Memento

Večer snesl za okno tmavé závěsy, jen z ulice jemně hladí prostor pouliční lampy. V šeré místnosti občas zatančí na stěně světelné obrazce od projíždějících automobilů.  Když jsem byla menší, nevěděla jsem, co to je, a pohybujících se světýlek na zdi jsem se bála. Teď už vím, že jsou to neškodná světla z ulice. Strach ale mám stále, i když teď už ne ze světel. Teď z vlastního tatínka….

Maminka umyla a uklidila nádobí, cinkání příborů a šplouchání vody je slyšet až v mém pokojíku vzadu. Bráním se usnutí, i když vím, že marně. Už delší dobu mívám hrozné sny. Snášejí se na mne draci s ohnivýma očima a s plameny, šlehajícími ze zubatých tlam. Létají mi kolem hlavy a cvakají dlouhými ostrými zuby. Nebo se mi kolem nohou obtáčejí zelení hadi s rozeklanými jazyky, utíkám od nich co nejdál a propadám se do ohnivé jámy, hluboké jak peklo…Ráno se probouzím zpocená a vyděšená, nechutná mi snídaně a ve škole pak mi nic nejde. Učitelka Vejvodová je ze mě zoufalá, hrozí mi, že propadnu. Dřív se se mnou po večerech učil táta, vysvětloval složité rovnice i záludnosti češtiny, ale teď mám z matematiky i z češtiny hrůzu. V posledním roce je to ještě horší. Tátu vyhodili z práce, nové zaměstnání denně marně hledá, je rozmrzelý a co je nejhorší- začal pít…

Ležím v posteli s otevřenýma očima, pozoruji prasklinu v malbě na stropě a nejsem schopna se soustředit na jedinou myšlenku. Táta je zase v hospodě. To bude zase rámusu, až se vrátí domů! Včera sprostě křičel na mámu, rozbil sklo ve dveřích…pak jsem slyšela, že maminka pláče, asi ji zbil. Co se to jenom stalo? Kam se poděl můj něžný, hodný tatínek, který mi četl před spaním pohádku, v neděli se mnou chodil na procházku k řece nebo do ZOO, o posvícení jsme sjezdili všechny kolotoče a někdy mě vzal do kina na film pro děti? Koukám na tu prasklinu a chvílemi se mi zdá, že se pohybuje. Pomalu usínám.

Ale než se dostaví obávaní hadi a draci, z polospánku mě probouzí rána. Jakoby v předsíni něco spadlo. Světlo v kuchyni svítí naplno, je slyšet křik a třesk čehosi rozbíjeného. Táta! Už se vrátil! S hrůzou pozoruji stíny za skleněnými dveřmi, jak pobíhají po kuchyni, slyším maminku, jak křičí „ty kořalo, nepřibližuj se ke mě“ a tátův křik „ ty děvko, počkej až tě chytím, ty mě ještě neznáš“ a pak hluk poráženého stolu a cinkot, jak spadly nějaké lžíce na zem. V předsíni řinčí zvonek, sousedé si patrně jdou stěžovat na hluk, ale je slyšet tátu, jak volá přes dveře „ty si taky trhni, kreténe“..a bušení na dveře. Táta se trochu ztišil, nevím, co se v kuchyni děje, zvonek i bušení ustalo, sousedé se patrně rozešli.

Světlo v kuchyni zhaslo, jen malá lampa na lince ještě svítí. Je klid. Dveře do mého pokoje se potichu otevírají, táta svou výškou a robustní postavou vyplnil snad celý obdélník dveří. Podlitýma očima se dívá přímo na mě, jak se krčím v koutku postele, snažím se být neviditelná, schovávám hlavu pod polštář. Táta si sedá na pelest a šeptá, kupodivu potichu „ty moje holčičko, ty jediná mi tady rozumíš, ta tvoje máma je slepice“, táhne z něho těžké pivní aroma, až se mi dělá zle. Lehá si vedle mě tak jak přišel, v šatech zapáchajících zatuchlým tabákem. Šátrá mi rukama po těle. „Víš, že už začínáš bejt ženská? Holka, tobě už rostou prsa!“…a ruce mu jezdí po mém naprosto šokovaném těle. Nejsem schopna jediného pohybu, jen se třesu jak osika. Strach je silnější, než jakékoli jiné pocity. Pak si táta svlékl kalhoty…co bylo dál si pamatuji jen mlhavě a stydím se o tom mluvit, je to příliš ohavné. Už nikdy nechci ani vidět žádného chlapa! Táta se pak jen odvalil k mamince do ložnice, cestou ještě vypil panáka slivovice, kterou máme pro zvláštní účely v lednici. Padl na svou postel a usnul jako špalek. Maminka musela všechno vidět, slyšela jsem jak pláče, ani já jsem už nespala a do rána jsem promáčela slzami celý polštář.

