Letecký den.

  Travnatá plocha sportovního letiště, zalitá odpoledním sluncem, se dala do pohybu a stále rychleji ubíhala vzad. Sledovali jsme kulatými okénky prastarého dvojplošného letadla místního leteckého klubu, jak se zelená rovina náhle propadla kamsi dolů, ještě chvíli jsme mohli vidět vrcholky stromů a střechy hangárů, nad kterými se na stožáru třepotal a nadouval tříbarevný meteorologický pytel. Pak už okénka vyplňovala jen bezmračná modř letního nebe. Bylo mi všelijak, zejména v oblasti žaludku jsem cítil stahovací reakce. Podíval jsem se na Mirka. Oči pod přílbou měl přivřené a po skráních se mu perlil pot. Také on se necítí nejlépe, nejsem v tom sám..Byl letecký den, kolem hangárů a odstavených letadel před nimi se proplétaly davy lidí, u vchodu na letiště stála fronta u stánku na pečené klobásy a pivo. Vstupu na letištní plochu bránily kovové bariéry, za kterými postávaly houfy zvědavců, ale to jsme my, parašutisté leteckého klubu, už neviděli.

Letadlo stoupalo a kroužilo za řevu motorů stále výš. Cítil jsem k svému nemalému zděšení, že tlak ze žaludku se přesouvá poněkud níž. Co jsem komu udělal? Vždycky se mi začne chtít na záchod, když je to nejméně vhodné, uprostřed cizího, neznámého města, v půli zajímavého hovoru s důležitou osobou, nebo tak jako nyní v prostoru, kde není možnost úlevy…Musím to vydržet… Mlčeli jsme. Každý jednotlivec z té party parašutistů byl ponořen do vlastních myšlenek. Jen  mladý nováček Honza vtipkoval a snažil se rozptýlit napjatou atmosféru prastarým vtipem o hlášení palubního rozhlasu v dopravním letadle: „Vážení cestující, nacházíme se ve výšce deset tisíc metrů. Podíváte – li se z pravého okénka, uvidíte zlomené křídlo. Podíváte – li se z levého okénka, uvidíte hořící motor. Podíváte – li se dolů, uvidíte bílé obláčky – ale to nejsou obláčky, to jsou padáky naší posádky, která se s vámi loučí a přeje další příjemný let!“  Nikdo se nezasmál, oči parašutistů skelně hleděly do prázdna. Řemeny mě řezaly do ramen a přílba tlačila hlavu na třech místech.

Pak motor změnil zvuk, letadlo zpomalilo a pilot se otočil od nepřehledné soustavy kulatých budíků a páček k nám. „Tak jsme tady, vejš už to nejde. Skákejte!“ A náš instruktor se zvedl ze svého místa a odsunul boční dveře letadla. Dovnitř vnikl sluneční jas, a také průvan. Pod námi se otevřela hluboká propast, plná prosluněného nebe. „Tak pánové jedem! Jeden po druhém! Nezapomeňte si otevřít padáky včas – a kdyby se vám neotevřel, máte tam ještě záložní, učili jste se to v kurzu. Kdo se zabije, ať se ke mně dole nehlásí! Kuba! Polák! Havlík! Vondruška!“...jmenuje jednoho po druhém. Kluci se řadí u otevřených dveří, pak jeden po druhém mizí v bezedném prostoru. Přede mnou Mirek, ač zarytý ateista, se křižuje a skáče. Teď je řada na mě. Stojím v otevřených dveřích letadla, držím se oběma rukama za okraje, pode mnou několik kilometrů prázdného prostoru. Tlak v prodloužené části zad sílí. Hluboko pode mnou se otvírají bílé obdélníky padáků přátel, kteří vyskočili dřív. Byl by to pohled hodný štětce Mistra Lhotáka, kdybych to ovšem vnímal – byl jsem polomrtvý strachy. „Tak neotálej! Skoč!“ huláká mi za zády instruktor. „Padej!“..a strčí mě zbaběle do zad. Letím prostorem, strach ze mě kupodivu spadl, cítím skvělý adrenalin. Prozatím nechávám padák neotevřený v balíku na zádech, předháním v pádu Mirka a řvu „Míro, to je paráda!“ , vítr mi sviští kolem uší, roztahuji ruce i nohy ve volném vzduchu a připadám si jako pták v čistém nebi, letííím si a letííím: Jsem volný a

 

 

svobodný, řítím se prostorem jak orel, jen na půl ucha slyším, jak Mirek volá „Votevři si ten padák, vole!“ , představuji si, že mám křídla…

Po několika nekonečných minutách jsem pohlédl dolů pod sebe. Červené střechy domů na předměstí, komín továrny na mýdlo a rodinné domky, utopené v zeleni vzrostlých stromů se rychle zvětšují a blíží. Je nejvyšší čas otevřít padák. Tahám za šňůru – a nic!....Trhnu víc, pořád se nic neděje, padák pevně drží v balíku na zádech. Zoufale rvu za ten mizerný kousek provazu jak šílený zvoník v kostelní věži. Padák se někde zasekl a neuvolnil se. Zpotil jsem se a polilo mě horko, adrenalin vystřídal smrtelný strach. Vzpomněl jsem si na záložní padák a zatáhl jsem za druhou šňůrku.

