Klukoviny

  Dneska byla ve škole nuda. Dvě hodiny matematiky, kterou vůbec neumím, jsme s Jardou Líbalem, co sedí vedle mě v lavici strávili hraním čtverečků, až nás Kanár načapal a museli jsme oba stát v koutě.

Ale když se Kanár otočil, udělal jsem taneční figuru jako pan Pešek ve filmu Cesta do hlubin študákovy duše, třída vybuchla smíchem a Kanár mě vyhodil za dveře na chodbu a napsal mi do žákajdy poznámku „vyrušuje při hodině matematiky“. Kanár je učitel a ve skutečnosti se jmenuje Novotný, svou přezdívku dostal podle jasně žlutého pláště, co ve škole pořád nosí. Po přestávce byl děják, ten mě baví, tak jsem dával pozor, učitelka Dohnalová vykládala o husitech, o bitvě u Sudoměře a u Domažlic, jak ti sedláci mlátili pány cepy, a tatínek potom odpoledne, když jsem to doma vyprávěl říkal, že  dneska by to taky nebylo od věci a maminka ho napomenula, že prská a že to dítě to někde bude opakovat a někdo to uslyší. Nerozuměl jsem tomu a radši jsem honem snědl svačinu, protože jsem byl s Jardou a s Pepou Pavlů domluvený, že půjdeme do kina na Šaplina.

„Z biografu rovnou domů! Žádný courání v parku“ napomínala mne matka a táta dodal „ a jestli z tebe ucejtím cigáro, dostaneš za ucho!“ Pak jsem dostal pětikorunu na kino a šel jsem. Stavil jsem se pro kamarády a hodinu jsme seděli v tmavém sále tiše jako pěny a sledovali rozšířenýma očima zářivé plátno.

Cestou z kina jsme nadšeně komentovali film. „To bylo žůžo, jak ten Šaplin ťapal těma svejma obrovskejma botama!“ Jardovi nadšením červenaly odstáté uši. „ A jak tou hůlčičkou podtrh tomu policajtovi nohy, až se natáh, a von potom smek buřinku a tak směšně utíkal!“ Pepovi svítily oči vzrušením. „Tý vole, to byl borec“

Bavili jsme se o filmu celou cestu až do parku, kde už seděl na lavičce výkvět místní společnosti Olda Ungrád a Vašek Lanc (kdyby naši věděli, s kým se stýkám, dostal bych nářez). Olda vytáhl z kapsy letky a nabídl dokola. Bylo mi to odporné a kousky tabáku z vyklepané cigarety mě dráždily na jazyku, ale aby mě ostatní neměli za zbabělce, zapálil jsem si taky.

Co na tom ti dospělí mají, dyk na tom nic není!

Vedli jsme silné řeči o kubánských cigaretách Partagas, o tom, že nejvíc opít se dá, když suchý chléb zapíjíte pivem a podobná moudra, když po dvaceti minutách mne polil studený pot, žaludek odmítl zůstat na svém místě a já jsem úprkem pádil do křoví vyhodit oběd i svačinu. Narazil jsem tam na Pepu, který za stejným účelem navštívil křoví už před chvílí. Bylo nám strašně zle a prchli jsme z křoví druhou stranou, aby nás ostatní neviděli a nenutili znovu kouřit. Domů jsem došel oklikou zapadlými uličkami s otevřenými ústy, zhluboka dýchaje, aby ze mne nebyl cítit tabák a abych nedostal od tatínka za ucho.. Schoulil jsem se v kuchyni na gauč do koutka s učebnicí a snažil jsem se být neviditelný. Žaludek se mi houpal v břiše a vážil jistě tunu.

„Ty jsi nějakej bledej, není ti špatně?“  ulekla se maminka, když na mne pohlédla od sporáku. Utřela si ruce do zástěry a ustaraně se na mne zadívala. „Teď řádí všude žloutenka, abys ji tak dostal“!

„Neboj mami, nic mi není“ zahučel jsem neochotně, šel jsem do pokojíku a lehl jsem si  a v tu ránu jsem spal. Ani jsem nevěděl, že maminka s tatínkem se na mě přišli podívat, v koutku úst jim cukalo a tatínek šeptem řekl, že tahle lekce je lepší, než deset za ucho a maminka se smála.

Druhý den o hlavní přestávce mě na školním záchodě chytil Venca. „Kam ses včera vypařil, ty babo? Hele, mám tady vocet, je v tom líh, takže je to vlastně kořalka, žejo? Dáme si?“

A tak jsme si u žlábku na záchodě notně zavdali z láhve octa a když jsem pak přišel do třídy, měl jsem pusu zkroucenou jak otazník. Bylo to příšerné.

