Sucho, ani nekapne

Už dlouho nepršelo, vysychají studny, řeky, rybníky a trpí i rostliny a polní plodiny. Při pročítání článků, mě však napadla i další souvislost.

 Pokud se začtete do článku o budování mega nádrže na zachytávání vody na kanalizační stoce: http://brno.idnes.cz/retencni-nadrz-jeneweinova-dfm-/brno-zpravy.aspx?c=A120525_1783098_brno-zpravy_dmk  Jistě vás napadne kde se najednou tolik vody bere.

Města jsme zabetonovali a vodu odvádíme systémem kanalizací až do čističek. Bohužel jsme do kanalizací nahnali i dešťovou vodu, která se dříve vsakovala do země. Ze země se zase zpětně vypařovala, sály z ní rostliny a stromy, ale pořád zůstavála v místě spadu. Dnes ji rychle dovádíme pryč, jako by to bylo něco špatného a nepatřičného.

Dnes je zcela běžné zalívat záhony pitnou vodou z vodovodu, ale již jen málo kdo má vedle okapu sud na deštovou vodu.  Tohle řešení s deštovou vodou je např v Austrálii zcela běžné a smysluplné.

Na jedné straně se tak zbavujeme vody, aby jsme ji na druhé straně přiváděli vodovodním potrubím zpět. Věřím, že se zde začne s vodou hospodařit lépe, jelikož jsme země, která je závislá jen na dešťové vodě (žádná řeka k nám nepřitéká). Věřím, že dešťovou vodu začneme více používat a né se ji zbavovat jako odpadu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Kopečný | středa 30.5.2012 11:58 | karma článku: 11,66 | přečteno: 856x