Vlaková romance

Červený motoráček, kterým se při svých cestách ze zaměstnání z okresního města dopravuji domů, už stál na obvyklém místě u třetího nástupiště. Byl pozdní podzim a krásné letní dny už byly ty tam.Na nádraží se snášely podlouhlé stíny a ve vláčku průvodčí rozsvítil lampy, takže zdálky vypadal s trochou fantazie jako parník na širém moři..Jen místo oceánu je zde pouze temná silueta mizerně osvětleného nástupiště, utopená ve spleti  lesklých kolejí a sešlapaného sněhu.

Jakub Vrána prošel sprejery ohavně počmáraným podchodem a po nezametených schodech, plných špíny zvolna vyšplhal na peron. Ze ztrouchnivělého zastřešení nástupiště při dešti nebo při tání sněhu crčela voda cestujícím na hlavy. Teď ale při prvních mrazících toto nebezpečí nehrozilo. Šel kolem skupinky tabákem páchnoucích dívek a vulgárně povykujících pivních mládenců s kšiltovkami obrácenými štítky dozadu. Někteří mají pirátské šátky, piercing a tetování,jiní do očí stažené kápě jako Bohouš z Rychlých šípů, široké kalhoty, plné kapes mají rozkrok až kdesi u kolen…zajímavá móda…

Jakub usedl na své oblíbené místečko až vzadu, kde měl krásný přehled o přistupujících cestujících. Tak to miluje. Nesnáší, když má lidi v zádech. Vytáhl  knížku a chvíli četl. Vlak se zvolna plnil.. Většinu cestujících za ten čas, kdy tímhle spojem jezdí do obce, kde bydlí, od vidění zná. Zdraví ho prodavačka z automatu na náměstí, kývne na něho někdejší kolega z práce, zářivý úsměv mu věnuje kamarádka Erika. Všichni si ale sedají jinam a baví se sami mezi sebou. Je mu to trochu líto. Ale na mentalitu zdejších lidí si už zvykl, takže ho to ani nepřekvapuje. Čeká na něco jiného. Pojede dneska Jakubův vysněný zlatovlasý anděl? Krásná mladá žena s dlouhými, rovnými, až do pasu padajícími vlasy, o které Jakub ani neví, jak se jmenuje, ani kam jezdí či kde pracuje. Neodvažuje se zeptat lidí, s kterými se dívka baví cestou, nemůže si to dovolit, protože dostat se do řečí je velmi snadné, a v našem městečku ještě snadnější, než kdekoli jinde. Jeho introvertní povaha mu pak  brání v pokusech o osobní oslovení.

Konečně! Jakoby se na schodech z podchodu rozsvítilo! Vychází po nich dívka a jak se sklání a hledá cosi v kabelce, zlaté vlasy se jí rozvlní jak vodopád, jak opona nádherného divadla. Džínový komplet zdůrazňuje štíhlou postavu a nechává opivněné mládence uprostřed gestikulace stát zmlklé, div ne s otevřenými ústy. Mladá žena je skutečně v té nádražní šedi, v ponurém podvečerním šeru plném špinavého sněhu a nedostatečného osvětlení naprosto úžasný zjev. Ne snad, že by to byla nějaká playboyová krasavice, má dokonce v obličeji cosi hranatého a když pokrčí čelo, tvoří se jí na něm docela hluboké vrásky, ale když se zasměje, má široký úsměv Brigity Bardotové z dob největší slávy a Jakub má co dělat, aby dál předstíral zahloubání do děje v knize.

 

Vlak se rozjel. Číst už moc nejde, souprava sebou hází na vyhýbkách. Vagonem prochází průvodčí a kontroluje jízdenky. Jak dívka zvedla hlavu a podává konduktérovi lístek, blonďatá záplava se rozlévá po džínové bundičce, halí celou postavu, ale zcela proti očekávání zdůrazňuje nádherný oblouk mezi boky a hrudí. Jakub už se neudrží, schovává knihu a zcela nepokrytě zírá na ten zázrak přírody. Zdá se, že několikrát jeho pohled zachytila, ale nedává najevo žádný náznak reakce. Proč by také – byli by jako Quasimodo a Esmeralda..Najednou si Jakub víc než jindy uvědomuje, jak má krátké nohy a nehezký obličej. Připadá si jako Toulouse- Lautrec – ale ten aspoň uměl malovat. Co umím já? Říká si v duchu. A proč je štěstí, láska a milování vyhrazeno jen těm krásným, vysokým, ramenatým a svalnatým mužům? Vždyť i my, kteří jsme se matce Přírodě moc nepovedli, i my chceme být šťastni a milováni, jenže jsme děvčatům jen pro legraci a žádná nás nechce, přestože máme často srdce širší a hlavy moudřejší než svalnatí krasavci s nabitými peněženkami a nablýskanými auty…Můj oblíbený herec a moudrý člověk, pan Vlastimil Brodský kdysi prohlásil: Hodnota člověka by se neměla měřit objemem svalů, výškou postavy ani tloušťkou peněženky, ale hloubkou duše, šíří srdce a výší intelektu.