Odpoledne jsme s Jardou jeli na kolách za město k rybníku Peklo, kde poblíž měli Jardovi rodiče zahradu, ve které byl malý klukovský ráj. Jednu stranu té zahrady totiž tvořila třicet metrů vysoká skála s mnoha tajemnými údolíčky, zarostlými stromy a bujnou vegetací. Vypadalo to tam jako ve filmech o Vinetouovi a taky jsme si tam často na indiány hráli. V jednom takovém údolíčku jsme si postavili z prken boudu, vedle ní totem, udělali ohniště a vztyčili stožár na vlajku- tu nám ušila Jardova sestra. Bylo to moc romantické, často jsme si tam s kamarády pořádali táboráky.

 

Když jsem se stavil pro Jardu, pozval mě dál, protože ještě neměl dopsaný úkol. Zatím, co jsem na něj čekal, pan Líbal mi nalil sklenici čiré tekutiny. „Na, vypij to, ale zapij to vodou!“ smál se. Vzepřela se ve mně hrdost čtrnácti let. „Já žádnou vodu nechci!“ A hodil jsem do sebe panáka jako starý kořala. Jardův tatínek jen sprásknul ruce. „No nazdar! Ty se teda neztratíš – ale aby ti nebylo špatně!“ dodal starostlivě. A paní Líbalová, která vstoupila náhle do pokoje, zvolala pohoršeně „Co to tomu klukovi nalejváš, dyk je to dítě!“ A pan Líbal se smál a říkal, že co se v mládí naučíš, k stáru jako když najdeš a paní Líbalová ho označila za starého prsku a kazitele mládeže.

Pak už přišel Jarda, popadli jsme kola a rozjeli se ven. Když jsme hnali bicykly v letním vedru za město, narostl mi v krku knedlík, vzduch byl cítit slivovicí, stromy páchly slivovicí a v rybníku Peklo byla místo vody slívovice. Lepší způsob, jak si něco znechutit neznám Slivovici jsem pak skutečně celá léta nemohl ani cítit a přišel jsem jí na chuť až ve zralém věku.

U rybníka už čekali Mirek, Pepa, Olda a Venca, slezli jsme ze skály, přebrodili jez u výpusti a vytáhli z křoví schovaný vor. Protože jsem byl nejmenší a nejlehčí, postavili mě na vor a spustili na vodu, Pepa s Vencou běželi po pobřežní cestě a táhli mě s vorem na dlouhých lanech jako vodního lyžaře za motorovým člunem a bylo to krásné až do chvíle, kdy vor narazil do břehu a já spadl po hlavě do páchnoucího bahna s žabincem. Tak jsme přešli kousek dál, kde je pláž a já jsem skočil do vody tak jak jsem byl v kalhotech a v košili, a lidi koukali a my jsme z toho měli legraci, a pak skočili do vody v šatech i Jarda a Pepa a Olda i Venca , a Mirek to fotografoval, a slunce svítilo, bylo léto, za dveřmi byly prázdniny a byli jsme šťastní.

Pak jsme šli do zahrady Jardových rodičů, do našeho údolíčka ve skále, rozdělali táborák velký jak Jánošíkova vatra, svlékli jsme se a sušili svršky kolem ohně. Křepčili jsme kolem ohně nahatí jak černoši a jen jsme ve svých pubertálních hlavičkách litovali, že jsme samí kluici, s holkama by to bylo žůžo.

Když jsme v zapadajícím slunci večer jeli na kolách domů,  byli jsme přijemně unavení, doma nás maminky nahnaly do van a k večeři a svět byl fajn

Autor: Pavel Kopáček | neděle 13.2.2011 5:01 | karma článku: 10,28 | přečteno: 746x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Až budu tátou

„Až budu tátou, tak tady všechny ty lesy vykácím!“, hudroval sedmiletý Pavlík, když celý utrmácený v letním horku musel s rodiči a strýcem sbírat malinké lesní jahody. Strejda z nich potom doma udělá báječnou jahodovou pěnu, po které se Pavlík může utlouci, ale když je má sbírat...a když ono to trvá tak dlouho! A slunce nemilosrdně pálí, Pavlíkovi se lepí žízní jazyk na patro... A doma zahálí elektrický vláček, který doopravdy svítí a houká, a ve vilce přes ulici čeká Standa Hořejšů, s kterým se tak nádherně hraje na cirkus! A na loupežníky a partyzány! Pavlík hlasitě reptá, až ho maminka musí napomínat. „Když nebudeš sbírat, strejda ti pak z té dobré pěny nedá ani líznout!“ To zabralo. A tak Pavlík urputně rve ty protivné mrňavé červené kuličky (a polovinu jich přitom sní..) Dospělí se na sebe po straně culí. Pavlíkův výrok o pokácených lesích ještě po letech bude bavit společnost...

