Dopis pro mou ženu

Moje milá, Ta orchidej, kterou nesu z obchodu a kterou opatruji jako svátost, ta je pro Tebe. Je to  květina, která se hodí k Tvému jménu, k Tvému egu, k Tvému znamení zvěrokruhu a k mé lásce.

Já vím, že v dnešní citově degenerované době se to příliš nenosí, ale čert vezmi dobu! Rád zůstanu staromódní, podivínský, směšný, ale normální, a rozhodně vůbec ne in.

Sedím a dívám se na tu rostlinu, jak hýří jemnými barvami, jak temně fialová se snoubí s jásavě žlutou, protkanou rudými nitkami jako cévkami životodárné krve.

Obdivuji práci květinářky, která vykouzlila z obyčejné kytky tuhle nebeskou krásu pomocí snítky asparágusu a větvičky  s bílými kuličkami, svou svěží něhou překonávající mé představy..

 

Jsem Ti dlužen příliš mnoho, než abych byl schopen splatit aspoň díleček toho, co jsi pro mne vykonala a stále vykonáváš. Nejsem žádný ideál ženských snů, moc krásy jsem nepobral, do výšky jsem nenarostl, penězům se ke mně nikdy moc nechtělo a lev salónů rozhodně nejsem. Přesto jsi si mne zvolila za svého životního partnera a už přes dvě desítky let jsi mou laskavou a milující ženou, matkou mých dětí a tvůrkyní útulného domova. Přes všechny nástrahy a nepřízně osudu jsi věrně a oddaně stála při mně a dodnes stojíš – a já pevně věřím, že budeš stát i v dalších letech, přestože máme už své roky a leccos nejde jako dřív.

Jsem Ti nesmírně vděčný a protože nejsem schopen dát to najevo materiálně- nemohu Ti koupit dům, auto nebo zájezd na exotické ostrovy – přijmi alespoň tuto květinu jako poděkování. Přestože jsem jen obyčejný muž s mužskými nectnostmi, mám rád pivo a v určitých chvílích bych možná byl schopen i zrady, zvláště když se okolo mne pohybují nádherné mladé a příjemné ženy, ale vždy se včas vzpamatuji z těchto chvilkových zmatků, protože jsem si vědom výčitek svědomí, které by mne po takovém úletu do smrti pronásledovaly. Vždy, když přijdu k Tobě domů do našeho útulného bytečku, uvědomím si, že ač ony dívky jsou třeba mladší a krásnější, Ty jsi jen jedna jediná a že mám rád jen Tebe, s Tebou jsem šťastný, i když nejsi někdy v nejlepší náladě a občas se na mne i mračíš. Vždycky dříve nebo později se mráčky rozplynou a opět jsi mou milou a obětavou ženou.

 

A tak přijmi tuto květinu jako vyjádření mé hluboké lásky a oddanosti, mého obdivu a citu, který ani po letech neztrácí na síle. Přestože máme na celou řadu věcí a jevů odlišné názory a vkus, stejně se máme rádi, diskutujeme, občas dokonce zvýšíme hlas, ale pak se vždy zase život vrátí do starých kolejí, protože láska je silnější, než rozpory. Ostatně se říká, že protiklady se přitahují…

Dej tu květinku do vody, ať Ti vydrží co nejdéle, jako moje láska, vděčnost a cit.

 

Tvůj Pavel

 

 

 

 

Autor: Pavel Kopáček | středa 14.7.2010 6:30 | karma článku: 38,83 | přečteno: 8123x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Schody do nebe

Fuj! To je ale schodů! Sunu se těžce vzhůru, nohu střídám nohou, sotva popadám dech, často musím zastavovat a zklidnit plíce, hrozící prasknutím. Svaly na stehnech a lýtkách bolí únavou a čelo mám zrosené potem. Země pode mnou už není vidět, ztratila se v mlžných závojích bílých mraků, zde v těchto pustých místech lze občas zahlédnout vzdálené letadlo, nebo ptáka s mávajícími křídly, jakoby na pozdrav. Jinak je tu klid, slunce nerušeně a vytrvale ozařuje nekonečné moře nadýchaných oblaků a ty hrozné schody, schody do nebe. Ztrácejí se dole pode mnou v oblacích, nahoře pak v slunečné záři, oslepující oči a matoucí mysl, nelze vidět konec tohoto únavného stoupání.

31.3.2013 v 16:41 | Karma: 8,78 | Přečteno: 381x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Velikonoční

Nejdříve jsem psal jedny velikonoční veršíčky, pak druhé a nemohl jsem se rozhodnout, které zveřejním. Nakonec jsem je spojil.

30.3.2013 v 15:51 | Karma: 6,85 | Přečteno: 236x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Plechový bubínek

Nevím proč na mě padá splín a smutek. Je předjaří, za pár dní bude všechno kvést, svítit a jásat a já mám nálady, které mě jinak napadají zpravidla na podzim. Snad je to tím, že slunce je nám stále ještě vzácné, že jeho blahodárný svit mi chybí a já trpím čímsi, čemu naši narkomanii propadlí spoluobčané říkají „absťák“. Jsem na slunci závislý a netajím se tím. Chodím ulicemi pod olovnatou oblohou, boty rozmáčené řídkým vodnatým sněhem, vítr zebe do rukou, protože jsem zapomněl doma rukavice a když přijdu do jakékoli vyhřáté místnosti, zapotí se mi brýle, takže nikoho a nic nevidím. A ty hromady šatstva – těžké kabáty, šály, čepice, které všude překáží, všude kam přijdu je třeba se svlékat, oblékat, odkládat...

24.3.2013 v 18:17 | Karma: 9,39 | Přečteno: 341x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Krvavá řež

Bitva se blížila se západem slunce. Generál zvedl tyč s vlajkou a zvolal „Ve jménu božím!“ a všichni jsme se v krytu z bedniček na ovoce v sadě za městem připravili ke krvavé zteči. Na stůl uprostřed úkrytu, složený z přepravek a dřevěných palet, jsme umístili strategickou mapu okolí, shromáždili štáb a plánovali postup ofenzivy. Náhle se generál zarazil. „Není tady generálmajor!“ Zarazili jsme se. Bez generálmajora nemůžeme rozvinout strategii útoku! Co teď? Plukovník vyslal kurýra. Čas kvapil, nepřítel za plotem sadu jistě už netrpělivě čeká na invazi, aby se mohl bránit, podniká podobná opatření jako my a je znepokojený dlouhým tichem před rozhodující bitvou. Slunce se sklánělo k západu, vytvářelo dlouhé stíny a neohrožené vojsko bude muset jít domů k večeři...

17.3.2013 v 16:08 | Karma: 8,92 | Přečteno: 299x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Černá věž

Ve věži byla tma, jen malými okénky prosvítalo z venku trochu světla. Prastaré kamenné zdi byly na dotek vlhké. Přidržovali jsme se rozviklaného zábradlí a stoupali po vrzajících dřevěných schodech vzhůru. Schodiště končilo ve druhém patře věže, byla tu jakási místnost, dříve prý obydlí strážného, teď zde bylo naházeno nejrůznější harampádí, pokryté tlustou vrstvou prachu. Výše bylo možno stoupat pouze po nedůvěru budících zpuchřelých žebřících ...

10.3.2013 v 22:49 | Karma: 5,30 | Přečteno: 249x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 764x
Bývalý hudebník, zpěvák a textař,nyní amatérský literát (dvě ocenění v literárních soutěžích).Zveřejněná kniha může být chápána jako nabídka nakladatelům, pokud čtou tento blog. Více informací na http://profil.lide.cz/160Pavel/profil/