Jenomže do duše není vidět…

 

Venku už se  úplně setmělo. Za okny se míhaly žlutavé záblesky svítilen na zastávkách. Jak vlak zastavoval v těch několika staničkách, než dojede k městečku, kde Jakub vystupuje, lidé se téměř vyměnili. V předposlední zastávce se vagon skoro vyprázdnil. Modré oči blonďaté bohyně bezmyšlenkovitě bloumaly prostorem, až se zastavily ve své pouti na Jakubově tváři.. Polilo ho horko, přesto se pokusil o úsměv., jenomže dívčina reakce ho rychle vrátila na zem. Pohrdavě stáhla rty, trhla hlavou, až se blonďatá hříva zavlnila a lhostejně se zadívala do tmy za oknem. Zabolelo to jako už tolikrát..Opět  si uvědomil, že není žádný Adonis. Zesmutněl a sklopil oči k mobilu, s kterým si rozpačitě pohrával. Ten kousek cesty, který zbýval, byl utrpením. Otřel zapocené okno a sledoval ubíhající světla vesnic kolem trati.

Mladá žena se k Jakubovu překvapení připravila k vystupování v jeho nádražíčku. Stál  v chodbičce těsně za ní, cítil její vůni a při záchvěvu průvanu ho polechtaly v obličeji její nádherné vlasy. Zase nebude moci usnout….

 

Venku na ni samozřejmě čekal ramenatý dlouhán s nablýskaným mercedesem.

Jakub vypil v restauraci naproti nádraží dvě piva téměř na ex a odplížil se k domovu. Nohy ho bolely skoro tolik, co duše a když zdolal těch několik schodů k svému bytu, měl v očích slzy. Odemkl a v koupelně prázdného příbytku  si opláchl obličej. I když mu žena utekla před půl rokem, stále ji tu všude cítil, její přítomnost byla téměř hmatatelná. Podíval se do zrcadla. Dlouhá jizva po loňském úrazu na motorce mu dělila tvář na dvě části. Po operaci je jedno oko níž a nos je posunut do podivné polohy. Doktoři dělali co mohli a Jakub jim za to je nesmírně vděčný. Nicméně na plastiku si musí ještě nějaký čas počkat.

 

Otevřel si láhev laciného destilátu a přichystal se k další osamělé noci. Venku začal padat sníh. Několik vloček se přilepilo na sklo okna a zůstalo tam, aby se dívaly na jeho osamělé popíjení.

Autor: Pavel Kopáček | pondělí 5.7.2010 5:56 | karma článku: 31,06 | přečteno: 4484x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Až budu tátou

„Až budu tátou, tak tady všechny ty lesy vykácím!“, hudroval sedmiletý Pavlík, když celý utrmácený v letním horku musel s rodiči a strýcem sbírat malinké lesní jahody. Strejda z nich potom doma udělá báječnou jahodovou pěnu, po které se Pavlík může utlouci, ale když je má sbírat...a když ono to trvá tak dlouho! A slunce nemilosrdně pálí, Pavlíkovi se lepí žízní jazyk na patro... A doma zahálí elektrický vláček, který doopravdy svítí a houká, a ve vilce přes ulici čeká Standa Hořejšů, s kterým se tak nádherně hraje na cirkus! A na loupežníky a partyzány! Pavlík hlasitě reptá, až ho maminka musí napomínat. „Když nebudeš sbírat, strejda ti pak z té dobré pěny nedá ani líznout!“ To zabralo. A tak Pavlík urputně rve ty protivné mrňavé červené kuličky (a polovinu jich přitom sní..) Dospělí se na sebe po straně culí. Pavlíkův výrok o pokácených lesích ještě po letech bude bavit společnost...

