Před dvěma lety zemřela Lucie Bittalová, statečná bojovnice proti rakovině děložního čípku

Lucka se narodila v roce 1987 na Moravě, tam také absolvovala gymnázium, po maturitě se vydala na zkušenou do Walesu a po dvou letech práce v zahraničí začala studovat anglistiku na Masarykově univerzitě v Brně.

Začala se rovněž zapojovat do veřejného dění, které jí nebylo lhostejné. Nejprve s aktivisty v Brně, poté začala pracovat na Úřadě vlády jako asistentka mediální kampaně HateFree culture, v roce 2014 napálila známého podvodníka Lukáše Kohouta.

Potíže jí začaly během studijního pobytu v Berlíně – projevovaly se zhoršenou imunitou a krvácením mimo menstruační cyklus. Vrátila se do České republiky a konečně se dokopala na prohlídku. Lékař byl v šoku, při běžném vyšetření odhalil karcinom, další vyšetření potom prokázaly rozsah problému, metastázy v plicích a nemožnost rakovinu v tomto stádiu operovat. Na jaře ukončila studium i zaměstnání, na vlastní žádost se léčila v Brně.

O své nemoci se rozhodla mluvit a varovat ostatní ženy, aby nezanedbávaly preventivní prohlídky. Se svými přáteli z iniciativy Žít Brno vytvořila osvětovou kampaň Měsíc raka.

Zemřela 20. listopadu 2015.

Více o Lucčině kampani hledejte na http://mesicraka.cz/

Lucie Bittalová
mesicraka.cz

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karolína Košařová - Zoubková | neděle 19.11.2017 19:46 | karma článku: 16,21 | přečteno: 1007x