Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O lidech

V době svačiny jsme se sesedli kolem dlouhého stolu v malé šatně vedle dílny, vytáhli z tašek balíčky s jídlem a termosky s kávou. Milda vytáhl dva silné chleby, proložené salámem a s plnými ústy vykládal. „Tak jsem včera seděl U pavouka s Karlíkem Gottů a Karlík mi povídá Mildo, prosíme napiš mi nějakej song, já už nemám autora, když teď umřel Kája Svobodů. A já mu povídám- musíš Karlíku počkat, teď mám něco rozdělanýho pro Vendu Neckářovýho…“

Chtěl jsem se jedovatě zeptat, zda má něco rozdělaného pro Lennona, ale pak jsem v duchu mávl rukou. Když mu dělá radost, že mu to baštíme…co bych mu kazil radost. Zdeněk si mocně zavdal z termosky, zhoupl se na židli a opřel se zády o odřená dvířka plechové skříňky. „V neděli jsem vezl rodinku do Boleslavi a v nějaký vesnici jela bába na kole, taková ta vesnická tlustá rajda, a když už jsem ji předjížděl, najednou zatočila doleva a odbočila, sotva jsem stačil dupnout na brzdu. Baba zatracená! Ani se neotočila, jestli za ní něco nejede, ani neukázala rukou, že chce zatáčet, tak ve mně by se krve nedořezal! A ještě měla na mě hubu, když jsem jí vynadal! Kdybych ji srazil, odnes bych to já…“ nervózně si zapálil cigaretu.

„Něco podobnýho se nám stalo s klukama, když jsme před lety jeli na dovolenou do Německa“ řekl jsem. „Vyjížděli jsme o půlnoci, protože to jsou prázdný silnice, krásně se jede a ani na hranicích nebývaly fronty. A tak jedeme v úplný pohodě, až někde na Nymbursku v nějaký vesnici se motal na silnici chlap, nejspíš vožralej, jel z hospody a víte, jak tehdy staří dědkové takový ty černý saka, že? Tak von měl černý sako, černý kolo, jak mívali ty děsný plečky, ani světlo, ani odrazku, nic, viděli jsme ho snad na dva metry, ještě že Honza byl dobrej a duchapřítomnej řidič, k tragédii byl jen krůček. Zastavili jsme bokem a předníma kolama ve škarpě, ale nikomu se nic nestalo, vycouvali jsme a jeli dál, ale při nejbližší příležitosti Honza zastavil a musel to vydejchat…pak jsme se až k Baltickýmu moři střídali v řízení…“

Chvilku bylo ticho, bylo slyšet, jak venku po trati kolem dílny přejíždí dlouhý nákladní vlak. Ocelová kola bubnovala a hlučela a zdi staré budovy se chvěly jak při zemětřesení. Když pak bylo ticho, ozval se Milan. „ Tak si představte pánové, že jsem se byl podívat, jak ten novej kluk natíral vokna na tý nový hale. No to je unikum! Von natřel rámy, ale neodlepil ty fólie, jak jsou tam proti poškození při přepravě, takže když to šly uklízečky mejt a strhli je, byly ty rámy úplně nenatřený! No to jsou mi pracanti, to je neuvěřitelný!“  „No tak to přehlíd no! To se stane. Já vím, že jsi honem běžel žalovat šéfovi, ty rektální alpinisto, viď?“ odsekl jsem. Milan byl pověstný  tím, že když se někomu z kolegů nepodařilo, nebo něco zkazil, hned běžel žalovat nadřízeným. Poškozený dělník se pak nestačil divit, že dostal vynadáno za přečin, o kterém šíf nemohl ještě vědět, protože se na pracovišti dosud nebyl podívat. Trvalo to velmi dlouho, než se na Milana takové nekolegiální chování provalilo. Česká povaha ovšem způsobila, že místo aby se od toho zmetka lidé distancovali, kamarádí s ním, jako by se nic nestalo. Nechápu to. Dnes už je zkrátka taková doba. Lidé přestali být lidmi, stali se „lidskými zdroji“ a snaží se nevybíravými způsoby trumfnout jeden druhého, aby byli „pánům“ v jejich očích lepší. Proto snad nikdo neprotestuje, když jsou lidé nuceni pracovat od rána do večera v každém počasí a bojí se onemocnět, boj celých generací našich otců a dědů za osmihodinovou pracovní dobu je během několika let k ničemu. Jen mě tak napadá, zda TOTO je ještě demokracie. Existuje ještě, nebo se minimalizovala na pouhou svobodu slova a cestování? Vždyť demokracie v překladu z řečtiny znamená vládu lidu….

„A co ty?“ obrátil jsem se na Jardu, který seděl skromně u kamen a jedl housku se salámem, „ještě chodíš na ryby?

