Osmašedesátý...

rok jedentisícdevětsetšededátosm

Blíží se výročí, které před čtyřiceti lety nasměrovalo další cestu Československa.  Já osobně ho neprožil, ale setkal jsem se s několika lidmi, kteří sem přišli.

Jeden byl na Ukrajině, na Podkarpatské rusi. Hlídač národního parku v oblasti Goverly. Když se dozvěděl odkud jsme přijeli pozval nás večer k ohni a povídali jsme. Postupně jsme se dostali i na rok 68. Tento starší pán se začal omlouvat. Nevěděl kam jede a co tam budou dělat. Omlouval se za to, že byl v oblasti Olomoucka.

Další přišel hned ráno a vlastně střídal tohoto prvního hlídače ve službě.  Jeho postoj byl opačný. Necítil ani po tolika letech potřebu cokoliv omlouvat.

Třetím a posledním mužem byl nějaký pán v Ufě, v Rusku. Zastavovali jsme zde na ulici a hledali poštu s internetem. Zaregistroval naši "jinou" ruštinu a přišel k nám.  Po chvíli nám začal vykládat, že jeho bratr padl v Čechaslavákiji a že ho tam zabili banditi v 68 godu.  Snažili jsme se mu vysvětlit, že vše bylo jinak, ale ten muž si stále mlel svoji. Vytáhl kapesník a brečel. Nemělo cenu mu cokoliv vysvětlovat, nasedli jsme do auta a odjížděli.

I po tolika letech jsou u obyčejných lidí stále zkreslené informace. Někteří to pochopili jako omyl a omluvili se, jiní stále chápou rok 68 jako internacionální pomoc a boj s banditama při kterých padli hrdinní sovětští vojáci.

Autor: Adam Kopečný | úterý 19.8.2008 21:37 | karma článku: 10,35 | přečteno: 861x