Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ropa žádný cenový rekord netrhá

Titulky novin neustále hlásají zprávy o nových cenových rekordech za barel, o stávkujících rybářích nebo o snaze dočasně snížit spotřební daň za benzín. Jako důvod uvádějí zvyšující se poptávku po ropě a nedostatečnou nabídku těžařských společností. Toto však vůbec není skutečný důvod zdražení ropy.

Ropa na hranici nového tisíciletí stála 30$ za barel, v roce 2008 o 100$ více, to je jasně viditelné zdražení. Za růst ceny může poptávka z Asie! Blíží se ropný zlom! Pečivo půjde nahoru! Benzín za chvilku jen pro bohaté! Frekvence těchto hesel se zvyšuje přímo úměrně z rostoucí cenou ropy, jenže všechny tyto hesla spoléhají na jednu zásadní věc. 30$ v roce 2000 = 30$ v roce 2008 nebo ještě lépe "celkové množství dolarů v roce 2000" = "celkové množství dolarů v roce 2008". 

Není dolar jako dolar, stejně tak není koruna jako koruna. Pokud si myslíte, že celkové množství peněz je konstantní, tedy neměnné, tak jste na zásadním omylu (graf ČNB vás doufám přesvědčí: http://www.cnb.cz/cs/platidla/obeh/obeh.html). Stejně jako se tisknou koruny, tisknou se i dolary, jenže za mořem tento tisk trochu přehnali a projevila se hypoteční krize. Většinovou část peněz dnes tvoří takzvané bezhotovostní peníze, které vytvářejí komerční banky pomocí úvěrů, objemy těchto úvěrů může centrální banka ovlivňovat jen nepřímo za pomocí sazeb. Tato metoda je velmi účinná a v USA jsou aktuálně sazby na nejnižších hodnotách za celou historii.

Proč je ropa obchodovatelná jen za dolary? Je to velmi jednoduché, USA se v roce 1944 zavázali za každých 35 dolarů vydat 1 unci zlata, po Vietnamské válce se zjistilo, že z trezorů zmizela polovina zlata a rychlost výběru se zvětšuje. Hrozila tedy obrovská krize, která mohla vyvolat pád dolaru. Představa, že dolar nebude nikdo chtít, byla pro ameriku, která je na importu závislá naprosto nepředstavitelná. Proto v 80. letech došlo pod rouškou reformy ke zrušení zlatého krytí a dolar se navázal na ropu. Co to znamenalo je asi jasné, všechny ropu chtějící státy, potřebovaly dolary a ty mohli získat jen dovozem zboží do USA.

Které trhy ovlivní možnost levné půjčky jako první? Jednoznačně ten realitní (za obrovský růst nemovitostí po revoluci, může dostupnost hypoték). Jenže v USA se to přehouplo přes únosnou mez, nemovitosti se staly tak drahé, že je nikdo nechtěl a investoři musí hledat nové příležitosti - energetika (ropa). Co se stalom vidíme na ceně ropy, svobodný trh se brání zvýšením ceny. Mnohé země se navíc snaží o dohodu a vyřazení dolaru ze hry (Čína - Írán, Rusko - EU, Chavézův ropný barter).

Svobodný trh tedy za extrémní nárust spotřeby nemůže, stejně jako nemůže za nárust ceny. Největším důvodem je vnucení dolaru do prostředí dobrovolné směny. Než se však projevilo množení amerických papírků v ceně ropy, vznikla její obrovská závislost a ohromná spotřeba. 25% světové produkcejde do USA. Je to logické, může si to snadno dovolit, protože má k nově vytištěným dolarům nejblíže.

Co by pomohlo ropnému trhu? Jednoznačně liberalizace a možnost kótovat a odkoupit ropu v libovolné měně dostupné na forexu podle aktuálního kurzu. To se však brzy nestane. Když chtěl Husajn obchodovat ropu za eura, všichni víme, jak dopadl. A Při otevření ropné burzy (kotované v eurech) si Irán, podepsal doživotní zápis na list "osy zla".

Autor: Jan Kořenek | čtvrtek 5.6.2008 12:49 | karma článku: 12,54 | přečteno: 774x
  • Další články autora

Jan Kořenek

Hříšný sex a liberalismus

Vzhledem k rozmáhajícímu se seriálu článků na idnes, vysvětlujících různé náboženské praktiky křesťanství a islámu, jsem se rozhodl napsat reakci na jejich poslední díl o sexu akorát z pohledu "liberálnějšího".

29.10.2008 v 18:55 | Karma: 13,11 | Přečteno: 1580x | Diskuse| Společnost

Jan Kořenek

Svobodnému trhu a kapitalismu věří jen blázen

Není se čemu divit, lidská populace po dvě tisíciletí žila v úpadku a omezenosti. Kapitalismus přišel jako blesk z čistého nebe a umožnil naprosto nevídaný růst blahobytu ve všech vrstvách společnosti, jenže to také způsobilo vznik jeho odpůrců. Závistivci nemají rádi, když vše kolem vzkvétá a chtějí si utrhnout jablíčka ze sousedovic zahrádky.

15.7.2008 v 12:40 | Karma: 11,53 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Ekonomika

Jan Kořenek

Politický megaprojekt ITER je v očích kapitalismu plivnutím do moře

ITER je výzkumný projekt jehož cílem je postavit funkční prototyp termonukleárního reaktoru. Výsledek by měl lidstvu zajistit ekologicky a ekonomicky přijatelný dlouhodobý zdroj energie. Vývoj financuje sedm mocností a celkový rozpočet byl stanoven na 10 miliard Euro. Má otázka zní, má stát podobný výzkum financovat?

9.7.2008 v 11:39 | Karma: 12,71 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Ekonomika

Jan Kořenek

Oranžová strana má první uskutečnitelný program

Svoboda, solidarita a spravedlnost, jsou hesla moderního politického seskupení, které nám konečně předvedlo svou mimořádně povedenou kampaň.

30.6.2008 v 12:26 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2164x | Diskuse| Politika

Jan Kořenek

Socialistické (státní) zásahy v praxi

Bezplatné školství a zdravotnictví, antimonopolní úřad, eko-úlevy, centrální bankovnictví, výstavba cest. Projev moderního státu nebo omezení svobody? Né všichni semnou budou souhlasit, já však v těchto pojmech vidím jednoduché logické nedostatky. Zde jsou:

30.6.2008 v 9:11 | Karma: 13,30 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1706x
Spíše longař (kdo ví ten chápe)