A berou? Kolik máš už letos kaprů?“ Jarda se rozzářil. „Člověče letos mi to nějak jde! Byl jsem čtyřikrát a mám jich šest! Zkouším je sušit na slunci, jak mě to učil jeden Ukrajinec, dával mi ochutnat a je to dobrý, nikdy bych to neřek!. Nebo budeme na zahradě v sobotu grilovat, to potom dá manželka ty ryby do marinády, nechá je v ní přes noc a pak už se jenom rozpaluje gril. Ale nesmí to bejt žádnej elektrickej nebo plynovej, musí to bejt na dřevěným uhlí,to má pak ten správnej šmrnc, tu příchuť, to se nadá nějakým plynem nahradit. Já vím, že je to nezdravý, ale sami víte, že nezdravý je všechno, co je dobrý. A pak pozveme sousedy, prostřeme na zahradě stůl a uděláme si hezký odpoledne.“ Chlapi se po sobě podívali. „No, ty si dovedeš žít! Já musím jít na sena. Víš co ty potvory králíci sežerou. Mám jich čtyřicet,“ Milan měl v hlase postřehnutelnou známku závisti.

Milda se zhluboka napil kávy z termosky. „ Teď jsem si vzpomněl, jak tak povídáte vo tom grilování, že jsme u Bolka na farmě opékali sele. Milan Drobnej žral, až mu tek omastek po bradě a Sabinka Laurinová si ode mě půjčila kapesník a utírala mu pusu, všichni jsme se mohli umlátit smíchy a Čmaňa Zedníčků málem spad ze židle….“ To už jsme nevydrželi a dali jsme se do hlučného smíchu. „No jen se chechtejte pitomci!“ urazil se Milda, „Jste tady zalezlí jako krtci a nevíte, co je velkej svět!“ Jarda se zakuckal. „Zato ty seš velkej světák, ty cucáku!“ Představa, že hvězdy českého kulturního nebe mezi sebe zvou tohoto ušmudlaného moulu byla k popukání, ale nesměli jsme se smát až tak moc, abychom toho dobráka moc neurazili.

Kolem oken dílny projel po kolejích za drátěným plotem hlučně nákladní vlak. Čekali jsme, až hluk odezní, abychom mohli pokračovat v konverzaci, ale do rámusu kovových spojnic a nárazů kol o sváry kolejnic se náhle ozvalo prudké houkání lokomotivy a pak prudké brzdění. Ozvala se strašlivá rána a dílna se zachvěla, až uvolněná klika ve dveřích šatny vypadla na betonovou podlahu. Vyběhli jsme ven. V šeru zamračeného podzimního dne se v mlze neznatelně rýsovaly budovy na druhém konci seřazovacího nádraží. Nákladní vlak prudce brzdil a na přejezdu trati se silnicí stál utržený valník s rozbitou postranicí. Z traktoru byla nezřetelná změť plechů se zbytky modrého nátěru, z které na všechny strany trčely kabely, náboje kol a nějaké tyče a trubky. Opodál ležel v trávě urvaný motor s chladičem. Od přejezdu se nám k nohám přikulilo cosi, co jsme zpočátku pokládali za kopací míč, až později jsme v šoku poznali, že jde o lidskou hlavu. V pobledlé tváři měla ještě zapsán šok a překvapení. „Tak toho už nic nebolí“ řekl šéf, který se nečekaně objevil za námi. Vytáhl z kapsy mobil a telefonoval na policii.

Vrátili jsme se do dílny. Nikdo už nejedl, ztratili jsme chuť. Jak málo stačí, aby všechny starosti, záliby a pocity náhle zanikly v drsné skutečnosti! Ten traktorista si jistě také rád poseděl s rodinou u grilu, dělal si dobrácké legrácky z kolegů, chodil na ryby či s kamarády na pivo, pak přišel okamžik, kdy se špatně rozhlédl a bylo po všem. Co dodat?

Autor: Pavel Kopáček | pondělí 24.10.2011 15:17 | karma článku: 10,23 | přečteno: 682x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Až budu tátou

„Až budu tátou, tak tady všechny ty lesy vykácím!“, hudroval sedmiletý Pavlík, když celý utrmácený v letním horku musel s rodiči a strýcem sbírat malinké lesní jahody. Strejda z nich potom doma udělá báječnou jahodovou pěnu, po které se Pavlík může utlouci, ale když je má sbírat...a když ono to trvá tak dlouho! A slunce nemilosrdně pálí, Pavlíkovi se lepí žízní jazyk na patro... A doma zahálí elektrický vláček, který doopravdy svítí a houká, a ve vilce přes ulici čeká Standa Hořejšů, s kterým se tak nádherně hraje na cirkus! A na loupežníky a partyzány! Pavlík hlasitě reptá, až ho maminka musí napomínat. „Když nebudeš sbírat, strejda ti pak z té dobré pěny nedá ani líznout!“ To zabralo. A tak Pavlík urputně rve ty protivné mrňavé červené kuličky (a polovinu jich přitom sní..) Dospělí se na sebe po straně culí. Pavlíkův výrok o pokácených lesích ještě po letech bude bavit společnost...

