Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krása i černý puntík Gumpoldskirchen

První známky obydlení lokality pocházejí už z doby kamenné. Později tuto oblast osídlili Římané, kteří, snad aby tady, daleko od domova, mohli pít své oblíbené víno, na zdejší svahy zasadili první větvičky vinné révy.
Vinice, Gumpoldskirchen

Bylo to tak, že jsme už mnohokrát jeli po dálnici A2 směr Graz nebo opačným směrem a skoro pokaždé jsme si na kopci všimli jakési rozhledny nebo ruiny. Přibližně u Wiener Neustadt. „Někdy tam zajedeme“, říkali jsme si pokaždé. Tentokrát, na rozhlednu došlo a my se k ní konečně vypravili.

Výchozím bodem  výletu byl Gumpoldskirchen, město nebo spíš městečko v Dolním Rakousku, které leží mezi Wiener Neustadt a Baden, jižně od Vídně. Gumpoldskirchen patří k městské části Mödling. Je to obec malá (8,11 km2), ale díky svojí poloze velmi atraktivní. Gumpoldskirchen je totiž od hlavního města Rakouska vzdálen jen několik minut jízdy autem, autobusem, vlakem nebo dokonce tramvají (která vede od vídeňské opery až do Baden* a zpátky). Proto patří Gumpoldskirchen, stejně jako ostatní místa s dobrou infrastrukturou, hezkým okolím a s historickým odkazem, k těm luxusnějším.

První známky osídlení lokality pocházejí už z doby kamenné před 6.500 lety. Později tuto oblast osídlili Římané, kteří, snad aby tady, daleko od domova, mohli pít své oblíbené víno, na zdejší svahy zasadili první větvičky vinné révy. A vínu se tu dodnes na svazích kopců opravdu dobře daří. V roce 1985 dostal sice Gumpoldskirchen černý puntík za zapletení se zdejšího vinařského průmyslu do skandálu s toxickými substancemi přidávanými do vína, ale viníci spolu s celým rakouským víno-průmyslem byli po zásluze potrestáni. Napravili se. A možná i v důsledku toho, začalo Rakousko víc pozornosti věnovat vínům suchým a bílým.

Tady, v okolí Gumpoldskirchen, se začíná vídeňská nížina vlnit a růst do výšky. Takzvané Předalpy. Svahy jsou tu pruhované řadami vinné révy, u paty betonových kolíků kvetou máky i jiné kvítky a turistické cesty jsou lemované vinařstvími, která se, teď na jaře, probouzejí k jarní údržbě. 

Vycházíme z parkoviště na konci Gumpoldskirchen a stoupáme pozvolna po turistické cestě kolem vinice. Necháváme za sebou gotický kostel Sv. Michaela a míříme k lesu. Míjíme první kapličku na křížové cestě, která vede od kostela. Cesta vchází do bukového lesa kolem dalších několika zastávek zdejší kalvárie, od které jsme se však odpojili a zvolili tu, která stoupá na Anninger. Stezka vede stále lesem, který je pohádkově hustý a tmavý. Za příjemné jarní teploty kolem 18ti stupňů a za pochodu do kopce k tomu, se v něm cítíte jako v džungli nebo alespoň jako v pařeništi. Přesto je to cesta nenáročná a pro rodiny s dětmi vhodná :-) Přicházíme téměř na vrchol Anninger k turistické chatě nazvané Anninger Schutzhaus, která leží ve výšce 653m. Nedaleko odtud stojí, přibližně ve stejné výšce, císařská jubilejní rozhledna (Kaiser Jubiläumswarte). Vystoupáme nahoru a z vyhlídky vidíme, že nedaleko odtud se z lesa tyčí radiotelekomunikační věž (není přístupná) a další rozhledna – Wilhelmswarte. 

