Malá jihočeská epizoda

V ten krásný letní den od rána pádlovali po Lužnici,, voda v řece po nedávných deštích krásně stoupla a nechala zrádné balvany pohřbené hluboko pod hladinou. Letěli po hladině zpěněných peřejí jako o závod, píchali a mávali pádly do zvířených vod, hulákali pod každým mostem a těšili se ze slunce, vody, zdraví, svěžesti a mládí, nad hlavou pod rozjásanou modrou bání pokřikovali rackové.

. Vodáci si připadali jako kanadští Zálešáci, indiánští zvědové nebo dávní lovci v panenských pralesích. Sprška vody v peřejích chvílemi osvěžila tváře. Pod kaskádami se les, do té doby objímající řeku po obou stranách poněkud rozestoupil, vpravo se objevila malá loučka, tak akorát pro unavenou partu kluků, aby si zde odpočinuli. Lehce přirazili s kánoemi k travnatému břehu a povytáhli je kousek výš. Těžce vylezli z lodí a rozvalili se do trávy.  Honza prohlásil. „Pánové, jestli chcete dojet až k soutoku Nové řeky s Nežárkou, nebudeme teď jíst, dáme si pořádnej gábl až večer v hospodě. Kdo je pro?“ „Ale já mám hlad jako ředitel loutkovýho divadla!“ protestoval Venca, ale přesto uklidil povytažený chléb zpět do lodního pytle, jen si kousl do načaté šišky salámu, který si ráno koupil v Suchdole. Z papírového sáčku všem dokola nabídl rajská jablíčka. „Rajčata, to je můj doping!“ prohlásil usmířeně. Viktor se natáhl na zem a zahleděl se do modři oblohy. Bože, na světě je ale krásně!

Dojedli rajčata, odstrčili lodě do vody a za chvíli už opět prolétali zpěněnými divokými peřejemi, vyhýbali se zrádným balvanům a padlým stromům, občas pilně pádlovali tichými úseky a sjížděli po adrenalinových jezech. Vesele na sebe pokřikovali a chvílemi Viktor dokonce zpíval.

Za jednou z četných zákrut řeky, za tichou tůní hučel další jez. Vedla přes něj dřevěná lávka, dost vysoká, aby ji jarní povodně nestrhly, proto na každé straně vedlo nahoru k vlastnímu přechodu několik dřevěných schůdků. Chlapci vystoupili z lodí a vyběhli nahoru. „To se nejspíš nejlíp sjede vlevo“ konstatoval Mirek, když si prohlíželi hučící jez pod sebou, „vpravo jsou samý šutry a v prostředku to nevypadá moc důvěryhodně“ souhlasil Honza. Ostatní beze slova obdivovali svěží okolí. Nedaleko se temně tyčil nějaký starý mlýn a v dálce mezi stromy prosvítaly červené střechy vesnice. Chvíli postáli, rozhlížeje se na všechny strany poetickou, zadumanou jihočeskou krajinou.

„Tak jedem dál“ rozhodl Vláďa. Honza, Mirek a Vláďa seběhli čile po dřevěných schůdcích dolů na ušlapanou cestičku v trávě. Viktor se ještě chvíli kochal krásou okolí, pak se spěšně vydal za ostatními, ale ouha! Na kluzkých mokrých schůdcích mu ujely nohy, vymrštily se dopředu a mladík těžce dopadl na zadek, po kterém sjel až dolů. Ostatní vyprskli smíchy, vypadalo to opravdu komicky až do chvíle, kdy Viktor vstal ze země s ústy zkřivenými bolestí. Jakmile hnul třeba jen nepatrně levou paží, nesnesitelně zabolela v rameni, jakoby ho tam někdo bodal nožem. Chlapci zvážněli. „Zkus dát ruku dopředu“ radil Mirek. „Ne, radši s tím vůbec nehejbej, to bude vyhozený rameno“ mínil Honza. Vláďa vzal kamaráda pod zdravou paži. „Víte co pánové? Kašlem na soutok, zdraví je přednější! Jdeme do hospody, třeba se to za chvíli usadí, pak nejdeme nejbližší tábořiště a do rána bude Viktor fit!“…a než stačili ostatní reagovat, vedl pobledlého mládence k vesnici.