12.7.2014 v 12:30 | Karma: 12,02 | Přečteno: 535x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Slunce, voda, vzduch, léto....

Jsme u moře už třetí den. Počasí nám přeje, azurové nebe je bez mráčku a voda báječně teplá. Sedíme ve vodě na mělčině u pláže a necháváme se přelévat vlnami, které s železnou pravidelností dorážejí na pobřeží. Nad starobylým přístavním městem se na vysoké skále tyčí kamenná pevnost ze šestnáctého století, prý na obranu před piráty. Pozorujeme obrovské lodě v dálce na obzoru a obdivujeme odvážlivce, kteří se nechávají táhnout motorovým člunem, takže padák, který mají upevněný na těle je vynese vysoko do zářivého nebe nad zátokou.

10.7.2014 v 20:59 | Karma: 4,61 | Přečteno: 293x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Léto budiž pochváleno - Letní povídka

Prožíváme prázdninové období celou duší devíti let, lítáme po rozpáleném městě, lížeme zmrzlinu, kornout za korunu šedesát, velkou za dvě dvacet, prolézáme s kamarády stráně za městem nebo smáčíme nohy v kašně v parku, někdy taky s kamarádem Jardou pácháme bombové útoky pomocí skleničky s práškem do pečiva a trochou vody....a ve středu a v neděli chodíme se sestrou Ankou na pohádky do kina na odpolední promítání pro děti.

10.7.2014 v 16:59 | Karma: 6,94 | Přečteno: 181x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Pro strach má mít člověk uděláno

Na kostele odbila půlnoc. Ulice byla tmavá, chuchvalce mlhy se převalovaly nízko nad zemí, jen místy chabě svítily ostrůvky bledého světla pouličních lamp, matně pronikaly mlhou a tvořily osamělé kruhy kolem stožárů. Smutné holé větve stromů připomínaly pařáty kostlivce. Klapot mých kroků se hlasitě nesl tichým prostorem. Chvílemi jsem měl nepříjemný pocit, jako kdybych za sebou slyšel ještě jedny kroky. Zastavil jsem se a kroky ztichly. Když jsem ale po krátké chvíli pokračoval v chůzi, ozvaly se znovu. Mimoděk jsem zrychlil, kroky též, znovu jsem se zastavil , kroky ustaly. Teprve později jsem si uvědomil, že se to zvuk mých vlastních kroků odráží od stěn okolních ztichlých a tmavých domů, zdvojil se a děsil osamělého nočního chodce. Oddychl jsem si úlevou a zasmál vlastní naivitě. Jsem já to ale blbec...

31.3.2014 v 22:19 | Karma: 7,55 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Na pohřbu

Přestože byl krásný letní den, slunce jásavě barvilo červeň střech domů v Hřbitovní ulici, i zeleň, obklopující náhrobky městského hřbitova, bylo zde smutno. Hloučky pozůstalých spolupracovníků a přátel muže, který se dnes loučí s tímto světem, aby navěky odpočíval v tom druhém, záhadném a podivném, z kterého se ještě nikdy nikdo nevrátil, postávaly na asfaltovém prostranství před širokým schodištěm, vedoucím do obřadní síně. Zahlédl jsem mezi davem několik známých hlav, s trochou obtíží jsem se prodral zástupem lidí a poplácal po zádech kamaráda Mirka: „Tebe taky je vidět jenom na pohřbech! Co pořád děláš?“ Přítel zamžoural za silnými skly brýlí. „Jé, to jsi ty? Tebe bych tady nečekal! To víš, důchodce, já jinak nikam nechodím, abych chodil do hospody jako zamlada, na to mi důchod nestačí...a co ty? Pořád chodíš topit? Cože- promiň, já už taky blbě slyším...tak ty už seš taky v důchodu? To to letí, to to letí...ale vůbec na to nevypadáš..“

17.1.2014 v 18:36 | Karma: 9,52 | Přečteno: 656x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...

Brazílii po silných deštích zalilo bahno, obětí záplav je už přes 50

4. května 2024  16:12

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se...

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 764x
Bývalý hudebník, zpěvák a textař,nyní amatérský literát (dvě ocenění v literárních soutěžích).Zveřejněná kniha může být chápána jako nabídka nakladatelům, pokud čtou tento blog. Více informací na http://profil.lide.cz/160Pavel/profil/