Wilhelmswarte (napis Kyselak jsem nevyfotila, považovala jsem v te chvili za hloupost)

Wilhelmswarte stojí v nejvyšším místě kopce Anninger, ve výšce 675m. Když k ní dorazíte, vypadá spíš jako střílna a také jí asi v jistém čase byla. Z rozhledny je dobrý výhled na Vysokou Stěnu (Hohe Wand), Sněžku (Schneeberg) i Kouzelný kopec (Zauberberg).* Kamenná stavba byla postavená v 1886, ale cedule, která na schodišti rozhledny visela, v roce 2007 zmizela. Místo toho se na věži na panoramatické vyhlídce objevil v roce 2010 modrý nápis "KYSELAK". Co znamená tenhle záhadný nápis, kterých je v okolí hned několik? Odpověď zní: Kyselak byl turista (1799-1831)**, který během svého putování po monarchii označoval místa na zdech, skalách nebo kamenech svým Kyselak Graffiti. Jeho záliba se ujala a Kyselak má dnes svoje nástupce.

Turistická značka nás teď ale už vede dolů, ven z tmavého pohádkového lesa. Míříme zpátky k vinicím a do Gumpoldskirchen. Věřte mi, je to tu hezké místo, svořené pro každého k procházkám po kopcích a k ochutnávkám zdravého suchého vína přímo na vinici. Není třeba v Gumpoldskirchen přímo bydlet, stačí ho tu jen se vším kolem plnými doušky nasávat :-)

Kopec Anninger, pohled z Císařské jubilejní rozhledny

*Odkazy na související blogy:) 

Hledání živé vody (http://kordulova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=524541)

Když se horám dává jméno (http://kordulova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=520003)

Létající bikeři na Zau:ber:g (http://kordulova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=526095

Zlatý hřeb Vysoké stěny (http://kordulova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=519206)

**Wikipedia: Joseph Kyselak

Točité schodiště na kovové rozhledně (Císařská jubilejní r.), na kopci Anninger

 

 

 

Autor: Eva Kordulová | sobota 11.6.2016 9:02 | karma článku: 11,58 | přečteno: 181x
  • Další články autora

Eva Kordulová

Chvála zraku

Co je to cévnatka, rohovka, koule, makula nebo dutina? Odkudsi ze tmy, vzdálenost se nedá dobře určit, se ozve hlas. Je živý, ne reproduktorový a ten vás vyzve, abyste se jeden po druhém představili.

10.11.2016 v 23:04 | Karma: 16,33 | Přečteno: 286x | Diskuse| Cestování

Eva Kordulová

Orient za rohem

Naschmarkt je, jak se říká, "must", ale není pořád ještě dost autentický. To pravé ořechové, bez průvodců a bez hromadných výprav, kde německy mluví jen málo přes padesát procent zdejších obyvatel, to najdete na Brunnenmarktu.

29.10.2016 v 8:12 | Karma: 15,46 | Přečteno: 611x | Diskuse| Cestování

Eva Kordulová

Na jiné planetě, Říše míru a pokoje nebo Friedensreich

Pokud se budete cíleně nebo náhodou, pohybovat mezi ulicemi Kuželková a Lví, pak na sobě pocítíte, jak se dostáváte do magického vlivu síly barev. Dnes o colour power. O lásce, o vizionářství, o přírodě, o svobodě, míru a umění.

20.10.2016 v 11:16 | Karma: 12,48 | Přečteno: 307x | Diskuse| Cestování

Eva Kordulová

Rakousko s Římem na to vyzráli

Jednoho dne se ulice kolem vídeňského Rooseveltova náměstí zaplnily nákladními dodávkami a z neogotického Votivního kostela na Ringstrasse se začalo ozývat bouchání, vrtání a skřípot. To trvalo několik dní.

8.10.2016 v 8:00 | Karma: 14,95 | Přečteno: 424x | Diskuse| Cestování

Eva Kordulová

Atticus, slavný otrok z Afriky

Každý den Atticus trénuje, zápasí s těmi nejsilnějšími z gladiátorů a vyhrává. Peníze nevydělává pro sebe, ale samozřejmě pro svého pána. Město se nemůže dočkat okamžiku, kdy Atticus v aréně bude bojovat na život a na smrt.

4.10.2016 v 11:28 | Karma: 19,38 | Přečteno: 709x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 378x
Narodila jsem se v Česku. V Česku jsem studovala a pracovala. Pak jsem několik let žila a pracovala v Německu. Nyní žiju v Rakousku. Kromě mojí rodiny a zaměstnání mám ráda fotografování, knihy, umění, cestování a přírodu.

Motto: Chodím po světě s otevřenýma očima a připraveným fotoaparátem :-)

Seznam rubrik