Viktor seděl za stolem jako boží umučení, každé hnutí ho bolelo „jak deset čertů“, vypil panáka rumu, o kterém kluci tvrdili, že tlumí bolest. Všichni byli bezradní. Co teď? S rozbolavělým ramenem Viktor nemůže pádlovat a jak se dostanou z téhle sice krásné, ale od civilizace vzdálené krajiny? Vyřešila to nějaká stará paní, která je už delší dobu pozorovala od malého stolku u výčepu. Vstala a bez pozvání si přisedla k Viktorovi. „Víte mladíku, já už vás chvilku sleduju, vy máte opravdu vyhozené rameno z kloubu, já to poznám, jsem zdravotnice. Já vám zavolám sanitku, ta vás odveze do Hradce do nemocnice. Tady vám nepomůže nic jinýho, než doktor. Vytáhla z kabelky mobil a chvíli do něj mluvila. „Za chvilku jsou tady! Zatím si dejte grog, to vás trochu utlumí od bolesti!“ Kluci mumlavě děkovali. „Pak zavolej, jak to dopadlo, my budeme zatím tady a když se dlouho nebudeš vracet, zavoláme, na kterým tábořišti nás večer najdeš.“ řekl s účastí v hlase Mirek .

A tak za nějaký čas seděl Viktor v sanitě, trpěl při otřesech vozu na hrbolaté cestě jako zvíře, ale při zrychlení jízdy později na frekventované asfaltce to nebylo o moc lepší. V ordinaci chirurgie v nemocnici v Jindřichově Hradci ho přijala hezká sestřička, jako obvykle v podobných případech se ho vyptala na jméno, bydliště a pojišťovnu a vypsala do protokolu způsob, čas a místo poranění. Mimo jiné se též zeptala, zda Viktor něco jedl a pil. „Nejedl jsem nic a pil jsem rum a grog“ prohlásil mladík nešťastně a sám cítil, jak to zní směšně. Sestřička se usmála. „Pan doktor tu bude hned, nebojte se, on je šikovnej, pomůže vám“ konejšila ho. „Vám se to řekne, vás nic nebolí“ pomyslel si Viktor, ale to se už otevřely dveře ordinace a vešel mladý sympatický lékař, už ve dveřích se usmíval při pohledu na Viktorovu ztrápenou tvář. „Tak copak to tady máme?“ otázal se, sedaje za stůl. Převzal od sestřičky protokol. „Nic nejedl, ale pil rum, pane doktore“ oznámila svému nadřízenému sestra, „co s ním provedem?“  Lékař na ni mrkl, aby to Viktor neviděl. „To je vážná věc sestři, to ho nebudeme moci uspat, ani lokálně umrtvit, při alkoholu nelze dělat anestezii, to budeme muset dělat při plném vědomí!“  Viktor se potil. Připravil se na pekelná muka a skousl zuby k sobě. Doktor vstal. „Pojďte sem k lehátku příteli“ vyzval ho s úsměvem. Mladíkovi byl ten trvalý úsměv protivný, zdálo se mu, že doktor je sadista, který se těší na bolest, kterou zanedlouho způsobí své nevinné oběti. Ale doktor vzal zkušenou rukou Viktora za paži, jemně škubl a vykloubené rameni bez bolesti vklouzlo na své místo. Viktorovi se okamžitě ulevilo, bolest zmizela. „A je to!“ smál se lékař. Viktor zajásal a zamával poškozenou rukou. Zabolelo to, až zbledl. „Pomalu, pomalu mladíku!“ zvolal lékař pobaveně, „teď musíte čtrnáct dní nosit ruku na šátku nebo pásce. Musíte přerušit dovolenou, jet domů a hlásit se u vašeho obvodního lékaře. Ten pak rozhodne o další léčbě. Teď vás sanita zase odveze zpátky k vašim přátelům. A tou rukou nehýbejte!“

Kluky našel v hospodě, kde ho halasně uvítali. Stará paní, která mu pomohla, už tu nebyla. Škoda, rád by jí aspoň poděkoval. Mládenci zaplatili, vzali kamaráda mezi sebe a odešli. Na další cestě jel Viktor jako král. Seděl na přídi lodě, Vláďa vzadu pádloval obětavě sám a dokonce ve Veselí nad Lužnicí nesl Viktorovu loď na zádech až na vzdálené nádraží. Cesta tak pro oba končila předčasně, jen Honza s Mirkem brázdili řeku dál až do Tábora.

 

Autor: Pavel Kopáček | pondělí 2.4.2012 9:09 | karma článku: 5,97 | přečteno: 553x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Až budu tátou

„Až budu tátou, tak tady všechny ty lesy vykácím!“, hudroval sedmiletý Pavlík, když celý utrmácený v letním horku musel s rodiči a strýcem sbírat malinké lesní jahody. Strejda z nich potom doma udělá báječnou jahodovou pěnu, po které se Pavlík může utlouci, ale když je má sbírat...a když ono to trvá tak dlouho! A slunce nemilosrdně pálí, Pavlíkovi se lepí žízní jazyk na patro... A doma zahálí elektrický vláček, který doopravdy svítí a houká, a ve vilce přes ulici čeká Standa Hořejšů, s kterým se tak nádherně hraje na cirkus! A na loupežníky a partyzány! Pavlík hlasitě reptá, až ho maminka musí napomínat. „Když nebudeš sbírat, strejda ti pak z té dobré pěny nedá ani líznout!“ To zabralo. A tak Pavlík urputně rve ty protivné mrňavé červené kuličky (a polovinu jich přitom sní..) Dospělí se na sebe po straně culí. Pavlíkův výrok o pokácených lesích ještě po letech bude bavit společnost...

