Rakousko s Římem na to vyzráli

Jednoho dne se ulice kolem vídeňského Rooseveltova náměstí zaplnily nákladními dodávkami a z neogotického Votivního kostela na Ringstrasse se začalo ozývat bouchání, vrtání a skřípot. To trvalo několik dní.

Ruku na srdce. Kolik z nás je věřících? Ale kdepak, já to přece vědět ani nechci a ani nesmím, tak privátní a nedotknutelná věc to je. Tak se zeptám jinak. Kolik z nás chodí do kostela? A odpovím si: nemnoho. A přitom, jak krásné ty kostely zevnitř někdy jsou a my se to ani nedozvíme. Protože tam nechodíme. Někam, do zastrčené vesnice, nevede možná ani železnice nebo nejezdí autobus, ale kostel nebo malý kostelík tam přesto nechybí. A uvnitř těch zastrčených kostelíku nebo kostelů se přesto možná ukrývá krása nebeská. 

Poslechněte si, jak  Rakousko s Římem i celým Vatikánem a možná i s Papežem dohromady na tu malou návštěvnost (aspoň dočasně) vyzrálo. A ještě na tom vydělali.

Jednoho dne se ulice kolem vídeňského Rooseveltova náměstí zaplnily nákladními dodávkami a z neogotického Votivního kostela se začalo ozývat bouchání, vrtání a skřípot. To trvalo několik dní, pak dodávky odjely a zase ťukání, vrtání a skřípání. Pak to ustalo a kameloti u stanic metra a na autobusových zastávkách začali rozdávat noviny se zprávou, že od 1. září do 4. prosince 2016 jsou, ve vídeňském Votivkirche (Votivním kostele) na Rooseveltově náměstí, vystaveny Michelangelovy obrazy ze Sixtinské kaple. A dál? Kostel je od té doby plný. Byla jsem se tam podívat. V Sixtinské kapli v Římě ještě nikdy. 
Přeju hezký den!

 

 

Autor: Eva Kordulová | sobota 8.10.2016 8:00 | karma článku: 14,95 | přečteno: 424x
  • Další články autora

Eva Kordulová

Chvála zraku

10.11.2016 v 23:04 | Karma: 16,33

Eva Kordulová

Orient za rohem

29.10.2016 v 8:12 | Karma: 15,46

Eva Kordulová

Atticus, slavný otrok z Afriky

4.10.2016 v 11:28 | Karma: 19,38