U snídaně táta provinile mlčel a vyhýbal se našim pohledům. Jen mrzutě kousl do rohlíku s máslem a vypil čaj, oblékl kabát a odešel. Jen ve dveřích zabručel, že jde na pracák. Padly jsme si s maminkou do náruče. Kam jsme to dopracovali? Co je tohle za podivný systém, který dělá ze šťastných rodin takové zoufalce?

Venku pršelo. Kapky deště pleskaly na rampu pod oknem a rozstříkávaly se do tisíců drobných jiskrných perliček. Rozevřela jsem deštník a vykročila mezi kalužemi směrem ke škole. Obrnila jsem se trpělivostí, jakou budu potřebovat, když budu muset snášet posměšky spolužáků, protože nemám nejnovější mobil a značkové oblečení. Ti nejprimitivnější mi říkají „socka“ a já už na to skoro slyším. Proč osud je příznivý vždycky k těm největším blbcům? Nebo to z nich dělají ty lehce získané peníze, kterými je zásobují zazobaní papínkové?

Po škole jdu s jedinou kamarádkou Radkou do parku, sedíme na lavičce, pršet už dávno přestalo a je příjemné sluníčko. Na lavičce opodál posedává mezi haldou igelitek párek bezdomovců, popíjejí z PET láhve jakousi lihovinu a beze slova zírají před sebe. Nevím, na co myslí, patrně už rezignovali na svět a nemyslí na nic. Povídám se s Radkou o všem možném, o nočním zážitku ale raději mlčím, stydím se. Probíráme látku z dějepisu a děláme si obvyklé legrácky z učitele Vaňouska. Taky kluky kritizujeme, i když Petr ….

Cestou domů vidím otce, jak vchází do hospody U Sluků….tak asi opět práci nesehnal…

Autor: Pavel Kopáček | neděle 26.2.2012 19:17 | karma článku: 7,16 | přečteno: 467x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Až budu tátou

„Až budu tátou, tak tady všechny ty lesy vykácím!“, hudroval sedmiletý Pavlík, když celý utrmácený v letním horku musel s rodiči a strýcem sbírat malinké lesní jahody. Strejda z nich potom doma udělá báječnou jahodovou pěnu, po které se Pavlík může utlouci, ale když je má sbírat...a když ono to trvá tak dlouho! A slunce nemilosrdně pálí, Pavlíkovi se lepí žízní jazyk na patro... A doma zahálí elektrický vláček, který doopravdy svítí a houká, a ve vilce přes ulici čeká Standa Hořejšů, s kterým se tak nádherně hraje na cirkus! A na loupežníky a partyzány! Pavlík hlasitě reptá, až ho maminka musí napomínat. „Když nebudeš sbírat, strejda ti pak z té dobré pěny nedá ani líznout!“ To zabralo. A tak Pavlík urputně rve ty protivné mrňavé červené kuličky (a polovinu jich přitom sní..) Dospělí se na sebe po straně culí. Pavlíkův výrok o pokácených lesích ještě po letech bude bavit společnost...

12.7.2014 v 12:30 | Karma: 12,02 | Přečteno: 535x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Slunce, voda, vzduch, léto....