12.7.2014 v 12:30 | Karma: 12,02 | Přečteno: 535x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Slunce, voda, vzduch, léto....

Jsme u moře už třetí den. Počasí nám přeje, azurové nebe je bez mráčku a voda báječně teplá. Sedíme ve vodě na mělčině u pláže a necháváme se přelévat vlnami, které s železnou pravidelností dorážejí na pobřeží. Nad starobylým přístavním městem se na vysoké skále tyčí kamenná pevnost ze šestnáctého století, prý na obranu před piráty. Pozorujeme obrovské lodě v dálce na obzoru a obdivujeme odvážlivce, kteří se nechávají táhnout motorovým člunem, takže padák, který mají upevněný na těle je vynese vysoko do zářivého nebe nad zátokou.

10.7.2014 v 20:59 | Karma: 4,61 | Přečteno: 293x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Léto budiž pochváleno - Letní povídka

Prožíváme prázdninové období celou duší devíti let, lítáme po rozpáleném městě, lížeme zmrzlinu, kornout za korunu šedesát, velkou za dvě dvacet, prolézáme s kamarády stráně za městem nebo smáčíme nohy v kašně v parku, někdy taky s kamarádem Jardou pácháme bombové útoky pomocí skleničky s práškem do pečiva a trochou vody....a ve středu a v neděli chodíme se sestrou Ankou na pohádky do kina na odpolední promítání pro děti.

10.7.2014 v 16:59 | Karma: 6,94 | Přečteno: 181x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Pro strach má mít člověk uděláno

Na kostele odbila půlnoc. Ulice byla tmavá, chuchvalce mlhy se převalovaly nízko nad zemí, jen místy chabě svítily ostrůvky bledého světla pouličních lamp, matně pronikaly mlhou a tvořily osamělé kruhy kolem stožárů. Smutné holé větve stromů připomínaly pařáty kostlivce. Klapot mých kroků se hlasitě nesl tichým prostorem. Chvílemi jsem měl nepříjemný pocit, jako kdybych za sebou slyšel ještě jedny kroky. Zastavil jsem se a kroky ztichly. Když jsem ale po krátké chvíli pokračoval v chůzi, ozvaly se znovu. Mimoděk jsem zrychlil, kroky též, znovu jsem se zastavil , kroky ustaly. Teprve později jsem si uvědomil, že se to zvuk mých vlastních kroků odráží od stěn okolních ztichlých a tmavých domů, zdvojil se a děsil osamělého nočního chodce. Oddychl jsem si úlevou a zasmál vlastní naivitě. Jsem já to ale blbec...

31.3.2014 v 22:19 | Karma: 7,55 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Na pohřbu

Přestože byl krásný letní den, slunce jásavě barvilo červeň střech domů v Hřbitovní ulici, i zeleň, obklopující náhrobky městského hřbitova, bylo zde smutno. Hloučky pozůstalých spolupracovníků a přátel muže, který se dnes loučí s tímto světem, aby navěky odpočíval v tom druhém, záhadném a podivném, z kterého se ještě nikdy nikdo nevrátil, postávaly na asfaltovém prostranství před širokým schodištěm, vedoucím do obřadní síně. Zahlédl jsem mezi davem několik známých hlav, s trochou obtíží jsem se prodral zástupem lidí a poplácal po zádech kamaráda Mirka: „Tebe taky je vidět jenom na pohřbech! Co pořád děláš?“ Přítel zamžoural za silnými skly brýlí. „Jé, to jsi ty? Tebe bych tady nečekal! To víš, důchodce, já jinak nikam nechodím, abych chodil do hospody jako zamlada, na to mi důchod nestačí...a co ty? Pořád chodíš topit? Cože- promiň, já už taky blbě slyším...tak ty už seš taky v důchodu? To to letí, to to letí...ale vůbec na to nevypadáš..“

17.1.2014 v 18:36 | Karma: 9,52 | Přečteno: 656x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 764x
Bývalý hudebník, zpěvák a textař,nyní amatérský literát (dvě ocenění v literárních soutěžích).Zveřejněná kniha může být chápána jako nabídka nakladatelům, pokud čtou tento blog. Více informací na http://profil.lide.cz/160Pavel/profil/