Nálet

  Je krásná letní neděle, sluníčko se usmívá, koupe se v blankytné modři azurového nebe a slibuje hezký den. Konečně jeden hezký den, kdy snad nebudeme muset utíkat s Jeníkem na ruce do krytu ve sklepě vedlejšího domu jako v tom strašném uplynulém týdnu. Někdy nás sirény vyburcovaly k úkrytu i dvakrát denně. Seděli jsme pak na lavicích, umístěných kolem stěn sklepa jako myšky, ustrašeně poslouchali vytí padajících bomb a vzdálené výbuchy.

Vlasta vyjekla, když se výbuch ozval někde poblíž, děti občas zaplakaly. Po odhoukání konce poplachu jsme vyšli na ulici.  Nedaleká továrna se změnila v hromadu trosek, místy hořící, koleje železniční dráhy byly zkroucené a vytrhané z pražců, ze všech stran se sjížděly hasičské vozy….

Dnes tedy je krásně, ticho a klid, rozhodli jsme se, že půjdeme na procházku do lesa, navštívíme švagra Frantu, který má hned u lesa dům a zatímco si náš tříletý Jeník bude venku hrát s malým Frantíkem, vypijeme s Frantou a Ančou meltu- kávu jsme od počátku války viděli jen málokdy- a popovídáme o životě. V lese voněly borovice, šlapali jsme po měkkém jehličí a podvědomě pokukovali po houbách, i když víme, že v tomto lese nerostou. Bylo ticho, zapomněli jsme na Němce, na nálety i na válku, opět jsme v duchu vzpomínali na blahé časy, kdy jsme na palouku nedaleko Frantova domu pořádali pikniky, nebo jezdili na neděli na Sázavu- to už je jen vzdálená vzpomínka na sladký, bezstarostný mírový život. Vzpomínka notně vybledlá, jako na něco, o čem jsme četli v knihách a co se nikdy neuskutečnilo a je pouhým výplodem fantazie autora.

U Franty bylo veselo, kromě nás měl na návštěvě ještě sousedy, kolem domu bylo plno dětí a u dlouhého stolu v kuchyni dospělí vedli obvyklé velezrádné řeči, odposlouchané ze zakázaného londýnského nebo moskevského vysílání rozhlasu. „Rusové ženou skopčáky jako zvěř, už jsou na Slovensku!“ říkal právě soused Ekrt, „ a z druhý strany je zase dusej Amíci!“

„Mají co chtěli“ zabručel Franta, zapálil si cigaretu ze špatného protektorátního tabáku a odhodil sirku do popelníku. „Kdyby seděli doma na zadku, nic by se jim nestalo, ale když se nechali takhle oblbnout tím idiotem s knírkem….teď už snad prokoukli, že sny o světovládě jsou blbost!“ „Stejně nechápu,“ vložil jsem se do debaty, „jak se tak kulturní a chytrej národ mohl nechat tak obalamutit…!“ Chvíli bylo ticho, jen otevřeným oknem bylo slyšet, jak venku pokřikují hrající si děti. Anička přinesla na stůl tác se šálky čehosi, co připomínalo kávu jen barvou a misku sušenek. „Bohužel panstvo, víc už nemám, zeptejte se příští týden, dostáváme zboží!“ zavtipkovala. Zasmáli jsme se. Usrkávali jsme meltu a ukusovali sušenky, odpoledne přijemně ubíhalo, když tu Franta zvedl ruku. „Ticho! Poslouchejte!“ Zmlkli jsme, do otevřeného okna bylo slyšet směrem od města vzdálené vytí sirén. „Páni, voni si nedaj pokoj ani v neděli!“ vyjekla Vlasta, „snad abychom letěli domů do krytu, ne? Děti!“ vyklonila se z okna, „Všechny dovnitř. Honem!“ Franta ji chytil za ruku. „Nikam nechoďte, tady jste v bezpečí. Párkrát se stalo, že to vlítlo do lesa, tam co jsou ty hluboký díry, to jsou krátery po bombách, ale jinak je tu daleko bezpečněji, než ve městě, to mi věř!“ Všichni jsme se nahrnuli k oknům. V dálce jakoby v mlze bylo vidět město, zatím ještě zahalené v tichu. Nic se nedělo, odtud jsme nemohli vidět zmatek v ulicích, pobíhající lidi, zmatek při obsazování krytů, pokynů policistů a pohotovost hasičů a zdravotních dobrovolníků. Zde, kilometr od prvních krajních domů, byl klid. A pak to začalo.