Jsme u moře už třetí den. Počasí nám přeje, azurové nebe je bez mráčku a voda báječně teplá. Sedíme ve vodě na mělčině u pláže a necháváme se přelévat vlnami, které s železnou pravidelností dorážejí na pobřeží. Nad starobylým přístavním městem se na vysoké skále tyčí kamenná pevnost ze šestnáctého století, prý na obranu před piráty. Pozorujeme obrovské lodě v dálce na obzoru a obdivujeme odvážlivce, kteří se nechávají táhnout motorovým člunem, takže padák, který mají upevněný na těle je vynese vysoko do zářivého nebe nad zátokou.

10.7.2014 v 20:59 | Karma: 4,61 | Přečteno: 293x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Léto budiž pochváleno - Letní povídka

Prožíváme prázdninové období celou duší devíti let, lítáme po rozpáleném městě, lížeme zmrzlinu, kornout za korunu šedesát, velkou za dvě dvacet, prolézáme s kamarády stráně za městem nebo smáčíme nohy v kašně v parku, někdy taky s kamarádem Jardou pácháme bombové útoky pomocí skleničky s práškem do pečiva a trochou vody....a ve středu a v neděli chodíme se sestrou Ankou na pohádky do kina na odpolední promítání pro děti.

10.7.2014 v 16:59 | Karma: 6,94 | Přečteno: 181x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Pro strach má mít člověk uděláno

Na kostele odbila půlnoc. Ulice byla tmavá, chuchvalce mlhy se převalovaly nízko nad zemí, jen místy chabě svítily ostrůvky bledého světla pouličních lamp, matně pronikaly mlhou a tvořily osamělé kruhy kolem stožárů. Smutné holé větve stromů připomínaly pařáty kostlivce. Klapot mých kroků se hlasitě nesl tichým prostorem. Chvílemi jsem měl nepříjemný pocit, jako kdybych za sebou slyšel ještě jedny kroky. Zastavil jsem se a kroky ztichly. Když jsem ale po krátké chvíli pokračoval v chůzi, ozvaly se znovu. Mimoděk jsem zrychlil, kroky též, znovu jsem se zastavil , kroky ustaly. Teprve později jsem si uvědomil, že se to zvuk mých vlastních kroků odráží od stěn okolních ztichlých a tmavých domů, zdvojil se a děsil osamělého nočního chodce. Oddychl jsem si úlevou a zasmál vlastní naivitě. Jsem já to ale blbec...

31.3.2014 v 22:19 | Karma: 7,55 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Na pohřbu

Přestože byl krásný letní den, slunce jásavě barvilo červeň střech domů v Hřbitovní ulici, i zeleň, obklopující náhrobky městského hřbitova, bylo zde smutno. Hloučky pozůstalých spolupracovníků a přátel muže, který se dnes loučí s tímto světem, aby navěky odpočíval v tom druhém, záhadném a podivném, z kterého se ještě nikdy nikdo nevrátil, postávaly na asfaltovém prostranství před širokým schodištěm, vedoucím do obřadní síně. Zahlédl jsem mezi davem několik známých hlav, s trochou obtíží jsem se prodral zástupem lidí a poplácal po zádech kamaráda Mirka: „Tebe taky je vidět jenom na pohřbech! Co pořád děláš?“ Přítel zamžoural za silnými skly brýlí. „Jé, to jsi ty? Tebe bych tady nečekal! To víš, důchodce, já jinak nikam nechodím, abych chodil do hospody jako zamlada, na to mi důchod nestačí...a co ty? Pořád chodíš topit? Cože- promiň, já už taky blbě slyším...tak ty už seš taky v důchodu? To to letí, to to letí...ale vůbec na to nevypadáš..“

17.1.2014 v 18:36 | Karma: 9,52 | Přečteno: 656x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Byt 2+kk, 48 m2
Byt 2+kk, 48 m2

U Radbuzy, Plzeň - Jižní Předměstí
12 500 Kč/měsíc

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 764x
Bývalý hudebník, zpěvák a textař,nyní amatérský literát (dvě ocenění v literárních soutěžích).Zveřejněná kniha může být chápána jako nabídka nakladatelům, pokud čtou tento blog. Více informací na http://profil.lide.cz/160Pavel/profil/