Já jsem malý mysliveček

Zelená kamizola a klobouk se sojčím pírkem prý mi sluší. Alespoň to všechny kamarádky tvrdí. Jen zelená kravata mě občas škrtí, ale pokud vím, nikde není psáno, že ji musím nosit. Důkladné vysoké boty jsou kvalitní, nepromoknou a odolají i ranní rose v lesní trávě. Každý večer je pečlivě blýskám, takže se lesknou jako zrcadlo. Největší radost i nejhorší potíže mi ale dělá puška.

Nádherná věc s nablýskanou hlavní a s pažbou z lakovaného dřeva je krásná umělecká práce. Večer ji s oblibou pod lampou v kuchyni hájovny rozebírám a skládám, obdivuji přesnou práci mistrů puškařů, přesně do sebe zapadající a na setinky milimetru zabroušené  součástky, jak do sebe hladce kloužou a svítí kvalitním kovem i jemným olejem. Také povrchová úprava zbraně s ozdobným kováním na lesklé lakované pažbě mě fascinuje. Zkusmo namířím, polaskám se s ní a s povzdechem věším tu krásnou věc za řemen na věšák u dveří. Venku v lese se ale ukáže její váha a nepraktičnost. Je těžká a překáží, tlačí mě při pravidelných pochůzkách lesem na zádech. Když prolézám nízkým smrčím nebo křovím na kraji lesa, doslova mi vadí v pohybu. Stejně mě ještě k žádnému odstřelu nepustili, tak proč se s tím krámem vůbec tahám?

Vyšel jsem na paseku, překročil kládu poraženého stromu, pověsil pušku na větev nejbližšího smrku, vytáhl kapesník a setřel z obličeje hojný pot. Zatracení komáři! Jakmile se člověk trochu zapotí, jsou jako sršni! Sedl jsem si do stínu na pařez. Trochu si odpočinu, není kam pospíchat…Jako čerstvého absolventa školy mě stejně k ničemu pořádnému nechtějí pustit! Ale já jim ještě ukážu!....Les je prosycený vůní borovic, smoly a hub, léto je v plném proudu a v plné kráse, je tu nádherně.

V polesí se již delší dobu toulá jelen- samotář. Je to škodná, protože osamělí samci bývají nebezpeční, agresivní a útoční, zvláště v době říje. Proto je tento jedinec určen k odstřelu. Mnozí staří hajní už na něj číhali celé hodiny, ale neměli štěstí. To bych jim panečku vytřel zrak, kdybych ho dostal já! Vstal jsem s povzdechem z pařezu, oklepal z kalhot drzé mravence a dokončil pravidelnou obchůzku své části lesa. Zdá se, že je všechno v pořádku, žádná nalíčená oka, žádní trampové, rozdělávající oheň v lese, ani lumpové, kácející načerno stromy,  se dnes nevyskytovali. Pozvolna se snášel večer, dlouhé stíny vysokých jedlí padaly na lesní cestu a slunce na bezmračné obloze rudě kreslilo čarovný západ. Bylo to nepopsatelně krásné. Sedl jsem si před hájovnu na lavici, otevřel jsem si pivo a obdivoval večerní přírodu. Mám rád tyhle osamělé večery, jsem povahou samotář, tak mi to vyhovuje. Okolní les byl tichý a mírumilovný. Punťa mi ležel u nohou a spal. Jelen samotář, prý dvanácterák (ale kdoví jestli, znáte myslivce a jejich „latinu“) mi nešel z hlavy. Musím ho dostat! A já ho dostanu! To budou holky ve vsi koukat! A staří myslivci konečně uznají, že se jim vyrovnám! Pak večer v hospodě na návsi budu hvězda večera, budou mi posílat panáky Staré myslivecké, budu frajesrky pokuřovat a krasavice Linda mi bude sedět na klíně, ty její kouzelné blonďaté lokny mě budou lechtat v obličeji….Dopil jsem pivo, šel se umýt a za hodinu už jsem spal.

