Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přejít Moravu, vive la liberté

Pozůstatky drátů takzvané železné opony jsou tu dodnes. Stejně tak i pozůstatky kamenné části dřevěného mostu Marie Terezie. 22. září 2012 byl uveden do provozu Cyklomost Svobody (Fahrradbrücke der Freiheit).

Nedaleko státní hranice mezi Rakouskem a  Slovenskem, přibližně deset kilometrů od soutoku řeky Moravy s Dunajem leží Zámek Schloss Hof. Rovinatá oblast, ve které se panství nachází,  má rozlohu cca 900 km2 a nazývá se Marchfeld nebo-li Moravské pole.
První zmínky o dvoru (teprve později zámek) pocházejí z období 12. a 13. století. Ve stejné době (r. 1278) se tady, v oblasti u Suchých Krut (Dürnkrut), odehrála jedna z největších rytířských bitev v dějinách. V této bitvě, nazývané častěji bitva na Moravském poli, vítězí Rudolf Habsburský nad králem Přemyslem Otakarem II., který od Rudolfa jako říšské léno dostává Čechy a Moravu a smrtelně raněn umírá.

Zámecké sídlo Schloss Hof patřilo od 1725 princi Evženu Savoyskému, zdejšímu nejúspěšnějšímu hospodáři. Po jeho smrti (1736) zdědila zámek jeho neteř Anna Viktoria. Ta se provdala za Josefa Fridricha von Sachsen-Hildburghausen a přinesla do manželství zámek věnem.  Od něho získala zámek v r. 1755 Marie Terezie.

Okolo zámku přes  Moravu na Děvínskou Kobylu a zase zpátky vede asi deset kilometrů dlouhá turistická cesta. Ta obchází zámek a jeho rozlehlé zahrady podél severní strany. Na loukách se pasou ovce, osli, koně, poníci nebo velbloudi.  Ve vysokých stromech v blízkosti stájí hnízdí čápi a po zámeckých cestách se můžete projet v kočáře. Děti si mohou zvířata v téhle zoo samozřejmě pohladit. Zámek působí skoro pohádkově, návštěvníků je tu málo. 

Schloss Hof spojoval za Marie Terezie s Děvínskou Novou Vsí dřevěný most, jmenoval se, jak jinak, Maria-Theresia-Brücke. Most trpěl, když zjara tály ledy, trpěl za maďarské revoluce i za Rakousko - Pruské války. Za druhé světové války z něj po bombardování také moc nezůstalo. V roce 1949 most vyřadili z provozu definitivně. Pozůstatky drátů takzvané železné opony jsou tu dodnes. Stejně tak i pozůstatky kamenné části dřevěného mostu Marie Terezie.  

V roce 2011 byla zahájena stavba nového mostu přes řeku Moravu, práce trvaly jeden rok a 22.září 2012 byl uveden do provozu Cyklomost Svobody (Fahrradbrücke der Freiheit). Zbytky Mostu Marie Terezie se staly jeho součástí. Most je s nájezdy 955 metrů dlouhý a 4 metry široký. Ocelová konstrukce mostu a podpěr váží téměř 650 tun.  

Svoboda pohybu budiž požehnána. Na druhé straně mostu se totiž nachází  Slovenská republika, obec Děvínská Nová Ves. Zahradní restaurace je hned za mostem. Turistická cesta vede vsí směrem na Děvínskou Kobylu.  Děvínská Kobyla je 514 metrů vysoký kopec nad Děvínskou Novou Vsí. Odtud je dobře vidět na řeku Moravu (March), na Moravské Pole (Marchfeld) a na hrad Děvín.

Okolí Děvínské Kobyly je bohatým nalezištěm fosílií, které jsou v pískovcových kamenech dobře viditelné. Představme si například, že místo na kterém  stojíme (Děvínská Kobyla), bylo v době třetihor před 14-16 mil. lety zaplavené mořem. Moře bylo teplé, mělké, čisté a světlé. V jeho vodách plavali delfíni, velryby, krokodýli, žraloci ... po mořském dně lezli ježovky, ulitnatci a lasturníci. Pobřeží pokrývala subtropická vegetace: magnólie, skořicovníky nebo sekvoje a po pláních pobíhali jeleni, antilopy, nosorožci, chobotnatci i lidoopi (potvrzují nálezy fosilií zubů).

Na zpáteční cestě uděláme zastávku na kofolu a párek v rohlíku v zahradní restauraci u mostu,  děti si pohrají na hřišti,  "přeběhneme"  Most Svobody a jsme zase zpátky. Cestovní pas na výlety po svobodné Evropě nenosím. Vive la liberté :)
Přeju hezký den!

 

Autor: Eva Kordulová | středa 29.6.2016 14:05 | karma článku: 17,74 | přečteno: 533x
  • Další články autora

Eva Kordulová

Chvála zraku

Co je to cévnatka, rohovka, koule, makula nebo dutina? Odkudsi ze tmy, vzdálenost se nedá dobře určit, se ozve hlas. Je živý, ne reproduktorový a ten vás vyzve, abyste se jeden po druhém představili.

10.11.2016 v 23:04 | Karma: 16,33 | Přečteno: 286x | Diskuse| Cestování

Eva Kordulová

Orient za rohem

Naschmarkt je, jak se říká, "must", ale není pořád ještě dost autentický. To pravé ořechové, bez průvodců a bez hromadných výprav, kde německy mluví jen málo přes padesát procent zdejších obyvatel, to najdete na Brunnenmarktu.

29.10.2016 v 8:12 | Karma: 15,46 | Přečteno: 611x | Diskuse| Cestování

Eva Kordulová

Na jiné planetě, Říše míru a pokoje nebo Friedensreich

Pokud se budete cíleně nebo náhodou, pohybovat mezi ulicemi Kuželková a Lví, pak na sobě pocítíte, jak se dostáváte do magického vlivu síly barev. Dnes o colour power. O lásce, o vizionářství, o přírodě, o svobodě, míru a umění.

20.10.2016 v 11:16 | Karma: 12,48 | Přečteno: 307x | Diskuse| Cestování

Eva Kordulová

Rakousko s Římem na to vyzráli

Jednoho dne se ulice kolem vídeňského Rooseveltova náměstí zaplnily nákladními dodávkami a z neogotického Votivního kostela na Ringstrasse se začalo ozývat bouchání, vrtání a skřípot. To trvalo několik dní.

8.10.2016 v 8:00 | Karma: 14,95 | Přečteno: 424x | Diskuse| Cestování

Eva Kordulová

Atticus, slavný otrok z Afriky

Každý den Atticus trénuje, zápasí s těmi nejsilnějšími z gladiátorů a vyhrává. Peníze nevydělává pro sebe, ale samozřejmě pro svého pána. Město se nemůže dočkat okamžiku, kdy Atticus v aréně bude bojovat na život a na smrt.

4.10.2016 v 11:28 | Karma: 19,38 | Přečteno: 709x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 378x
Narodila jsem se v Česku. V Česku jsem studovala a pracovala. Pak jsem několik let žila a pracovala v Německu. Nyní žiju v Rakousku. Kromě mojí rodiny a zaměstnání mám ráda fotografování, knihy, umění, cestování a přírodu.

Motto: Chodím po světě s otevřenýma očima a připraveným fotoaparátem :-)

Seznam rubrik