12.7.2014 v 12:30 | Karma: 12,02 | Přečteno: 535x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Slunce, voda, vzduch, léto....

Jsme u moře už třetí den. Počasí nám přeje, azurové nebe je bez mráčku a voda báječně teplá. Sedíme ve vodě na mělčině u pláže a necháváme se přelévat vlnami, které s železnou pravidelností dorážejí na pobřeží. Nad starobylým přístavním městem se na vysoké skále tyčí kamenná pevnost ze šestnáctého století, prý na obranu před piráty. Pozorujeme obrovské lodě v dálce na obzoru a obdivujeme odvážlivce, kteří se nechávají táhnout motorovým člunem, takže padák, který mají upevněný na těle je vynese vysoko do zářivého nebe nad zátokou.

10.7.2014 v 20:59 | Karma: 4,61 | Přečteno: 293x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Léto budiž pochváleno - Letní povídka

Prožíváme prázdninové období celou duší devíti let, lítáme po rozpáleném městě, lížeme zmrzlinu, kornout za korunu šedesát, velkou za dvě dvacet, prolézáme s kamarády stráně za městem nebo smáčíme nohy v kašně v parku, někdy taky s kamarádem Jardou pácháme bombové útoky pomocí skleničky s práškem do pečiva a trochou vody....a ve středu a v neděli chodíme se sestrou Ankou na pohádky do kina na odpolední promítání pro děti.

10.7.2014 v 16:59 | Karma: 6,94 | Přečteno: 181x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Pro strach má mít člověk uděláno

Na kostele odbila půlnoc. Ulice byla tmavá, chuchvalce mlhy se převalovaly nízko nad zemí, jen místy chabě svítily ostrůvky bledého světla pouličních lamp, matně pronikaly mlhou a tvořily osamělé kruhy kolem stožárů. Smutné holé větve stromů připomínaly pařáty kostlivce. Klapot mých kroků se hlasitě nesl tichým prostorem. Chvílemi jsem měl nepříjemný pocit, jako kdybych za sebou slyšel ještě jedny kroky. Zastavil jsem se a kroky ztichly. Když jsem ale po krátké chvíli pokračoval v chůzi, ozvaly se znovu. Mimoděk jsem zrychlil, kroky též, znovu jsem se zastavil , kroky ustaly. Teprve později jsem si uvědomil, že se to zvuk mých vlastních kroků odráží od stěn okolních ztichlých a tmavých domů, zdvojil se a děsil osamělého nočního chodce. Oddychl jsem si úlevou a zasmál vlastní naivitě. Jsem já to ale blbec...

31.3.2014 v 22:19 | Karma: 7,55 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Na pohřbu

Přestože byl krásný letní den, slunce jásavě barvilo červeň střech domů v Hřbitovní ulici, i zeleň, obklopující náhrobky městského hřbitova, bylo zde smutno. Hloučky pozůstalých spolupracovníků a přátel muže, který se dnes loučí s tímto světem, aby navěky odpočíval v tom druhém, záhadném a podivném, z kterého se ještě nikdy nikdo nevrátil, postávaly na asfaltovém prostranství před širokým schodištěm, vedoucím do obřadní síně. Zahlédl jsem mezi davem několik známých hlav, s trochou obtíží jsem se prodral zástupem lidí a poplácal po zádech kamaráda Mirka: „Tebe taky je vidět jenom na pohřbech! Co pořád děláš?“ Přítel zamžoural za silnými skly brýlí. „Jé, to jsi ty? Tebe bych tady nečekal! To víš, důchodce, já jinak nikam nechodím, abych chodil do hospody jako zamlada, na to mi důchod nestačí...a co ty? Pořád chodíš topit? Cože- promiň, já už taky blbě slyším...tak ty už seš taky v důchodu? To to letí, to to letí...ale vůbec na to nevypadáš..“

17.1.2014 v 18:36 | Karma: 9,52 | Přečteno: 656x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 764x
Bývalý hudebník, zpěvák a textař,nyní amatérský literát (dvě ocenění v literárních soutěžích).Zveřejněná kniha může být chápána jako nabídka nakladatelům, pokud čtou tento blog. Více informací na http://profil.lide.cz/160Pavel/profil/