Země už je povážlivě blízko. Zahlédl jsem koutkem oka, jak se na letištní ploše sbíhají lidé, letištní personál, mechanici a dispečeři, a hledí vzhůru na mě. Davy návštěvníků leteckého dne se vlní vzrušením. Hlavou mi v několika vteřinách prolétl celý můj dosavadní život. Myslel jsem na svou ženu a děti, taky na rodiče a na to, že se s nimi nejspíš po letech co nevidět zase uvidím. V duchu jsem se omlouval věrné ženě, že jsem jí sem tam zahnul i za svou poněkud zvýšenou náklonnost k vínu. Vysoko nade mnou se tiše snášejí kamarádi s otevřenými padáky a ještě výš krouží sluncem ozářené opuštěné letadlo, pilot je zakrátko zavede na přistání. To jsem ale už nebyl schopen vnímat. Škubl jsem ještě jednou šňůrou záložního padáku. Sláva! Silné škubnutí a prudké zpomalení pádu prozradilo, že záložní padák neselhal. Rozevřel se nad mou hlavou jako aura světce, jako slunečník při zahradním grilování, jako markýza v zahradní restauraci. Svět je přeci jen krásný!

Když jsem se dotkl špičkami nohou pevné země na travnaté rovině letiště, třásly se mi ruce i nohy, potil jsem se a vysíleně se svalil do trávy. Trochu se zklidním a padák stočím za chvíli, snad mi někdo přijde pomoci….Ale co se to děje? Nikdo ke mně nepřiběhl, vzrušené skupinky lidí gestikulují nad jakousi hromádkou na zemi o padesát metrů dál. Od města je v řídkém vzduchu slyšet blížící se jekot sirény. Na letiště vjela sanita s blýskajícími modrými majáky, lidé se rozestupují, aby udělali místo zdravotníkům, posádka vyskákala z vozu a vytáhla ze zadního prostoru nosítka. Co se to sakra děje? Z oblohy se teprve teď postupně snášejí kamarádi, Mirek kousek ode mne, kluci si balí padáky a zvědavě zírají na shluk lidí kolem sanity. „Co jsi to tam vyváděl,ty vole?“ ptá se Mirek, „mohl jsi se zabít!“ „Neotevřel se mi padák!“ zahuhlal jsem. Přeci mu nepřiznám, že jsem zůstal ve volném pádu schválně! A konec konců se mi později skutečně neotevřel…. Otočili jsme se ke skupině kolem sanity. „Co se stalo?“ Kluci postupně přistávají a vyptávají se. Zatím nic nevím, ale už k nám běží dispečer Horáček. „Honem! Honza! Neotevřel se mu padák!“ Strnuli jsme. Honza, ten skromný a dobrácký kamarád! Vyskočil z letadla jako první. Sklíčeně balím padák, Mirek opodál je také celý zaražený. Tak takhle jsem mohl dopadnout, jak málo stačilo! Lidé za bariérami vypadají vyděšeně, letecký den pokračoval, za chvíli byla nehoda zapomenuta. Na oblohu vystartovala letka vojenských stíhaček a předvedla akrobatické kousky, divákům se tajil dech.

 

 

 Ten večer byl smutný. Seděli jsme u vína U modré štiky, ale obvyklá družná nálada dnes večer nefungovala. Hleděli jsme mlčky do svých sklenic, ponořeni do svých obav o Honzu. Brzy jsme opustili vinárnu a šli domů.

Druhý den jsme se dozvěděli, že Honza v nemocnici zemřel. Odhlásil jsem se z klubu a na letiště jsem už nikdy nevkročil.

Autor: Pavel Kopáček | neděle 28.7.2013 21:35 | karma článku: 7,85 | přečteno: 480x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Až budu tátou

„Až budu tátou, tak tady všechny ty lesy vykácím!“, hudroval sedmiletý Pavlík, když celý utrmácený v letním horku musel s rodiči a strýcem sbírat malinké lesní jahody. Strejda z nich potom doma udělá báječnou jahodovou pěnu, po které se Pavlík může utlouci, ale když je má sbírat...a když ono to trvá tak dlouho! A slunce nemilosrdně pálí, Pavlíkovi se lepí žízní jazyk na patro... A doma zahálí elektrický vláček, který doopravdy svítí a houká, a ve vilce přes ulici čeká Standa Hořejšů, s kterým se tak nádherně hraje na cirkus! A na loupežníky a partyzány! Pavlík hlasitě reptá, až ho maminka musí napomínat. „Když nebudeš sbírat, strejda ti pak z té dobré pěny nedá ani líznout!“ To zabralo. A tak Pavlík urputně rve ty protivné mrňavé červené kuličky (a polovinu jich přitom sní..) Dospělí se na sebe po straně culí. Pavlíkův výrok o pokácených lesích ještě po letech bude bavit společnost...

