Na jiné planetě, Říše míru a pokoje nebo Friedensreich

  Pokud se budete cíleně nebo náhodou, pohybovat mezi ulicemi Kuželková a Lví, pak na sobě pocítíte, jak se dostáváte do magického vlivu síly barev. Dnes o colour power. O lásce, o vizionářství, o přírodě, o svobodě, míru a umění.

 

Pro čtenáře je bezesporu lákavé, přečíst si atraktivní příspěvek o nějaké vzdálené zemi. O jedinečné události. O nějakém místě, kam se třeba nikdy v životě ani nedostane. A vlastně to, tím pádem, ani není třeba, protože takové čtení ho tam alespoň na chvíli přenese. A jaké to je počteníčko, když je text, ještě navíc, vyzdobený fotografiemi, které svítí jasnými barvami modré, žluté, červené nebo zelené. Je to tak. Ano, barvy jsou tím kouzlem a medicínou, která působí na psychiku člověka. Barvy jsou léčbou, která může zlepšit jeho náladu, snížit stres nebo navodit pozitivní myšlenky.

 

Přijedete-li do Vídně a budete se cíleně nebo náhodou, pohybovat mezi ulicemi Kegelgasse a Löwengasse, pak na sobě v praxi pocítíte, jak se dostáváte do magického vlivu barev. A nejlepší je,oddat se téhle colour power za slunečního svitu, který ještě zvyšuje její účinky. Tady, přeloženo do češtiny - v Kuželkové nebo ve Lví ulici, jste jako na jiné planetě, v jiném světě. Ve světě, který je v moci barev, vln, korálků a životních postojů malíře, architekta, milovníka přírody a vizionáře Friedensreicha Hundertwassera (vlastním jménem Friedricha Stowassera a po českých předcích Stovody). Friedensreich Hundertwasser byl umělec, každou ponožku si oblékal v jiné barvě, miloval přírodu, mír, barvy... Na hlavě nosil pořád barevnou kšiltovku a kázal jen myšlenky, jaké umělci jeho typu kážou.

 

Jím vyzdobené domy nemají rovné linie, jejich fasády jsou vlnité, okna jsou do zdí vsazená nesymetricky, schodiště jsou točitá a všelijak zakřivená a mozaikovitá, žádná čára není rovná a nahoře na střeše tomu všemu ještě vévodí velká plechová cibule. Komín vídeňské teplárny, který je na panoramatu města nepřehlédnutelný, nechal zlatě zakulatět jako báni na chrámu Vasila Blaženého. Dokonce i ta kšiltovka tam je zakomponovaná. A to není zdaleka všechno. Na dvoře i na ulici, tzv. Hundertwasser village, rostou stromy a jejich koruny doslova nakukují do oken. Stejná volnost růstu se dává i stromům a keřům rostoucím a pnoucím se z oken domů směrem ven.

 

Domy nejsou ovšem jen nemovitostmi, kde je muzeum a kde se prodávají upomínkové předměty turistům, ty domy jsou živé a v těch domech se bydlí. Zájem o byty v nich je velký. Není divu, vždyť tady panuje zmíněná síla barev. Už jen to mistrovo jméno: Friedensreich – Říše svobody nebo taky míru … Sloupy podpírající balkóny jsou jako dětské počítadlo s barevnými korálky. Je to tu jako na planetě z Malého prince. Trochu jako zvětšenina dětské hračky nebo kulisa z pohádky. Jako by umělec barvami a tvary chtěl říct: "Uvolněte se, odhoďte strnulost a pravítka ve vás, milujte se, neválčete, chraňte přírodu a nesnažte se být dokonalí. Ráj je na zemi."

A pro případ kdyby, náhodou, magie barev nepůsobila, tak tady přesto aspoň chvíli poseďte. Když už v tom Friedensreichově jednou jste. Posaďte se v zahradní restauraci ve dvoře, na židlích pestrých barev a viklavých nohou a dejte si třeba jen hrnek Kaffee und Strudel, jak se tady česko-rakousky říká. Dobrou chuť.

 

 

Autor: Eva Kordulová | čtvrtek 20.10.2016 11:16 | karma článku: 12,48 | přečteno: 307x
  • Další články autora

Eva Kordulová

Chvála zraku

10.11.2016 v 23:04 | Karma: 16,33

Eva Kordulová

Orient za rohem

29.10.2016 v 8:12 | Karma: 15,46

Eva Kordulová

Rakousko s Římem na to vyzráli

8.10.2016 v 8:00 | Karma: 14,95

Eva Kordulová

Atticus, slavný otrok z Afriky

4.10.2016 v 11:28 | Karma: 19,38