Druhý den jsem nemohl dospat Vstal jsem ještě za tmy, popadl pušku a s Punťou u nohy jsem se vydal na číhanou na posed uprostřed lesa. Sem, do těchto míst prý ten jelen chodí, zde na něho staří půl roku bez úspěchu číhali. „Punťo, ne abys štěkal, musíš bejt absolutně zticha!“ poučoval jsem psa. Proč jsem ho já trouba vůbec bral sebou? Ještě mi jelena vyplaší! Sedl jsem si nahoře na posedu na prkno, nahrazující lavici a pozorně se rozhlížel dalekohledem po okolí. Les se teprve probouzel, slunce jen nesměle vykukovalo kdesi za obzorem a ještě neporazilo ranní mlhu. Byla zima. Zachumlal jsem se do mysliveckého kabátu. Rozednívalo se jen velmi zvolna a všechno bylo mokré od rosy. Kalhoty od kolen dolů jsem měl úplně mokré, jak jsem se sem brodil vysokou lesní travou. Třásl jsem se zimou i rozčilením. Okolní křoviny a nízké mlází byly ještě zahaleny průsvitným závojem mlhy, kterým ani můj silný dalekohled příliš nepronikl.

Dlouho se nic nedělo. Kdyby mi nebyla taková zima, asi bych tam usnul. Punťa u mých nohou také dřímal. Pojednou se vztyčil jako na povel, zvedl slechy a tiše zakňučel. „Punťo ticho!“ zašeptal jsem a zbystřil pozornost. Nedaleko posedu se v mlze prodíralo mlázím cosi obrovského. Jelen! Zvíře se s lomozem rvalo s křovím, mohutnost jeho postavy se v tom pološeru dala jen odhadovat. Připravil jsem si pušku a pečlivě zamířil. Konečně! Konečně nastal ten kýžený, dlouho odpíraný okamžik, teď už mi holka nebudeš jen pro ozdobu, teď budeš i k užitku! Zatím jsi jenom překážela! Uklidnil jsem se, ruce se mi přestaly třást. Probudil se ve mně lovec. Tedˇ! Teď! Pal! Odhadl jsem v té mizerné viditelnosti, kde má zvíře hlavu, počkal, až se příhodně natočí a….BÁC! Musel to dostat přímo na komoru! Výstřel byl slyšet jistě až dole ve vsi. Osprchovala mě rosa z větví mohutného smrku nade mnou, stromy všude kolem se zachvěly a ozvěna výstřelu se ještě dlouho tetelila v ranním šeru. Teď teprve se Punťa rozštěkal. Pobíhal po stísněném prostoru posedu a když jsem ho, zmítajícího se netrpělivostí snesl po žebříku dolů, vytrhl se mi a letěl podrostem, až mu uši létaly kolem hlavy…i on podlehl rozčilení a lovecké euforii…Teď jsem jim to tedy natřel! Teď jsem jim to ukázal! Složil jsem jelena, na kterého neměli ani staří ostřílení hajní! Už si v duchu plánuji, jak pověsím to nádherné paroží nad vchod do hájovny…

Utíkal jsem mlázím za Punťou, zakopl o nějaký kořen, natáhl se přímo do kaluže a se zaklením jsem doběhl k úlovku, celý mokrý a špinavý. Punťa už nadšeně poskakoval kolem a radostně kňučel. Jenom já jsem strnul. Nebyl jsem schopen slova. Nebudu hrdina! Večer se nemohu v hospodě ani ukázat, Linda bude sedět na klíně zas nějakému obejdovi z města a já snad abych se dal přeložit do jiného polesí….bože to je ostuda! Na paloučku poblíž skupiny tří jedlí leží vzorně složená strakatá kráva. Před několika dny se zaběhla na pastvě a od té doby ji zaměstnanci místního družstva marně hledali v okolních pastvinách i v lese…bože, bože…co teď?

Nejraději bych zahodil pušku a utekl, ale s povzdechem jsem pohladil lakovanou pažbu, vzal Punťu na vodítko a šoural se jako starý dědek unaveně pomalu k hájovně. Slunce se konečně vyhouplo nad koruny stromů a odráželo se v kapkách rosy. Vytvářelo mezi stromy světelné kužely, ztrácející se v podrostu. Bylo to nepředstavitelně krásné.

Autor: Pavel Kopáček | pondělí 12.3.2012 13:01 | karma článku: 6,89 | přečteno: 663x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Až budu tátou

„Až budu tátou, tak tady všechny ty lesy vykácím!“, hudroval sedmiletý Pavlík, když celý utrmácený v letním horku musel s rodiči a strýcem sbírat malinké lesní jahody. Strejda z nich potom doma udělá báječnou jahodovou pěnu, po které se Pavlík může utlouci, ale když je má sbírat...a když ono to trvá tak dlouho! A slunce nemilosrdně pálí, Pavlíkovi se lepí žízní jazyk na patro... A doma zahálí elektrický vláček, který doopravdy svítí a houká, a ve vilce přes ulici čeká Standa Hořejšů, s kterým se tak nádherně hraje na cirkus! A na loupežníky a partyzány! Pavlík hlasitě reptá, až ho maminka musí napomínat. „Když nebudeš sbírat, strejda ti pak z té dobré pěny nedá ani líznout!“ To zabralo. A tak Pavlík urputně rve ty protivné mrňavé červené kuličky (a polovinu jich přitom sní..) Dospělí se na sebe po straně culí. Pavlíkův výrok o pokácených lesích ještě po letech bude bavit společnost...