Nejprve nenápadně, tiše, postupně stále hlasitěji bylo slyšet temné hučení silných strojů. Vysoko na modrém nebi se nad obzorem vyhoupla malinká letadélka, byla tak vysoko, že malinká zůstala i když se přiblížila až nad město. Bylo jich několik desítek, letěla spořádaně, jako na leteckém dnu, a když se dostala nad cíl, vypouštěla tmavé bomby hustě jako železný déšť. Franta se mimoděk pokřižoval „Tohle teda nadělá paseku! Takhle silný to snad ještě nebylo!“ Bomby ječely jak poselství pekel a po dopadu na město explodovaly, roznášely zkázu a zmar. Odtud to vypadalo jako scéna z válečného filmu- i když to tentokrát nebyl žádný film, ale skutečnost, obludná a naprosto nepochopitelná, ale skutečnost. Dívali jsme se na ten armagedon s rozšířenýma očima a s nehybnými, zpocenými tvářemi.

„Pojďte si dát panáka! Mám tu schovanou ještě flašku z časů republiky!“ pozval nás Franta. Museli jsme si připít, ač se nám všem třásly ruce.

K večeru jsme se vraceli domů. „Doufám, že ještě nějakej domov máme“ vtipkoval jsem nevhodně, a Vlasta se ani neusmála. Jak jsme se blížili k naší ulici, viděli jsme stále větší obraz zkázy. Trosky domů, zraněné a mrtvé lidi, sanity, hasiče, vyděšené maminky, běžící kamsi s dětmi v náručí…Když jsme se dostali až na nároží naší ulice, potkali jsme našeho domácího, měl potrhané a špinavé šaty a na čele velkou černou šmouhu. Vykulil na nás oči. „Vy žijete? To je zázrak, vy jste měli opravdu boží vnuknutí, že jste nebyli doma! Celej ten barák vedle, co byl kryt, tam, jak jste chodili při náletech,  dostal přímej zásah! Všichni tam zůstali…“ …a pan domácí odběhl za roh, my jsme stanuli na místě a dívali se na sebe jak opaření. Nás musí mít pánbůh rád.

Z domu, kam jsme chodili do krytu, byla tři metry vysoká hromada trosek, cihel, šrotu, z kterého trčely k nebi ohořelé trámy, pohotovostní četa začínala s odklízením. Pan domácí měl pravdu. Ve sklepě tohoto domu nemohl nikdo přežít. Vlasta se mi vyděšeně pověsila na krk. „Kdy už to skončí…já už to nevydržím…!“ slzela mi do kopy saka.  Malý Jeník se mě držel za ruku a rozhlížel se po té spoušti nechápavýma očima.

Doma jsme měli vytlučená skla v oknech, zřejmě tlakovou vlnou, ale jinak jsme vážnější škodu neutrpěli. Tak jsme se podruhé narodili.Jen jsme se tiše modlili za všechny ty lidi, které jsme dobře znali, které jsme denně vídávali na ulici nebo v obchodech, za děti, které si před domem hrávaly s naším Jeníkem a které nikdy nikomu neublížily…

A za tři čtvrtě roku se na náměstí objevily ruské tanky. Byl konec války, náletům a strachu, Němci dostávali na všech stranách to, o co si šest let koledovali, začal nový život. Za dva roky pak k Jeníkovi přibyli ještě dva sourozenci, ale to už by byl jiný příběh.

Autor: Pavel Kopáček | neděle 15.1.2012 15:04 | karma článku: 11,78 | přečteno: 788x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Až budu tátou

„Až budu tátou, tak tady všechny ty lesy vykácím!“, hudroval sedmiletý Pavlík, když celý utrmácený v letním horku musel s rodiči a strýcem sbírat malinké lesní jahody. Strejda z nich potom doma udělá báječnou jahodovou pěnu, po které se Pavlík může utlouci, ale když je má sbírat...a když ono to trvá tak dlouho! A slunce nemilosrdně pálí, Pavlíkovi se lepí žízní jazyk na patro... A doma zahálí elektrický vláček, který doopravdy svítí a houká, a ve vilce přes ulici čeká Standa Hořejšů, s kterým se tak nádherně hraje na cirkus! A na loupežníky a partyzány! Pavlík hlasitě reptá, až ho maminka musí napomínat. „Když nebudeš sbírat, strejda ti pak z té dobré pěny nedá ani líznout!“ To zabralo. A tak Pavlík urputně rve ty protivné mrňavé červené kuličky (a polovinu jich přitom sní..) Dospělí se na sebe po straně culí. Pavlíkův výrok o pokácených lesích ještě po letech bude bavit společnost...