12.7.2014 v 12:30 | Karma: 12,02 | Přečteno: 535x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Slunce, voda, vzduch, léto....

Jsme u moře už třetí den. Počasí nám přeje, azurové nebe je bez mráčku a voda báječně teplá. Sedíme ve vodě na mělčině u pláže a necháváme se přelévat vlnami, které s železnou pravidelností dorážejí na pobřeží. Nad starobylým přístavním městem se na vysoké skále tyčí kamenná pevnost ze šestnáctého století, prý na obranu před piráty. Pozorujeme obrovské lodě v dálce na obzoru a obdivujeme odvážlivce, kteří se nechávají táhnout motorovým člunem, takže padák, který mají upevněný na těle je vynese vysoko do zářivého nebe nad zátokou.

10.7.2014 v 20:59 | Karma: 4,61 | Přečteno: 293x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Léto budiž pochváleno - Letní povídka

Prožíváme prázdninové období celou duší devíti let, lítáme po rozpáleném městě, lížeme zmrzlinu, kornout za korunu šedesát, velkou za dvě dvacet, prolézáme s kamarády stráně za městem nebo smáčíme nohy v kašně v parku, někdy taky s kamarádem Jardou pácháme bombové útoky pomocí skleničky s práškem do pečiva a trochou vody....a ve středu a v neděli chodíme se sestrou Ankou na pohádky do kina na odpolední promítání pro děti.

10.7.2014 v 16:59 | Karma: 6,94 | Přečteno: 181x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Pro strach má mít člověk uděláno

Na kostele odbila půlnoc. Ulice byla tmavá, chuchvalce mlhy se převalovaly nízko nad zemí, jen místy chabě svítily ostrůvky bledého světla pouličních lamp, matně pronikaly mlhou a tvořily osamělé kruhy kolem stožárů. Smutné holé větve stromů připomínaly pařáty kostlivce. Klapot mých kroků se hlasitě nesl tichým prostorem. Chvílemi jsem měl nepříjemný pocit, jako kdybych za sebou slyšel ještě jedny kroky. Zastavil jsem se a kroky ztichly. Když jsem ale po krátké chvíli pokračoval v chůzi, ozvaly se znovu. Mimoděk jsem zrychlil, kroky též, znovu jsem se zastavil , kroky ustaly. Teprve později jsem si uvědomil, že se to zvuk mých vlastních kroků odráží od stěn okolních ztichlých a tmavých domů, zdvojil se a děsil osamělého nočního chodce. Oddychl jsem si úlevou a zasmál vlastní naivitě. Jsem já to ale blbec...

31.3.2014 v 22:19 | Karma: 7,55 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Na pohřbu

Přestože byl krásný letní den, slunce jásavě barvilo červeň střech domů v Hřbitovní ulici, i zeleň, obklopující náhrobky městského hřbitova, bylo zde smutno. Hloučky pozůstalých spolupracovníků a přátel muže, který se dnes loučí s tímto světem, aby navěky odpočíval v tom druhém, záhadném a podivném, z kterého se ještě nikdy nikdo nevrátil, postávaly na asfaltovém prostranství před širokým schodištěm, vedoucím do obřadní síně. Zahlédl jsem mezi davem několik známých hlav, s trochou obtíží jsem se prodral zástupem lidí a poplácal po zádech kamaráda Mirka: „Tebe taky je vidět jenom na pohřbech! Co pořád děláš?“ Přítel zamžoural za silnými skly brýlí. „Jé, to jsi ty? Tebe bych tady nečekal! To víš, důchodce, já jinak nikam nechodím, abych chodil do hospody jako zamlada, na to mi důchod nestačí...a co ty? Pořád chodíš topit? Cože- promiň, já už taky blbě slyším...tak ty už seš taky v důchodu? To to letí, to to letí...ale vůbec na to nevypadáš..“

17.1.2014 v 18:36 | Karma: 9,52 | Přečteno: 656x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Newyorská policie zasahovala na Kolumbijské univerzitě. Vyhnala demonstranty

1. května 2024  7:08

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Pronájem kancelářských prostor 90m2
Pronájem kancelářských prostor 90m2

Vaníčkova, Ústí nad Labem - Ústí nad Labem-centrum
9 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 764x
Bývalý hudebník, zpěvák a textař,nyní amatérský literát (dvě ocenění v literárních soutěžích).Zveřejněná kniha může být chápána jako nabídka nakladatelům, pokud čtou tento blog. Více informací na http://profil.lide.cz/160Pavel/profil/