12.7.2014 v 12:30 | Karma: 12,02 | Přečteno: 535x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Slunce, voda, vzduch, léto....

Jsme u moře už třetí den. Počasí nám přeje, azurové nebe je bez mráčku a voda báječně teplá. Sedíme ve vodě na mělčině u pláže a necháváme se přelévat vlnami, které s železnou pravidelností dorážejí na pobřeží. Nad starobylým přístavním městem se na vysoké skále tyčí kamenná pevnost ze šestnáctého století, prý na obranu před piráty. Pozorujeme obrovské lodě v dálce na obzoru a obdivujeme odvážlivce, kteří se nechávají táhnout motorovým člunem, takže padák, který mají upevněný na těle je vynese vysoko do zářivého nebe nad zátokou.

10.7.2014 v 20:59 | Karma: 4,61 | Přečteno: 293x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Léto budiž pochváleno - Letní povídka

Prožíváme prázdninové období celou duší devíti let, lítáme po rozpáleném městě, lížeme zmrzlinu, kornout za korunu šedesát, velkou za dvě dvacet, prolézáme s kamarády stráně za městem nebo smáčíme nohy v kašně v parku, někdy taky s kamarádem Jardou pácháme bombové útoky pomocí skleničky s práškem do pečiva a trochou vody....a ve středu a v neděli chodíme se sestrou Ankou na pohádky do kina na odpolední promítání pro děti.

10.7.2014 v 16:59 | Karma: 6,94 | Přečteno: 181x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Pro strach má mít člověk uděláno

Na kostele odbila půlnoc. Ulice byla tmavá, chuchvalce mlhy se převalovaly nízko nad zemí, jen místy chabě svítily ostrůvky bledého světla pouličních lamp, matně pronikaly mlhou a tvořily osamělé kruhy kolem stožárů. Smutné holé větve stromů připomínaly pařáty kostlivce. Klapot mých kroků se hlasitě nesl tichým prostorem. Chvílemi jsem měl nepříjemný pocit, jako kdybych za sebou slyšel ještě jedny kroky. Zastavil jsem se a kroky ztichly. Když jsem ale po krátké chvíli pokračoval v chůzi, ozvaly se znovu. Mimoděk jsem zrychlil, kroky též, znovu jsem se zastavil , kroky ustaly. Teprve později jsem si uvědomil, že se to zvuk mých vlastních kroků odráží od stěn okolních ztichlých a tmavých domů, zdvojil se a děsil osamělého nočního chodce. Oddychl jsem si úlevou a zasmál vlastní naivitě. Jsem já to ale blbec...

31.3.2014 v 22:19 | Karma: 7,55 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Na pohřbu

Přestože byl krásný letní den, slunce jásavě barvilo červeň střech domů v Hřbitovní ulici, i zeleň, obklopující náhrobky městského hřbitova, bylo zde smutno. Hloučky pozůstalých spolupracovníků a přátel muže, který se dnes loučí s tímto světem, aby navěky odpočíval v tom druhém, záhadném a podivném, z kterého se ještě nikdy nikdo nevrátil, postávaly na asfaltovém prostranství před širokým schodištěm, vedoucím do obřadní síně. Zahlédl jsem mezi davem několik známých hlav, s trochou obtíží jsem se prodral zástupem lidí a poplácal po zádech kamaráda Mirka: „Tebe taky je vidět jenom na pohřbech! Co pořád děláš?“ Přítel zamžoural za silnými skly brýlí. „Jé, to jsi ty? Tebe bych tady nečekal! To víš, důchodce, já jinak nikam nechodím, abych chodil do hospody jako zamlada, na to mi důchod nestačí...a co ty? Pořád chodíš topit? Cože- promiň, já už taky blbě slyším...tak ty už seš taky v důchodu? To to letí, to to letí...ale vůbec na to nevypadáš..“

17.1.2014 v 18:36 | Karma: 9,52 | Přečteno: 656x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 764x
Bývalý hudebník, zpěvák a textař,nyní amatérský literát (dvě ocenění v literárních soutěžích).Zveřejněná kniha může být chápána jako nabídka nakladatelům, pokud čtou tento blog. Více informací na http://profil.lide.cz/160Pavel/profil/