12.7.2014 v 12:30 | Karma: 12,02 | Přečteno: 535x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Slunce, voda, vzduch, léto....

Jsme u moře už třetí den. Počasí nám přeje, azurové nebe je bez mráčku a voda báječně teplá. Sedíme ve vodě na mělčině u pláže a necháváme se přelévat vlnami, které s železnou pravidelností dorážejí na pobřeží. Nad starobylým přístavním městem se na vysoké skále tyčí kamenná pevnost ze šestnáctého století, prý na obranu před piráty. Pozorujeme obrovské lodě v dálce na obzoru a obdivujeme odvážlivce, kteří se nechávají táhnout motorovým člunem, takže padák, který mají upevněný na těle je vynese vysoko do zářivého nebe nad zátokou.

10.7.2014 v 20:59 | Karma: 4,61 | Přečteno: 293x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Léto budiž pochváleno - Letní povídka

Prožíváme prázdninové období celou duší devíti let, lítáme po rozpáleném městě, lížeme zmrzlinu, kornout za korunu šedesát, velkou za dvě dvacet, prolézáme s kamarády stráně za městem nebo smáčíme nohy v kašně v parku, někdy taky s kamarádem Jardou pácháme bombové útoky pomocí skleničky s práškem do pečiva a trochou vody....a ve středu a v neděli chodíme se sestrou Ankou na pohádky do kina na odpolední promítání pro děti.

10.7.2014 v 16:59 | Karma: 6,94 | Přečteno: 181x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Pro strach má mít člověk uděláno

Na kostele odbila půlnoc. Ulice byla tmavá, chuchvalce mlhy se převalovaly nízko nad zemí, jen místy chabě svítily ostrůvky bledého světla pouličních lamp, matně pronikaly mlhou a tvořily osamělé kruhy kolem stožárů. Smutné holé větve stromů připomínaly pařáty kostlivce. Klapot mých kroků se hlasitě nesl tichým prostorem. Chvílemi jsem měl nepříjemný pocit, jako kdybych za sebou slyšel ještě jedny kroky. Zastavil jsem se a kroky ztichly. Když jsem ale po krátké chvíli pokračoval v chůzi, ozvaly se znovu. Mimoděk jsem zrychlil, kroky též, znovu jsem se zastavil , kroky ustaly. Teprve později jsem si uvědomil, že se to zvuk mých vlastních kroků odráží od stěn okolních ztichlých a tmavých domů, zdvojil se a děsil osamělého nočního chodce. Oddychl jsem si úlevou a zasmál vlastní naivitě. Jsem já to ale blbec...

31.3.2014 v 22:19 | Karma: 7,55 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Na pohřbu

Přestože byl krásný letní den, slunce jásavě barvilo červeň střech domů v Hřbitovní ulici, i zeleň, obklopující náhrobky městského hřbitova, bylo zde smutno. Hloučky pozůstalých spolupracovníků a přátel muže, který se dnes loučí s tímto světem, aby navěky odpočíval v tom druhém, záhadném a podivném, z kterého se ještě nikdy nikdo nevrátil, postávaly na asfaltovém prostranství před širokým schodištěm, vedoucím do obřadní síně. Zahlédl jsem mezi davem několik známých hlav, s trochou obtíží jsem se prodral zástupem lidí a poplácal po zádech kamaráda Mirka: „Tebe taky je vidět jenom na pohřbech! Co pořád děláš?“ Přítel zamžoural za silnými skly brýlí. „Jé, to jsi ty? Tebe bych tady nečekal! To víš, důchodce, já jinak nikam nechodím, abych chodil do hospody jako zamlada, na to mi důchod nestačí...a co ty? Pořád chodíš topit? Cože- promiň, já už taky blbě slyším...tak ty už seš taky v důchodu? To to letí, to to letí...ale vůbec na to nevypadáš..“

17.1.2014 v 18:36 | Karma: 9,52 | Přečteno: 656x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 764x
Bývalý hudebník, zpěvák a textař,nyní amatérský literát (dvě ocenění v literárních soutěžích).Zveřejněná kniha může být chápána jako nabídka nakladatelům, pokud čtou tento blog. Více informací na http://profil.lide.cz/160Pavel/profil/