Dražší voda

Kdo dnes četl článek o další zdražování vody, možná se nestačil divit. Z článku http://zpravy.idnes.cz/unie-navrhuje-cisteni-vod-od-umelych-hormonu-fnm-/domaci.aspx?c=A120810_085101_domaci_hv vyplývá, že  bude třeba dalších technologií.

Podle komise poslanců EU bude třeba začít nově měřit kvalitu vody i z hlediska obsahu škodlivých látek, které se do ni dostávají z domácností. Zejména se jedná o chemikálie na čištění domácností a na zbytky vyplavených hromonů z antikoncepčních pilulek.

Čím dál více čistících prostředků ale i obrovsky zvýšený podíl hormonů začínají ovlivňovat životní prostředí, měnit geny obyvatelům řek, potažmo dokončíme li koloběh vody i lidem.

Celá propočtená suma na další doplnění čističek by přišla na miliardy korun, které bude někdo muset zaplatit. Filtrace a čištění nebude zadarmo.

Mě však udivuje, proč raději neinvestuje do snížení těchto škodlivin? Proč se "NEBOJUJE" proti zbytečné antikoncepci. Zde tlačí výrobci léčiv. Proč se nebojuje proti obrovským obsahům desinfekce, která se používá na čištění domácností?

Myslím, že snížit používání těchto škodlivin by bylo jednodušší, než budovat další a další filtry na již zničenou vodu.

V tomto případě mi to připomíná zabudovávání Filtrů pevných částic do aut (které zvyšují cenu aut), které mají snižovat emise, místo toho aby se redukovala spotřeba, hmotnost ale i zbytečné jízdy aut.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Kopečný | pondělí 27.8.2012 22:32 | karma článku: 13,39 | přečteno: 717x