Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chvála zraku

Co je to cévnatka, rohovka, koule, makula nebo dutina? Odkudsi ze tmy, vzdálenost se nedá dobře určit, se ozve hlas. Je živý, ne reproduktorový a ten vás vyzve, abyste se jeden po druhém představili.

Co si představíte, když se řekne: komora, komorový mok, cévnatka, rohovka, koule, makula nebo dutina? Ledacos. Slova znějí zvláštně a, pokud nejste takzvaně „z oboru“, tak si pod nimi představíte všelicos. A teď ještě jména, jako: čočka, sklivec, duhovka, ... ty už nasměrují víc? Mnoho jmen, mnoho názvů, které patří do jedné rodiny. Do rodiny, která se nazývá vidění nebo taky zrak. Je to dokonalé společenství, které, aby nám mohlo předat každodenní zážitky v jeho nejkrásnější a dokonalé kvalitě,  tak musí také dobře fungovat. 

Dnes budu zraku pět s vděčností chválu, s vděčností proto, že na každodenní dobře odvedenou práci mých očí jsem si jaksi za tu dobu už zvykla a proto mi neuškodí, když se na to zkusím „podívat“ i z druhé strany.

Přichází jeden z posledních teplých (víceméně) a slunečných podzimních víkendů. A  sobota nebo neděle jsou, pokud to okolnosti dovolí, určené pro nás (rozumějte i pro vás) právě na výlety. Na výlety, kdy, mnohdy po namáhavém týdnu, očím můžeme dopřát odpočinku v podobě hezčího pohledu, než je jen pohled na televizní obrazovku nebo na monitor počítače. Jedním z tipů na výlet je například tento: V Alpském pohoří Rax, necelých devadesát kilometrů jihozápadně od Vídně, se dá do výšky 1540 metrů vyjet lanovkou z Reichenau an der Rax. Mapy a další informační materiál je k dostání u kabinkové lanovky. Nahoře je několik různě dlouhých a různě náročných turistických okruhů s výhledy do kraje, během kterých dosáhnene hned několika vrcholů najednou; například: Hohe Kanzel (1699m), Weißkogel (1717m), Schneekogel (1781m) nebo Predigtstuhl (1902m) a další. Cestou potkáte více horských chat, kde je i možnost přenocovat. 

Celý výlet bych mohla popisovat ještě dál, kdybych se, jen pár dní předtím, nezúčastnila takzvaného dialogu ve tmě  (Dialog im Dunkeln). Je to výstava nebo řekněme představení ve sklepních prostostorách,  kde není nic vidět. Kde je, jak název napovídá, jenom tma. Bundy, kabáty, tašky a vůbec všechno, co by svítilo nebo by působilo jako přítěž se odkládá v šatních skřínkách. Návštěvníci se tady pohybují ve skupinkách maximálně po osmi lidech.  Každý dostane, nám známou, bílou slepeckou hůlku na mapování terénu. Silnými dveřmi vstoupíte se svou hůlkou dovnitř a pohltí vás tma tmoucí.

Odkudsi ze tmy, vzdálenost se nedá dobře určit, se ozve hlas. Je živý, ne reproduktorový a ten vás vyzve, abyste se jeden po druhém představili, to jest, řekli vaše jména. Jméno průvodce bylo Yeti, ale myslím, že to bylo jen jeho krycí jméno.