12.7.2014 v 12:30 | Karma: 12,02 | Přečteno: 535x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Slunce, voda, vzduch, léto....

Jsme u moře už třetí den. Počasí nám přeje, azurové nebe je bez mráčku a voda báječně teplá. Sedíme ve vodě na mělčině u pláže a necháváme se přelévat vlnami, které s železnou pravidelností dorážejí na pobřeží. Nad starobylým přístavním městem se na vysoké skále tyčí kamenná pevnost ze šestnáctého století, prý na obranu před piráty. Pozorujeme obrovské lodě v dálce na obzoru a obdivujeme odvážlivce, kteří se nechávají táhnout motorovým člunem, takže padák, který mají upevněný na těle je vynese vysoko do zářivého nebe nad zátokou.

10.7.2014 v 20:59 | Karma: 4,61 | Přečteno: 293x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Léto budiž pochváleno - Letní povídka

Prožíváme prázdninové období celou duší devíti let, lítáme po rozpáleném městě, lížeme zmrzlinu, kornout za korunu šedesát, velkou za dvě dvacet, prolézáme s kamarády stráně za městem nebo smáčíme nohy v kašně v parku, někdy taky s kamarádem Jardou pácháme bombové útoky pomocí skleničky s práškem do pečiva a trochou vody....a ve středu a v neděli chodíme se sestrou Ankou na pohádky do kina na odpolední promítání pro děti.

10.7.2014 v 16:59 | Karma: 6,94 | Přečteno: 181x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Pro strach má mít člověk uděláno

Na kostele odbila půlnoc. Ulice byla tmavá, chuchvalce mlhy se převalovaly nízko nad zemí, jen místy chabě svítily ostrůvky bledého světla pouličních lamp, matně pronikaly mlhou a tvořily osamělé kruhy kolem stožárů. Smutné holé větve stromů připomínaly pařáty kostlivce. Klapot mých kroků se hlasitě nesl tichým prostorem. Chvílemi jsem měl nepříjemný pocit, jako kdybych za sebou slyšel ještě jedny kroky. Zastavil jsem se a kroky ztichly. Když jsem ale po krátké chvíli pokračoval v chůzi, ozvaly se znovu. Mimoděk jsem zrychlil, kroky též, znovu jsem se zastavil , kroky ustaly. Teprve později jsem si uvědomil, že se to zvuk mých vlastních kroků odráží od stěn okolních ztichlých a tmavých domů, zdvojil se a děsil osamělého nočního chodce. Oddychl jsem si úlevou a zasmál vlastní naivitě. Jsem já to ale blbec...

31.3.2014 v 22:19 | Karma: 7,55 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Na pohřbu

Přestože byl krásný letní den, slunce jásavě barvilo červeň střech domů v Hřbitovní ulici, i zeleň, obklopující náhrobky městského hřbitova, bylo zde smutno. Hloučky pozůstalých spolupracovníků a přátel muže, který se dnes loučí s tímto světem, aby navěky odpočíval v tom druhém, záhadném a podivném, z kterého se ještě nikdy nikdo nevrátil, postávaly na asfaltovém prostranství před širokým schodištěm, vedoucím do obřadní síně. Zahlédl jsem mezi davem několik známých hlav, s trochou obtíží jsem se prodral zástupem lidí a poplácal po zádech kamaráda Mirka: „Tebe taky je vidět jenom na pohřbech! Co pořád děláš?“ Přítel zamžoural za silnými skly brýlí. „Jé, to jsi ty? Tebe bych tady nečekal! To víš, důchodce, já jinak nikam nechodím, abych chodil do hospody jako zamlada, na to mi důchod nestačí...a co ty? Pořád chodíš topit? Cože- promiň, já už taky blbě slyším...tak ty už seš taky v důchodu? To to letí, to to letí...ale vůbec na to nevypadáš..“

17.1.2014 v 18:36 | Karma: 9,52 | Přečteno: 656x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 764x
Bývalý hudebník, zpěvák a textař,nyní amatérský literát (dvě ocenění v literárních soutěžích).Zveřejněná kniha může být chápána jako nabídka nakladatelům, pokud čtou tento blog. Více informací na http://profil.lide.cz/160Pavel/profil/