Tak jsme přežili konec světa...

  Konec světa se blíží! Spočítejte svoje hříchy!  Zameťte za sebou!  Připravte se na trpký konec! Číše lidských hříchů přetekla!  Takové výzvy jsme letos v první polovině prosince neslyšeli poprvé. Pamatuji se, že někdy v sedmdesátých letech chodily po amerických městech průvody pomatenců s podobnými cedulemi- a už tehdy jim někteří lehkověrní hlupáci naletěli….

 

Nedávno jsem v jistém nejmenovaném časopise četl příběh manželů, kteří utratili celé své  jmění, vybrali úspory, rozvázali pracovní poměr, prodali dům a veškerý majetek, a smíření s osudem vystoupili na nejvyšší kopec v okolí, aby sledovali apokalypsu pod sebou. Když se až do půlnoci 21.12. nic nedělo, šli domů spát. Ráno si pak začali hledat práci… Nějaký Američan si pro změnu vykopal v zahradě svého domu v pětimetrové hloubce kompletně zařízený betonový kryt a nakoupil zásoby potravin a balené vody na pět let dopředu…. Ještě, že Češi nepřišli o svůj smysl pro humor, neprodali ho do zahraničí ani nenechali rozkrást a prohospodařit, jako to dokázali s národním majetkem…

20.12. jsme si připíjeli s rodinou na advent a na zdraví, a já jsem pronesl cosi jako „Tak holky sbohem, uvidíme se zase tam někde nahoře“, a moje žena se nasupila, že o takových věcech se nežertuje, a zakázala si o konci světa jakékoli zmínky. Dokonce vypínala rádio i televizi, když reportéři na toto téma vysílali reportáže ze světa i z domova. No- já na to ani na chvíli nevěřil, tak jsem se docela dobře bavil a žasl, jak lidi mohou blbnout, hloupnout  a nechat se manipuloval nějakými šílenci. Možná, že tady je vysvětlení tolik po staletí zakořeněného náboženství, nebo fanatismu Němců za druhé světové války, kdy tento kulturní a inteligentní národ uvěřil partě zločinců a konal neuvěřitelné lotroviny po celé Evropě. Snad i jihočeští studenti jsou kýmsi zmanipulovaní a protestují proti něčemu, co znají pouze z doslechu…

A tak se kloním k názoru, který jsem také kdesi zaslechl, že totiž nejde o fyzický konec světa, ale o nástup nové éry. Lidstvo je sice nepoučitelné, jak to dokazuje v mnoha příkladech, ale dvě krize za sebou by je mohly konečně donutit k omezení chamtivosti, plýtvání, drancování přírody, bezohlednosti a sobectví. Přestaňme si podrážet nohy, donášet a žalovat nadřízeným, zbaběle šikanovat slabší, vydělávat podvody a zlodějnami,  podřizovat veškeré jednání finančním prospěchem a začněme držet trochu víc při sobě. Už pověst o prutech Svatoplukových český lid nabádala a varovala, i když bez valného efektu. Novou éru bych nazval jakýmsi novoročním předsevzetím. Předsevzetí do Nového roku sice nikdy nedodržím, mnohé skutky, které jsem si předsevzal, ani splnitelné nejsou, protože jsou závislé na jiných (například předsevzetí, že po patnácti letech od napsání knihy ji konečně vydám), a pivo mi stále chutná, na zušlěchtění postavy jsem líný a koneckonců ve svém věku mám nárok na trochu pohodlí  a lenošení….ale rád bych se omluvil lidem, kterým jsem nechtěně ublížil a rád bych odpustil těm, kteří ublížili mně. Nesnáším dobře  pocit, že mě někdo nemá rád, zvláště, je-li to člověk, kterého obdivuji. Několik takových lidí ve svém okolí mám a hledám způsob, jak se k nim po letech či měsících znovu přiblížit. Já vím, to přátelství by nikdy už nebylo jako předtím, ale alespoň by nebylo nepřátelství. A říká se cosi o vstupování do stejné řeky…kromě toho jsem za ztracené přátelství  našel  jiné, upřímné, krásné a snad lepší, než ta předešlá. Jen jednu vadu má, a to, že je na dálku ….ale stejně….

Přeji všem stálým čtenářům mých stránek i náhodným blogerům, kteří sem zabloudí, krásný a úspěšný Nový rok 2013, hodně zdraví, pohody, spokojenosti a lásky- bez té je svět šedý a nudný!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kopáček | neděle 30.12.2012 16:43 | karma článku: 7,59 | přečteno: 569x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Až budu tátou

12.7.2014 v 12:30 | Karma: 12,02

Pavel Kopáček

Slunce, voda, vzduch, léto....

10.7.2014 v 20:59 | Karma: 4,61

Pavel Kopáček

Na pohřbu

17.1.2014 v 18:36 | Karma: 9,52