Podle Yetiho pokynů jsme se pohybovali po cestách (i necestách), překonávání potoky nebo řeku přechodem mostu (voda tady opravdu ze stěny vystřikovala), krkolomně a ztěžka nasedali nebo napadali do loďky a pluli na druhý břeh (dokonce vítr za jízdy foukal), přecházeli přes velkou a frekventovanou křižovatku, nakupovali v obchodním domě a už nevím co všechno dalšího. Bylo to napínavé, dobrodružné a vyžadovalo to velkou koncentraci, pokud jste sobě nebo kolegovi ve skupině nechtěli například tyčkou ublížit. Na pomoc byla jen hůlka, případně průvodce Yeti, kterého nebylo ovšem vidět. Jakmile však zavoláte:  "Potřebuju pomoc!",  kde se vzal, tu se vzal, vezme vás Yeti ve tmě opatrně za loket nebo za ruku, osloví vás vaším jménem (!) a jste zachráněni. A když to během hodiny (takhle dlouho totiž tahle prohlídka trvá), nevzdáte (i to se stává), tak posledním místem ve tmě je návštěva baru, kde barmanem je, kdo jiný než, průvodce skupiny. Tady, ve tmě a bez rozpaků se rozvine debata, můžete klást otázky na průvodce, na kolegy ve skupině, zkrátka vést dialog ve tmě. Po zaplacení zkonzumovaných nápojů dostanete i potvrzení a retour peníze přesně zpátky, přesvědčte se později na účtence :). Potom jsme byli Yetim vyvedeni ze sklepních prostor ven. A teď vidím,  podle jeho vzhledu, že pochází asi z Nigérie nebo tam odněkud. Nejvíc otázek mne napadlo až cestou domů, takže, abych se zeptala, budu muset přijít asi ještě jednou. A ještě něco chci připsat, že totiž Yeti, stejně jako všichni zdejší pracovníci, jsou nějak zrakově postižení. 
Je krásné, když všechny rohovky, komory, cévnatky, nervy, koule, makule nebo dutiny dobře fungují a když můžeme vidět na svět. Nejen jeho barvy, tvary, hloubku, výšku…, ale když ho můžeme vidět správně, nezkresleně a nepokřiveně. 

Dialog ve tmě se nachází ve Vídni, 1010, v ulici Freyung číslo 6. Trasa Metra U2, Zastávka Schottentor.

 

 

Autor: Eva Kordulová | čtvrtek 10.11.2016 23:04 | karma článku: 16,33 | přečteno: 286x
  • Další články autora

Eva Kordulová

Orient za rohem

Naschmarkt je, jak se říká, "must", ale není pořád ještě dost autentický. To pravé ořechové, bez průvodců a bez hromadných výprav, kde německy mluví jen málo přes padesát procent zdejších obyvatel, to najdete na Brunnenmarktu.

29.10.2016 v 8:12 | Karma: 15,46 | Přečteno: 611x | Diskuse| Cestování

Eva Kordulová

Na jiné planetě, Říše míru a pokoje nebo Friedensreich

Pokud se budete cíleně nebo náhodou, pohybovat mezi ulicemi Kuželková a Lví, pak na sobě pocítíte, jak se dostáváte do magického vlivu síly barev. Dnes o colour power. O lásce, o vizionářství, o přírodě, o svobodě, míru a umění.

20.10.2016 v 11:16 | Karma: 12,48 | Přečteno: 307x | Diskuse| Cestování

Eva Kordulová

Rakousko s Římem na to vyzráli

Jednoho dne se ulice kolem vídeňského Rooseveltova náměstí zaplnily nákladními dodávkami a z neogotického Votivního kostela na Ringstrasse se začalo ozývat bouchání, vrtání a skřípot. To trvalo několik dní.

8.10.2016 v 8:00 | Karma: 14,95 | Přečteno: 424x | Diskuse| Cestování

Eva Kordulová

Atticus, slavný otrok z Afriky

Každý den Atticus trénuje, zápasí s těmi nejsilnějšími z gladiátorů a vyhrává. Peníze nevydělává pro sebe, ale samozřejmě pro svého pána. Město se nemůže dočkat okamžiku, kdy Atticus v aréně bude bojovat na život a na smrt.

4.10.2016 v 11:28 | Karma: 19,38 | Přečteno: 709x | Diskuse| Cestování

Eva Kordulová

V pohodě na vodě nebo-li Genuss am Fluss

Na hradě je připomenuta píseň Richarda Lví Srdce: příběh o Blondelovi z Nesle, králově věrném trubadúrovi, který se svého ztraceného pána vydá hledat. Nakonec dorazí do Dürnsteinu ve Wachau a zazpívá Královu oblíbenou píseň.

7.9.2016 v 10:24 | Karma: 14,75 | Přečteno: 333x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 378x
Narodila jsem se v Česku. V Česku jsem studovala a pracovala. Pak jsem několik let žila a pracovala v Německu. Nyní žiju v Rakousku. Kromě mojí rodiny a zaměstnání mám ráda fotografování, knihy, umění, cestování a přírodu.

Motto: Chodím po světě s otevřenýma očima a připraveným fotoaparátem :-)

Seznam rubrik