestředné, možná ne. Kázat morálku nemohu, ale mohu aspoň upozornit, že něco takového existuje. Dost často se setkávám s názory pod články, že není možné něco dělat, protože se lidé prostě bojí o práci... Jenomže ta naše česká připodělanost sem zavlekla totalitu. Lidi, hoďte se do pozoru. Nerad bych, aby o nás rozhodovali nějací "političtí podnikatelé" ve spojení s lidmi s Hradu. To bychom se oklikou zase začali vracet zpět a dávali bychom spousty argumentů těm, proti kterým jsme se v dobách sametu postavili. Nebylo by to dobrý... Svobodu nám žádné hypermarkety plné čínských jebek nenahradí. Argumenty typu - věčně plné megagiga obchody jsou zcestné. To není svoboda, to je jen chlév, ve kterém si chrochtáme a který má navodit pocit blahobytu. Pokřivené zrcadlo demokracie... Pokřivené stejně jako argumenty p.Hájka.

 Přeji pěkný den.

 

 

 

Autor: Roman Košťál | sobota 15.12.2012 15:56 | karma článku: 26,63 | přečteno: 1586x
  • Další články autora

Roman Košťál

Přibývá nakažených... A Vojtěch má asi dovču

Divná doba... Nakažených je hafo, ale Vojtěchovi asi došly roušky, tak nějak zmizel. No, máme chytrou IQ karanténu, máme Prymulu a Maďara a hlavně virus vlastně už není... Jo, ještě bych zapoměl na tu tetu z Prahy.

15.8.2020 v 20:07 | Karma: 26,20 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Společnost

Roman Košťál

Házet špínu na hasiče, je něco neskutečného...

Přijeli pomoct někomu a někam. Nikdy neví, co je čeká, ale jdou do toho. Já se jim klaním a děkuji, že jsou.

9.8.2020 v 19:26 | Karma: 40,26 | Přečteno: 1779x | Diskuse| Společnost

Roman Košťál

Hamáček v parku...

Pan Hamáček hájí otevření hobby kšeftů tím, že by se jinak lidé narvali do parků a bylo by to ještě horší. Tak nevím... Takovou pitomost jsem dlouho neslyšel. Bravo...

14.4.2020 v 14:14 | Karma: 25,80 | Přečteno: 865x | Diskuse| Společnost

Roman Košťál

Komunisti mají pořád jasno... Jo, oni podojí i kozla.

Komunisté mají vždycky své vidění světa. Je jim jedno, zda uškodí nebo pomohou. Soudruzi mají prostě nalajnovanou jedinou pravdu a ta je ta správná... Protože je jejich. A lidi? Těch je přeci hafo... (slušně řečeno)

2.4.2020 v 20:05 | Karma: 21,00 | Přečteno: 700x | Diskuse| Společnost

Roman Košťál

Osm hodin pro Kalouska...

Kam se hrabe Terminátor na Kalouska. Tenhle pán nám několik let dokazoval, jak se to má dělat, ale nemá dost. Dejte mu osm hodin a dá vám 40 miliard. Dejte mu ještě více času a dokáže nemožné.

25.3.2020 v 19:22 | Karma: 41,40 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

V Klatovech nad ránem hořel byt, hasiči v něm našli mrtvého člověka

14. června 2024  8:03

V Klatovech dnes časně ráno hořel byt ve výškové budově, hasiči v něm našli jednoho mrtvého. Požár...

Vul-check, Hoo-ree? Komentátorům radí manuál, jak vyslovovat české fotbalisty

14. června 2024  7:46

UEFA připravila pro komentátory fotbalového Eura manuál, jak správně vyslovovat jména hráčů. Ze...

Ministr Síkela jako hlavní favorit na eurokomisaře? Nerudové i Kolajovi asi odzvonilo

14. června 2024  7:38

Jestli se někdo může osobně radovat z výsledků eurovoleb, tak je to ministr průmyslu a obchodu...

Po žhářském útoku ze msty přišla rodina o dům. O pomoc pro kolegyni žádá i Jurečka

14. června 2024  7:17

Po žhářském útoku na konci května na Karvinsku přišla rodina o střechu nad hlavou. Podle policie se...

  • Počet článků 316
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2392x
Žárovku jsem nevynalezl ani nezakázal, ale chtěl bych, aby mezi námi bylo jasno.

Seznam rubrik